2017 m. rugpjūčio 9 d., trečiadienis

Tautodailininko A. Filipavičiaus darbų paroda Pavartyčių bibliotekoje


Pavartyčių kaimo bibliotekoje (Radviliškio r.) liepos 13 d. – rugpjūčio 4 d. buvo eksponuojama medžio drožėjo bei keramikos darbų puoselėtojo Aleksandro Filipavičiaus (Šiaulėnai) kūrybos darbų paroda. Tai jau 7-oji autoriaus paroda, kurią tautodailininkas pristato vis kitoje Radviliškio rajono bibliotekoje. Beveik mėnesį buvo eksponuojami 28 tautodailininko darbai iš molio: spalvota glazūra padengtos lėkštelės, puodeliai, vazelės, taupyklės, vaisiai. Lankytojų akį traukė ir 12 medžio drožinių: prieverpstės, gilė, žiogas, pelėda bei kiti darbai, sukurti su didžiule meile ir išmone.
Šį kartą A. Filipavičius ne tik pristatė savo kūrybos parodą, bet ir vedė edukacinį užsiėmimą Pavartyčių kaimo bendruomenei. Edukacijos dalyviai turėjo galimybę išmėginti lipdymo meną. Tautodailininko padedami bei prižiūrimi jie kūrė originalius keramikos darbus, mielas dovanėles artimiesiems, draugams. Bendruomenės nariai – vaikai ir suaugusieji – smagiai minkė, kočiojo molį, fantazuodami, siekdami išgauti įvairias formas ar kažką konkretaus nulipdyti.

Tautodailininkas A. Filipavičius gimė 1960 m. Radviliškio rajono Šiaulėnų seniūnijos Mūrų kaime, ten praleido jaunystę. Mokėsi Šiaulių politechnikume, kur įgijo elektriko techniko specialybę, tačiau vėliau pradėjo domėtis amatais.
Keramikos darbus kuria jau daugiau kaip 5-erius metus. Pasak tautodailininko, keramika yra itin kūrybiškas, raminantis ir malonus užsiėmimas, o molis – puiki terapijos priemonė. Molis sugeria neigiamas emocijas, be to, pats lipdymo procesas (minkymas, lipdymas, gadinimas ir vėl kūrimas iš naujo) suteikia daug gražių ir džiaugsmingų akimirkų.
Užaugęs gražioje vietovėje ir vėliau nuolat supamas gamtos grožio autorius iki šiol stengiasi jį perteikti savo drožiniais. Drožyba pomėgiu virto dar vaikystėje. Pirmieji jo darbai – paties rankomis pagamintos nedidelės medinės žvakidės. Pats didžiausias drožinys skirtas Šiaulėnų miestelio 520-ajam jubiliejui.
Nuo 2015 m. A. Filipavičius yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, aktyviai dalyvauja rajono, regiono tautodailės parodose, amatų mugėse. Tautodailininko veikla sulaukia Radviliškio rajono visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio, kūryba dažnai eksponuojamo kaimų bibliotekose. 

Nijolės Bertulienės inf. ir nuotr.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą