2017 m. gruodžio 15 d., penktadienis

Išleista knyga apie kultūros paveldo objektus Radviliškio krašte

Slenkantys šimtmečiai Radviliškio rajonui nepašykštėjo iškalbių ženklų: išliko piliakalnių, pilkapynų, dvarų, malūnų, istorinių vietų ir su jomis susijusių reikšmingų įvykių, iškilių asmenybių atminimas. Svari viso to dalis įtraukta į Kultūros vertybių registrą, yra saugoma valstybės. Norėta skaitytoją supažindinti su tuo neįkainojamu praeities turtu, išsaugoti savo palikuonims.
Viskas prasidėjo nuo savaitraščio „Radviliškio naujienos“ įgyvendinto 2015–2016 metų kultūros šviečiamosios veiklos projekto „Kultūros paveldo svarba ir reikšmė Radviliškio rajone“, kurį dalinai finansavo Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. To leidinio korespondentė Aušra Mikšienė  kartu su Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Paveldosaugos ir turizmo skyriaus vedėju Vytautu Simeliu aplankė kone visus į Kultūros paveldo departamento registrą įtrauktus rajono objektus – senąsias kaimų  kapines, koplyčias, koplytstulpius, dvarus, mauzoliejus, bažnyčias ir kita. Savaitraštyje apie tai spausdintas ciklas išsamių, iliustruotų publikacijų sulaukė susidomėjimo ir įvertinimų. Jau tada, pasak Aušros Mikšienės ir Vytauto Simelio, pagalvota: reikia medžiagą, sukauptą projekto metu, išleisti atskira knyga. 

Taigi biblioteka 2017 metais parengė leidybai knygos apie rajono kultūros paveldo objektus projektą „Kultūros paveldas Radviliškio rajone“ ir sulaukė paramos – Grožinės literatūros ir kitų Radviliškio rajono savivaldybei reikšmingų leidinių leidybos projektų dalinio finansavimo iš Radviliškio rajono savivaldybės biudžeto. Projekto partneriu tapo savivaldybės Paveldosaugos ir turizmo skyrius. Prie knygos leidybos prisidėjo kraštiečiai LR Seimo nariai Vytautas Juozapaitis ir Eugenijus Gentvilas, santrauką į anglų kalbą vertė Rima Tarbūnienė, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokytoja.
Taigi ši knyga parengta remiantis 2015–2016 m. savaitraštyje „Radviliškio naujienos“ publikuotais korespondentės Aušros Mikšienės straipsniais apie Radviliškio rajono kultūros paveldo objektus. Taip pat naudotasi savivaldybės Paveldosaugos ir turizmo skyriaus, viešosios bibliotekos turima medžiaga, spaudos leidiniais. Knygą redagavo Gražina Dunauskienė, ilgametė viešosios bibliotekos darbuotoja.
Simboliška, kad knyga „Iškalbingi praeities ženklai. Kultūros paveldo objektai Radviliškio rajone“ dienos šviesą išvydo pasitinkant 2018 metus, kurie bus svarbūs Lietuvai bei visai Europai, nes Europos Taryba 2018-uosius paskelbė Europos kultūros paveldo metais.

Bibliotekos inf. ir nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą