2018 m. vasario 26 d., pirmadienis

Pagerbta Pakruojo krašto metraštininkė


Lietuvos šimtmečio minėjimo šventės Pakruojyje metu kartu su kitais kraštui nusipelniusiais pakruojiečiais pagerbta ir Pakruojo Juo­zo Paukš­te­lio vie­šo­sios bib­lio­te­kos vy­res­nioji bib­lio­te­ki­nin­kė kraš­to­ty­rai Ge­nė Juo­dy­tė. Jai įteiktas Pakruojo rajono savivaldybės padėkos ženklas už aktyvią kraštotyrinę veiklą bei Pakruojo krašto garsinimą.

Pasak G. Juodytės, šiųmetė Vasario 16-oji jai – triguba šventė. „Pirmiausia todėl, kad ji neeilinė, nes Lietuva pažymi valstybės atkūrimo šimtmetį. Antra, šviesios atminties Mokytojas ir gražiausių mano atsiminimų Žmogus Juozas Šliavas buvo išrinktas Šimtmečio žeimeliečiu. Trečia, buvau apdovanota Pakruojo rajono savivaldybės padėkos ženklu. Esu dėkinga rajono ir miesto vadovams už pasitikėjimą, už kuklaus darbo įvertinimą, bendradarbiams, draugams – už gražius žodžius, gėles. Tai įsimintiniausia mano gyvenimo šventė, nes būti lietuvei ir dirbti savo kraštui man ir garbė, ir laimė“, – dalijosi įspūdžiais bibliotekininkė. 


Genė Juodytė gimė Žeimelyje (Pakruojo r.) ir baigė Žeimelio vidurinę mokyklą. Būdama moksleivė lankė šviesios atminties Žiemgalos krašto tyrinėtojo ir  mokytojo Juozo Šliavo vadovaujamą kraštotyros būrelį. Jau tuomet smalsi ir energijos nestokojanti Genutė rinko ir užrašinėjo tautosaką. Pasirinkusi bibliotekininkės profesiją, Genutė savo gyvenimą paskyrė kraštotyrai: archyvuose sukaupti neįkainojami lobynai, nuotraukos. Bene svarbiausias G. Juodytės nuopelnas ir dovana pakruojiečiams – jos parengtas ir išleistas bibliografinis žinynas „Pakruojo krašto žmonės“ (2005).

Genutė tebesidomi kraštotyrine veikla, yra aktyvi įvairių kultūrinių renginių iniciatorė, dalyvė.  

Nuoširdžiai sveikiname savo kolegę ir džiaugiamės, kad Pakruojo savivaldybės vadovai pastebėjo ir įvertino bibliotekininkę ir kraštotyrininkę Genę Juodytę.

Vyresn. bibliotekininkė Gitana Maasienė
Nuotr. G. Juodytės archyvo

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą