2018 m. gegužės 31 d., ketvirtadienis

Pasitinkant vasarą


Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos Vaikų erdvė sinagogoje teikė paraišką Lietuvos kultūros tarybai dėl Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamos programos „Ugdymas kultūra“ (1 finansuojama veikla) projekto „Kūrybos versmė“ dalinio finansavimo 2018 metais.

Projekto tikslas – socialinės rizikos ir socialiai remtinų šeimų vaikų ir jaunimo kūrybingos ir turiningos laisvalaikio veiklos organizavimas, meninių kompetencijų ugdymas. Projekto vadovė ir vykdytoja – vyresn. bibliotekininkė Sigyta Kavaliauskienė. Lietuvos kultūros tarybos sprendimu Pakruojo Juozo Paukštelio viešajai bibliotekai skirtas 2 000 eurų dalinis finansavimas minėtam projektui įgyvendinti. Dauguma projekto renginių (edukacijos) numatyti vasaros atostogų metu, kuomet aktualiausias vaikų užimtumo klausimas.
Gegužės 29 d. Pakruojo sinagogoje vyko projektinis renginys - edukacinė valandėlė „Pasitinkant vasarą“. Lydimi mokytojos Žibutės Pileckienės į kūrybines dirbtuves pasigaminti skirtukų atklegėjo  Pakruojo „Žemynos“ pagrindinės mokyklos 4 b klasės mokinukai.
Artėja visų mokinukų taip laukiamos vasaros atostogos. Jau dabar sunku nustygti vietoje vilioja vis kaitresnė saulutė, maudynės ežeruose ar upėse, kelionės, žaidynės iki sutemų su draugais. Kad per vasarą ir knygutės nebus pamirštos – rodo vaikų noras pasigaminti spalvotų skirtukų. Margi ir vasariškai žaismingi skirtukai ne tik žymės perskaitytą vietą, bet ir saugos knygelių lapus. Taigi, daug nesvarsčius kibta į kūrybinį darbą. Puikus  rezultatas įamžintas bendroje nuotraukoje.
Gegužės 30 d. Pakruojo sinagogoje vyko rašytojo, LRT radijo laidos vaikams kūrėjo ir vedėjo Tomo Dirgėlos susitikimas su jaunaisiais skaitytojais. Šis susitikimas taip pat numatytas  projektinis renginys. Pakruojo „Žemynos“ pagrindinės mokyklos penktokai ir šeštokai į susitikimą atskubėjo lydimi mokytojų Lionginos Kanapickienės, Rūtos Stuogienės, Reginos Gasparavičienės, Valdo Gasparavičiaus.
Susitikimo metu rašytojas skaitė ištraukas iš septintosios savo knygos vaikams „Lukas Šiaudelis deda iš viršaus“ (2018). Knyga skirta tikriems krepšinio fanams ir visiems, siekiantiems savo svajonių. Knygos herojus Lukas Šiaudelis, pasirodo, tikras keistuolis: kas antrą dieną vaikšto basas, pusryčių valgo sumuštinį su dešros nuotrauka, gyvena su tėčiu, gauja tarakonų bei žiurke. Lukui patinka krepšinis, o mėgstamiausias krepšininkas – Jonas Kamuoliūnas. Dauguma vaikų skaitę šią knygą, tad, autoriui uždavus klausimų apie knygos herojų Luką – pakilo tikras rankų miškas. O ar daug tokių, kaip herojus Lukas, yra tarp mūsų? O ar yra mėgstančių krepšinį? Tai netrukta išsiaiškinti mini krepšinio turnyro metu. Iš salės pakviesti šeši savanoriai per minutę turėjo kuo daugiau kartų sumušti krepšinio kamuolį į grindis. Kaip ir per tikras varžybas – aidėjo sirgalių šūksniai ir  plojimai. Greičiausias konkurse buvo ir kamuolį laimėjo Emilis!
Kita susitikimo dalis – surengta spaudos konferencija. Žurnalistais tapę mokiniai, padrąsinti nesidrovėti ir užduoti klausimų, smalsavo apie rašytojo vaikystę, krėstas išdaigas, perskaitytas knygas, mylimiausią savo parašytą knygą, netgi kiek uždirbama pinigų parašius  knygą ir daugybę kitų klausimų.  Ir rimtai, ir pajuokaudamas rašytojas  Tomas Dirgėla ne tik atsakinėjo į klausimus, bet ir pats vaikų klausinėjo. Vyko linksmos diskusijos, buvo daug jaukaus klegesio. Susitikimas įamžintas bendroje fotosesijoje.
Projekto „Kūrybos versmė“ partneriai: agentūros Visos Lietuvos vaikai Pakruojo labdaros ir paramos fondas, Pakruojo rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, ekologiško ūkio savininkė Birutė Šlivinskienė.
Projektą remia: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba.

Vyresn. bibliotekininkė Sigyta Kavaliauskienė
Nuotr. autorės






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą