2018 m. gegužės 23 d., trečiadienis

Spauda, knyga, kalba – visos tautos mokykla


Jučių kaimo bibliotekoje-filiale vyko literatūrinis renginys „Spauda, knyga, kalba – visos tautos mokykla“, skirtas Spaudos atgavimo, knygos ir kalbos dienai bei Lietuvos 100-mečiui paminėti. Renginyje dalyvavo Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė, Palnosų mėgėjiško teatro vadovė Birutė Marčiauskienė, jumoristinių vaizdelių kūrėja ir pasakotoja Antanina Šližienė iš Žemalės Mažeikių rajono, Akmenės rajono literatų klubo „Žiemgalija“ narys, poetas, dainuojamosios poezijos autorius ir atlikėjas Kęstutis Krencius iš N.Akmenės. Į renginį gausiai susirinko kaimo gyventojai ir jaunieji bibliotekos lankytojai. Bibliotekininkė E. Škultinienė papasakojo apie spausdinto žodžio skleidėjus ir saugotojus, apie nepaprastai sunkų ir pavojingą knygnešių darbą.

Popietę labai pagyvino jaunųjų skaitytojų Ugnės, Auksės, Gintarės, Deimantės, Eimanto juokavimų kompozicija, pokalbiai žemaičių kalba ir gamtos garsų pamėgdžiojimai.
Visus sudomino Birutės Marčiauskienės pasakojimas apie lietuvių ir sanskrito kalbų panašumas. Užsienio mokslininkai mano, kad Himalajų kalnuose yra vieta, nuo kurios „atskilo“ Lietuva . Dabar ši vieta vadinama Baltistanu. Nors Lietuvą nuo Baltistano skiria didelis nuotolis, abi šios šalys išlaikė stebėtiną panašumą gyvenimo būdu ir kalba. Viešnia pateikė trumpų anekdotų apie žemaičių ir aukštaičių draugystę, išskirtinumus ir nesusikalbėjimą, paskaitė savos kūrybos eilėraščių, skirtų Lietuvos 100-mečiui.
Gražia žemaitiška tarme Antanina Šližienė suvaidino juokingą ir pamokančią istoriją apie širdies draugo paieškas per feisbuką. Gražios internetinės meilės pabaiga tragikomiška.
Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė pristatė dainuojamosios poezijos autorių ir atlikėją, poetą Kęstutį Krencių, supažindino su jo kūryba, išleistomis poezijos knygomis, paskaitė eilėraščių. Didelį įspūdį paliko autoriaus koncertas. Gražios, lyriškos dainos apie mamą, tėvynę, meilę visus labai sužavėjo. Daugelis neslėpė jaudulio ir akyse suspindusių ašarų. Tai didžiausias įrodymas, ko žmogui reikia nuoširdumo, buvimo kartu, susikabinimo už rankų.
Viešosios bibliotekos direktorė padėkojo visiems susirinkusiems už dalyvavimą renginyje, už domėjimąsi spausdintu žodžiu. Aktyviausius skaitytojus apdovanojo knygomis ir gėlėmis.

E. Škultinienės inf. ir nuotr.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą