2018 m. lapkričio 28 d., trečiadienis

Nepamiršti ir tebemylimi Radviliškio krašto žmonės. Kaune paminėtos Tėvo Stanislovo 100-osios gimimo metinės

Šv. Mišios Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje.
2018-ieji – reikšmingi Radviliškio krašto žmonėms metai. Šiais metais šventėme Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, buvo minimos Lietuvos Globėjos, Trakų Dievo Motinos, paveikslo karūnavimo 300-osios metinės, iškilaus vienuolio kapucino Algirdo Mykolo Dobrovolskio – Tėvo Stanislovo 100-osios gimimo metinės. Tai įkvėpė lapkričio 24 d. Kaune surengti radviliškėnų ir gyvenančių Radviliškyje žmonių susitikimą, kurio metu buvo prisiminti kraštiečiai, kadaise daliję gėrį, skleidę, šviesą, puoselėję savo krašto ir Lietuvos kultūrą.

Susitikime dalyvavo Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė su radviliškiečių delegacija, Radviliškio viešosios bibliotekos atstovai, Kauno radviliškėnų bendrijos nariai, kiti svečiai.
Kraštiečių sambūris prasidėjo šv. Mišiomis Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje. Bendra malda buvo prisiminti amžinybėn išėję iškilūs kraštiečiai: kapucinų vienuolis Algirdas Mykolas Dobrovolskis; architektas Zigmas Bagdonas; inžinierius Antanas Baltrušaitis; Kauno valstybinio choro artistas Vytautas Cemnolonskis; gydytoja, mokslininkė, pedagogė Jadvyga Dobrovolskaitė; choro dirigentas, rašytojas Jonas Dauguvietis; aviacijos inžinierius, lakūnas bandytojas Vytautas Pakarskas; aktorė, radijo diktorė Regina Sakalauskaitė; kino ir teatro aktorė Rūta Staliliūnaitė; mokslininkas, pedagogas Juozas Švederauskas; aktorius Vincas Tamulis; gydytoja kardiologė, tremtinė Laima Žąsinaitė-Brazdeikienė; aktorius, fotožurnalistas Vladas Žirgulis.
Po to vyko literatūrinė popietė, kurią vedė Kauno radviliškėnų bendrijos pirmininkė Laima Sajienė. Popietės svečius pasveikino Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė J. Margaitienė. Prisiminimais apie išėjusius kraštiečius gimtinės spausdintu žodžiu dalijosi buvusi ilgametė žurnalo „Radviliškio kraštas“ redaktorė Gražina Dunauskienė. Apie a. a. Tėvą Stanislovą ir a. a. Jadvygą Dobrovolskaitę-Tiknienę jautrius prisiminimus pasakojo jos vaikai: Birutė Tiknevičiūtė, Kęstutis Tiknevičius ir Vytautas Tiknius. Apie a. a. Rūtą Staliliūnaitę atminimo žodį tarė jos bičiulė, knygos apie Rūtą „O buvo taip“ sudarytoja ir mecenatė, Dainuolė Kazlauskienė, o apie a. a. Vladą Žirgulį – jo sūnus tapytojas, vilnietis Vytautas Žirgulis. Taip pat dalyvavo a. a Juozo Švederausko dukra, gydytoja Asta Švederauskaitė-Savickienė, a. a. Vinco Tamulio sūnus, inžinierius Algirdas Tamulis, a. a. Zigmo Bagdono brolis inžinierius Romas Bagdonas.
Pertraukų metu tarp pasakojimų apie Radviliškio krašto nusipelniusius žmones buvo giedami grigališkieji choralai (choras Schola Cantorum Kaunensis, vadovė Laima Botyrienė). Ištraukas iš Tėvo Stanislovo pamokslų skaitė šviesios atminties kraštietės, aktorės Reginos Sakalauskaitės sūnus Aleksandras Rubinovas, Tėvo Stanislovo išverstas R. M. Rilkės eiles skaitė aktorė Daiva Škelevaitė.
Jautraus ir prasmingo kraštiečių sambūrio metu buvo pagerbtos Kauno radviliškėnų bendrijos aktyviausios narės, geranoriškai prisidedančios prie kultūros ir istorijos žurnalo „Radviliškio kraštas“ rengimo, Radviliškio krašto garsinimo – Elena Adomaitytė-Cemnolonskienė ir Nijolė Plungaitė-Šidlauskienė. Šioms kraštietėms buvo įteiktos Radviliškio rajono mero Antano Čepononio padėkos, Kauno radviliškėnų bendrijos pirmininkės prof. dr. Laimos Sajienės sveikinimai.
Renginio sumanytoja L. Sajienė dėkojo visiems, prisidėjusiems prie šio susitikimo rengimo, bei ragino ir toliau burtis visus kraštiečius.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos


Mintimis apie išėjusius iškilius kraštiečius dalijosi buvusi ilgametė žurnalo „Radviliškio kraštas“ redaktorė Gražina Dunauskienė.

Kauno Radviliškėnų bendrijos narei Nijolei Plungaitei-Šidlauskienei Mero padėką teikė
Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė (dešinėje).

Renginį vedė Kauno radviliškėnų bendrijos pirmininkė Laima Sajienė.

Prisiminimais apie Tėvą Stanislovą dalijosi gydytojai Kęstutis Tiknevičius.

Kęstutis Tiknevičius su Radviliškio viešosios bibliotekos direktore Violeta Šukaitiene.

Ištraukas iš Tėvo Stanislovo pamokslų skaitė aktorė Daiva Škelevaitė.

1 komentaras:

  1. Gyvenimas yra daugybės klausimų paslaptis, į kurią reikia atsakyti, su kokia bėda susiduriate žemėje?
    Ar jūsų vyras ar žmona paliko gyvenimą be gero paaiškinimo, dėl kurio jūs susipainiojate ir norite, kad jie sugrįžtų į savo gyvenimą? Daktaras Ajayi yra tinkamas žmogus šiam darbui, jis yra galingas burtų ratukas, palaimintas jo protėvių ir dievų priimtas kaip jų ruporas žemėje. Daktaras Ajayi man padeda išgelbėti mano sugedusius namus, sugrąžindamas savo vyrą savo galingu burtu. . Aš ir mano vyras buvome išsiskyrę 9 mėnesius be bendravimo, tačiau su daktaro Ajayi užkeikimu jis grįžo ir mes vėl esame viena laiminga šeima. Jei susiduriate su bet kokiomis gyvenimo problemomis ir jums reikia greito sprendimo, susisiekite su dr. Ajayi burtų raštu „Viber“ arba „Whatsapp“: +2347084887094 arba el. Paštas: drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti