2019 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

Žiemos taku – į svečius!


Rytmetiniam šaltukui smagiai gnaibant nosis ir skruostus, sausio 14–15 dienomis Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos vaikų erdvės bibliotekininkės skubėjo į svečius pas Pakruojo „Žemynos“ pagrindinės mokyklos pradinukus. Bendradarbiaujant su mokyklos bibliotekininke Asta Sutkiene, mokinukai dalyvavo akcijos „Metų knygos rinkimai“ vaikų kategorijos knygų penketuko pristatyme ir jiems labiausiai patikusios knygutės rinkimuose.

Į mokyklos biblioteką vienai klasei keičiant kitą, lydimi mokytojų Daivos Damauskienės, Dijanos Katilienės, Aušros Norvilienės, Astos Daubarienės, Vaivos Pamerneckienės, Irenos Albavičienės rinkosi „Žemynos“ pagrindinės mokyklos antrokai ir trečiokai. Bibliotekininkė Asta pristatė savo koleges bibliotekininkes, kurių gretas „papildė“ ir kartu į susitikimą su vaikais „atvyko“ ... naujasis vaikų erdvės personažas smalsioji skudurinė Onutė (bibliotekininkė Lina Ramonienė).
Fantastikos mėgėjams puikiai žinomos autorės Neringos Vaitkutės knygą „Klampynių kronikos“ pristatė bibliotekininkė Asta. Vaizdžiai papasakojusi apie Klampynėse esantį stebuklingą namą ir jame slypinčias paslaptis, namo gyventojus ir jų patirtus nuotykius, bibliotekininkė pasidžiaugė, kad mokyklos biblioteka šią knygutę taip pat turi! Knygelę iliustravo dailininkė Monika Mitkutė.
Ar gali eilėraštis būti ne tik gražus, bet ir baisiai gražus? Didžiai skudurinės Onutės nuostabai, pasirodo, kad taip! Pirmoji poetės ir dramaturgės Daivos Čepauskaitės mažiesiems skirta knygelė „Baisiai gražūs eilėraščiai“ sužavėjo mokinukus savo linksmomis istorijomis ir, pasak autorės, visais tais pasakiškai tikrais ir baisiai gražiai aprašytais dalykais, sutinkamais kasdien kiekvieno vaiko. O „baisiai gražiais“ paveikslėliais knygutę papuošė dailininkė Ieva Babilaitė.
Poetė Violeta Palčinskaitė ir viena žymiausių Lietuvos grafikių Irena Daukšaitė-Guobienė mažiesiems padovanojo šiltą, spalvingą ir labai jaukią knygelę „Eilėraščiai iš namų“. Kad neatskleisti visos paslapties, apie ką poetė šioje knygelėje kalba – vaikams rytmečio metu  perskaityti tik du eilėraštukai. O knygelėje jų yra net dvylika! Bibliotekininkės mirkteli vaikučiams: norintys perskaityti,  lai paskuba užsukti pas mus į vaikų erdvę!
– Ar gali draugystė, būdama toookia didelė kaip dramblys, kartu tilpti mažoje mažoje pelytės širdelėje? – klausimu į vaikus kreipėsi skudurinė Onutė. Ir dar kaip gali! Tą įrodo bibliotekininkės Gitanos rankose esanti naujausia Mariaus Marcinkevičiaus knygelė „Draugystė ant straublio galo“. Knygelę įdomu ne tik skaityti, bet ir pavartyti, nes dramblio Džeraldo ir pelytės Patricijos draugystės istoriją labai gražiai papildė ir iliustravo dailininkė Aušra Kiudulaitė.
Autorės Jurgos Vilės ir dailininkės Linos Itagaki komiksų knyga „Sibiro haiku“ – kiek kitokia knygutė, nei prieš tai pristatytos. Skudurinė Onutė mokiniams priminė skaudžią istoriją, kuomet beveik prieš aštuoniasdešimt metų pikti dėdės į tolimąjį Sibirą išvežė daugybę nekaltų žmonių. Nuščiuvę vaikai klausėsi bibliotekininkių pasakojimų ir skaitomų ištraukų iš knygutėje aprašytų mažojo Algiuko ir jo šeimos  prisiminimų apie gyvenimą nesvetingame ir šaltame Sibire.
Pasibaigus knygučių pristatymui,  mokinukai buvo pakviesti prabalsuoti už jiems labiausiai patikusią, didžiausią įspūdį palikusią knygutę. Didelėje lentoje kiekvienas užklijavo spalvingą lipduką ties ta knyga, kuri jam pasirodė esanti įdomiausia. Netrukus galėjome paskelbti,  kad Pakruojo „Žemynos“ pagrindinės mokyklos antrų – trečių klasių mokiniai daugiausia balsų skyrė autorės Jurgos Vilės ir dailininkės Linos Itagaki komiksų knygai „Sibiro haiku“! Išrinkus knygutę – nugalėtoją Pakruojyje, visoms pristatyme dalyvavusioms klasėms išdalintos internetinės nuorodos prabalsuoti ir Lietuvos mastu.
Mieli mokinukai, didžiuojamės, kad esate tokie šaunūs, aktyvūs ir žingeidūs.  Primename jums, kad visos penkios šiame straipsnelyje aprašytos knygutės nekantriai  laukia jūsų Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos vaikų erdvėje. Beje, iki vasario 17-tos dienos ne tik jūs, bet ir jūsų tėveliai, seneliai ir draugai  gali dalyvauti akcijoje „Metų knygos rinkimai“. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti šiais metais vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje. Skaitykime, rinkime, balsuokime!

Vyresn. bibliotekininkė Gitana Maasienė (nuotr. autorės)






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą