2019 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Popietė-viktorina „Gražiausia kalba – gimtoji“


Vasario 22 dieną Pociūnų biblioteka ir Pociūnų kaimo bendruomenė surengė popietę-viktoriną „Gražiausia kalba – gimtoji“, kurios metu buvo organizuojamos įvairios užduotys.

Kiekvienam žmogui, nesvarbu kokios jis bebūtų tautybės, kur gyventų, pati gražiausia yra jo gimtoji kalba. Tai – kalba, kurią žmogus išmoksta pirmiausia. Vaikas ima šnekėti gimtąja – savo tėvų, savo tautos kalba. Jau mūsų seneliai jautė žodžio skonį burnoj. Jie mokėjo pasaką pasekti, paukščio giesmelę pamėgdžioti, mokėjo pašmaikštauti, pajuokauti, vienas iš kito nepiktai pasijuokti.
Popietės metu Saulė Brazytė paskaitė, kaip senovėje šaipydavosi iš vardų ir vienas iš kito. Goda Štarolytė ir Gabija Karpytė perteikė dviejų nesusikalbančių močiučių pokalbį, kartais tokio nesusikalbėjimo būna ir mūsų gyvenime. Kamilė Milašiūtė paskaitė, kaip seniau sugebėdavo „pamokyti“ įžeidusį žmogų, lietuviškais žodžiais ir gražiais keiksmais.
Viktorinoje netrūko užduočių, kur reikėjo pagalvoti, prisiminti lietuvių kalbos pamokas. Tai Maironio eilėraščio „Trakų pilis“ pirmojo posmelio eilutės susimaišė, tai „pasiklydo“ kiti kūriniai ir jų autoriai – reikėjo atrinkti tikrąjį autorių ir kūrinio pavadinimą, ištaisyti žargonus, barbarizmus, svetimybes, netaisyklingus sakinius, pabaigti patarles. Smagiausia užduotis – sugalvoti sakinį iš 10 tos pačios raidės žodžių. Renginio pabaigoje visi rašė po vieną jiems patį gražiausią lietuvišką žodį. Visiems buvo padėkota už dalyvavimą, palinkėta branginti savo kalbą.
Renginį vedė Pociūnų bibliotekos bibliotekininkė Dalia Mikalauskienė.

Viešosios bibliotekos informacija ir Irmos Druktainienės nuotraukos





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą