2019 m. kovo 20 d., trečiadienis

Literatūrinė valanda „Kalba – tai šimtmečių patirtis“ Kriukuose


Kovo 12 d. Kriukų filiale vyko literatūrinė valanda, skirta Lietuvių kalbos dienoms paminėti.
Ketvirtą kartą rengiamos Lietuvių kalbos dienos – tai daugybė vasario 16 – kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje organizuojamų renginių, skirtų lietuvių kalbos sklaidai ir kalbos prestižui didinti.

Kriukų filiale šiai progai paminėti vyko literatūrinė valanda „Kalba – tai šimtmečių patirtis“. Renginyje dalyvavo ir savo  mintimis apie lietuvių kalbą dalijosi Kriukų pagrindinės mokyklos moksleiviai kartu su mokytoja L. Kasiuliene, buvusi Kriukų pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja S. Sinkevičienė, Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja G. Vilčiauskienė, Kriukų seniūnė A. Impolienė.
Renginio metu Kriukų pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja L. Kasiulienė paskaitė M. Daukšos „Postilės“ ištrauką apie kalbos išsaugojimą, moksleiviai deklamavo lietuvių poetų (J. Marcinkevičiaus, H. Nagio, J. Degutytės) eiles apie kalbą, G. Vilčiauskienė pristatė „Lietuvių kalbos naujažodžių duomenyno“ ir „Lietuvių kalbos naujažodžių tartuvo“ internetines svetaines ir jų naudojimo galimybes. S. Sinkevičienė paskaitė A. Juozaičio knygos „Tėvynės tuštėjimo metas“ ištrauką, kurioje kviečiama atkreipti dėmesį į kalbos išsaugojimą.
Lietuvių kalbos mokytoja L. Kasiulienė taip pat dalijosi mintimis apie Lietuvių kalbos dienoms ir Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti Kriukuose vykusį dailyraščio konkursą, kuriame dalyvavo Joniškio r. sav. administracijos Kriukų seniūnija ir Joniškio r. Kriukų pagrindinė mokykla. Mokytoja džiaugėsi, kad mokiniai ir seniūnijos darbuotojai su entuziazmu dalyvavo šiame konkurse, kad kiekvienais metais dalyvių vis daugėja. Kriukų seniūnė A. Impolienė kalbėdama apie vykusi konkursą teigė, kad rašyti dailyraštį nėra taip lengva, kad tai užima daug laiko ir reikalauja didelių pastangų.
Renginio pradžią ir pabaigą gražiai įprasmino Kriukų filialo bibliotekininkės parinktos eilės, skatinančios mylėti, puoselėti ir saugoti savo gimtąją kalbą.

V. Navickienės inf.
A. Danieliaus nuotr.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą