2019 m. kovo 15 d., penktadienis

Nijolės Koskienės knygos „Špylkos ir šlepetės“ pristatymas


Kovo 7 d. Vėriškių bibliotekoje savo knygą „Špylkos ir šlepetės“ pristatė rašytoja ir žurnalistė Nijolė Koskienė.
Pirmiausia viešnia papasakojo, kaip kilo idėja parašyti šią knygą. Dar tada, kai ji dirbo dienraščio „Šiaulių kraštas“ žurnaliste, redaktorius Vladas Vertelis pasiūlė jai šeštadieniniuose dienraščio puslapiuose rašyti smagius skaitinius moterims. Taip gimė Ieva, kuri nepasirinko lengvo kelio. Ji su savo draugėmis ėmė kautis už išgyvenimą ekonominės, santuokos ir vidutinio amžiaus krizės laikotarpiais, laviruoti tarp buities ir moteriškumo, tarp „špylkų“ ir šlepečių, tarp noro „iššokti iš to beprasmiško vagono“ ir burti judėjimus, kurie pakeistų mūsų amžiaus moterų situaciją šalyje. Nors parašyta humoreskos žanru, tai yra labai rimta knyga. Kartu tai naudingas santykių vadovas, nes kiekvienos istorijos pabaigoje skaitytojui yra pateikiamas receptas, kaip išspręsti problemą, ar įveikti iššūkį.
N. Koskienė atskleidė, kad turi surinkusi daugiau nei 600 humoreskų, todėl galėtų išleisti dar ne vieną knygą. Paklausta, ar knygoje yra išgalvotų istorijų, žurnalistė atsakė: „Viskas čia yra tiesa. Nereikia išgalvoti istorijų, nes mūsų ir aplinkinių gyvenimai yra gana įdomūs, kupini istorijų, kurios vertos atsidurti knygose. Daugelis istorijų nugirstos iš kolegų, draugų. Niekada nelaužiau istorijos iš piršto.“
Savo pasakojimu rašytoja labai sudomino renginio dalyvius. Tada ji paprašė, kad kas nors iš dalyvaujančių paskaitytų po vieną kūrinį. Taip dėka viešnios įvyko garsinis skaitymas. Pirmą humoreską apie „špylkas“ perskaitė Deividas Dargužas. Ji privertė visus nusišypsoti, atsipalaiduoti ir prisiminti linksmas istorijas, kurios kažkada įvyko ir su mumis.
Toliau ištrauką iš knygos skaitė Nijolė Banienė. Tai buvo humoreska apie finansinį išprusimą, apie tai, kad viduriniajai klasei Lietuvoje save galėtų priskirti vos 10 procentų gyventojų. Štai čia jau buvo aktuali tema vėriškiečiams, todėl iš karto kilo diskusija tarp dalyvių. Anot rašytojos, nors Lietuvoje yra daug piktų ir nelaimingų žmonių, greičiausiai dėl vitamino D trūkumo, tačiau daugelis turi puikų humoro jausmą, dažnai „kandoką“ ir pašiepiantį. „Humoras yra gebėjimas numesti savo susireikšminimą. Siūlau į gyvenimą, į kylančias problemas žiūrėti su humoru, kuris gali ištempti iš kritinių situacijų“, – patarė viešnia.
Pasibaigus renginiui, visi dalyvavusieji mielai įsigijo po knygelę ir gavo autorės autografą. O ūkininkas Kęstutis Andrijauskas ne tik įsigijo knygelę su autografu sau, bet dar dvi padovanojo bibliotekai. Susitikimas buvo labai šiltas ir nuoširdus. Renginio dalyviai išlydėjo skubėjusią viešnią, o patys dar pasiliko išgerti po puodelį arbatos ir pratęsti diskusijas.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotrauka



Humoreską apie „špylkas“ skaitė Deividas Dargužas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą