2019 m. kovo 13 d., trečiadienis

Pociūnėlių bibliotekoje – garsinis skaitymas, skirtas rašytojui J. Tumui-Vaižgantui

Popietėje dalyvavo raiškiojo skaitymo ir jaunųjų kūrėjų būrelių vaikai.

2019-ieji yra rašytojo, kunigo, visuomenės veikėjo, pedagogo, kritiko, literatūros istoriko Juozo Tumo-Vaižganto metai. Rugsėjo 20 d. minėsime jo 150-ąsias gimimo metines. Ta proga Pociūnų bibliotekoje lankėsi raiškiojo skaitymo ir jaunųjų kūrėjų būrelių vaikai, kurie dalyvavo popietėje, skirtoje rašytojui J. Tumui-Vaižgantui. Popietėje dalyvavo ir vaikučius atlydėjusios mamos.


Renginys vyko Pociūnėlių miestelio bibliotekoje. Bibliotekininkė Elena Jankūnienė pasveikino popietės dalyvius, padovanojo kiekvienam miniatiūrine knygele papuoštą renginio emblemą, simbolizuojančią meilę knygai. Prasmingas emblemas bibliotekininkė sukūrė pati.
Renginyje priminti Lietuvos šviesuolio Juozo Tumo-Vaižganto svarbesni biografijos faktai, jo veikla, slapyvardžio reikšmė. Apie tai kalbėjo jaunųjų kūrėjų būrelio vadovė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Roma Buivydienė.
Didžiausias dėmesys buvo skirtas Vaižganto kūrybos skaitymui. Raiškiojo skaitymo būrelio vadovė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Aušrelė Slabokienė pristatė rašytojo apysaką ,,Rimai ir Nerimai“, o būrelio vaikai paskaitė ištraukų iš šios apysakos. Jaunųjų kūrėjų būrelio mergaitės pasirinko skaityti ištraukas iš Vaižganto kūrinių ,,Napalys darbus dirba“, ,,Valiulio pasaka“, ,,Dėdės ir dėdienės“, iš Aleksandro Merkelio knygos ,,Juozas Tumas-Vaižgantas“. Susirinkusieji peržiūrėjo internete paskelbtą vaizdo įrašą ,,Kodėl Mykoliukas lieka vienas?“ (sukurta pagal ,,Dėdės ir dėdienės“), primenantį gražią, bet nelaimingą meilės istoriją.
Minėdami Vaižgantą, kaip ,,deimančiukų“ ieškotoją, popietės dalyviai patys pabandė ieškoti neblogai pažįstamų žmonių gerųjų charakterio savybių. Šalia sėdinčio mokyklos draugo kelias gerąsias savybes vaikai užrašė ant popierinės saulutės, pasirašė ir saulutę padovanojo draugui. Į šį malonų kūrybinį procesą mielai įsijungė ir vaikų mamos, surasdamos ką gražaus pasakyti savo atžaloms. Buvo džiugu!
Renginyje visi ragavo ,,Voveraičių” – trapių sausainių, kurie simboliškai priminė Juozo Tumo-Vaižganto apysakos ,,Dėdės ir dėdienės” pagrindinės veikėjos Severijos renkamus kremblius (grybus). Vaikai nesunkiai įsiminė naują žodį, atėjusį į jų žodyną iš Vaižganto kūrybos, plačiau susipažino su puikia krembliautoja Severija. Taip Vaižganto kūryba tapo dar artimesnė.
Popietę organizavo jaunųjų kūrėjų ir raiškiojo skaitymo būrelių vadovės kartu su bibliotekininke Elena Jankūniene. Ši popietė – vienas iš Lietuvių kalbos dienų, besitęsiančių nuo vasario 16 d. iki kovo 11 d., renginių.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos

Pociūnėlių miestelio bibliotekoje vyko garsinis skaitymas, skirtas rašytojui J. Tumui-Vaižgantui. Bibliotekininkė Elena Jankūnienė pasveikino popietės dalyvius.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą