2019 m. kovo 15 d., penktadienis

Radviliškio viešojoje bibliotekoje – rašytojo E. Ignatavičiaus kūrybos vakaras


Kovo 13 d. Radviliškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko rašytojo dramaturgo Eugenijaus Ignatavičiaus  kūrybos vakaras. Svečias susirinkusiems pristatė savo naujausią knygą „Nepabūgę laisvės“ (2018)  ir režisieriaus Juozo Sabolio dokumentinį filmą „Stirna“ (2005), kuriam E. Ignatavičius kūrė scenarijų.

Pirmiausia autorius trumpai aptarė savo praėjusiais metais išleistą knygą „Nepabūgę laisvės“. Šioje knygoje, skirtoje Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, pasakojama apie žmones, ne tik lietuvius, kurie pasipriešino XX a. žiauriai bolševizmo pabaisai ir okupacijai. Knygoje aprašyti žmonės kovojo, nes negalėjo susitaikyti su gyvenimo saule užtemdžiusia prievarta, melu, nužmoginimu.
Be šios knygos rašytojas išleido apsakymų ir pjesių knygų, romanus „Marso pilnatis“ (2000), „Kiparisų tamsa“ (2005) ir „Baltieji stulpai“ (2016).
Radviliškiečiams taip pat buvo pristatytas ir filmas „Stirna“, kuriame pasakojama apie pokario metų laisvės kovas, meilę ir žūtį partizanų bunkeryje. Apie ryškų partizanų ryšininkės gyvenimą ir didvyrišką jos mirtį. Filmo herojė – Filadelfijoje gimusi ir augusi Izabelė Vilimaitė, kuri 1932 m. su tėvais grįžo į Lietuvą ir gyveno kaime, tėvų įsigytame ūkyje Vėriškiuose, netoli Šeduvos. Po karo I. Vilimaitė baigė Vilniaus lietuvių gimnaziją. Mergina svajojo tapti medike, tačiau Amerikos pilietei sovietmečiu buvo neįmanomos studijos Lietuvoje. Ji važinėjo į Vilnių, klausėsi medicinos paskaitų slaptoje studijoje. Izabelė Vilimaitė dirbo vaistinėje ir įsitraukė į pogrindinę veiklą. Merginos slapyvardis buvo Stirna. Iš pradžių ji tiekė partizanams medikamentus, vėliau tapo patikima įgaliotine, palaikiusia ryšį tarp Aukštaitijos ir Žemaitijos apygardų štabų. Nors Stirna jautė namiškių nepritarimą, nors ją žemino nuostata, esą moteris negali būti lygiateisė kovotoja, ji tikėjo laisve.
Renginio pabaigoje Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė dėkojo rašytojui E. Ignatavičiui už jaukų ir prasmingą vakarą, kuriame pristatytas mūsų tautai jautrus istorinis laikotarpis.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotrauka



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą