2019 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Ekslibrisas kraštiečiui rašytojui Juozui Paukšteliui


Pažymint kraštiečio rašytojo Juozo Paukštelio 120-ąsias gimimo metines, Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka parengė projektą „Mylėkime savo krašto literatūrą“. Lietuvos kultūros tarybos sprendimu skirtas 5 400 Eur dalinis finansavimas Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamos programos „Tolygi kultūrinė raida“ minėto projekto įgyvendinimui. Projekto vadovė ir vykdytoja – Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos direktorė Romualda Kulšytė. Pagrindinė projekto veikla – knygos „Juozas Paukštelis ir Juozo Paukštelio literatūros premijos laureatai“ leidyba, knygos pristatymai, susitikimai su rašytojais – Juozo Paukštelio premijos laureatais. Jaunimas ir bendruomenės nariai visus metus bus kviečiami į ekslibrisų (knygos ženklų) kūrimą. Bendradarbiaujant su projekto partneriais vyks kūrybinės dirbtuvės, bus parengta suskaitmeninta virtuali  ekslibrisų paroda.

Simboliška, kad balandžio 2 d. vykęs pirmasis projekto renginys – ekslibriso arba knygos ženklo (žodis „ex libris“ lotynų kalba reiškia „iš knygų“) kūrimas rašytojui Juozui Paukšteliui gražiai įsiliejo į  Lietuvoje ir pasaulyje švenčiamą Tarptautinę vaikų knygos dienos šventę. Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijos trečiokai (mokyt. Simona Čemoškaitė) ir  bendruomenės nariai rinkosi į Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centro salę, kurioje Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Knygos grafikos centro vyriausioji metodininkė, edukatorė Lolita Putramentienė-Braza pristatė ekslibrisus, trumpai apžvelgė jų ištakas Pakruojyje. O jas reikėtų sieti su 1979 m. čia įsikūrusiu „Akiračio“ klubu, kuris savo aktyvia veikla garsino Pakruojo biblioteką (tada vadinta centrine biblioteka).  1982 m. prie Pakruojo centrinės bibliotekos buvo įsteigta ekslibrisininkų sekcija, kuriai vadovavo kraštietis kultūrologas Jonas Nekrašius, veikusi iki 1991 m. 1985 m. „Akiračio“ klubo iniciatyva surengtas ir pirmasis Šiaurės Lietuvoje respublikinis ekslibrisų konkursas „Pakruojis – 400“. Šventės atidarymo dieną, skverelyje, prie rajono savivaldybės Švietimo skyriaus buvo atidengta kraštiečio dailininko Klemenso Kupriūno sukurta skulptūrinė kompozicija iš girnų „Ex libris“. Šiandien Juozo Paukštelio viešoji biblioteka projektu siekia priminti ekslibrisų kūrimo tradicijas Pakruojyje ir šiuo knygos ženklu įamžinti kraštiečio rašytojo atminimą.
Gražu tai, kad konkrečiu atveju ekslibrį Juozui Paukšteliui kūrė patys pakruojiečiai.  Pirmoji knygos ženklo kūrimo praktinio užsiėmimo tema buvo monotipija arba plokščiaspaudė technika, kurią taikant padaromas tik vienas atspaudas.  Pasak edukatorės Lolitos Barza,  tai ir apibūdina šios technikos unikalumą: nors atspaudui naudojamas tas pats piešinys, bet kaskart gaunamas vis kitoks paveikslas, sunku nuspėti, koks bus galutinis rezultatas.
Antroje praktinio užsiėmimo dalyje knygos ženklas buvo kuriamas kiek kitaip. Paveikslėlį reikėjo formuoti į pagrindą linijas įspaudžiant kiek galima giliau. Tada sekė piešinio padengimas dažais (tam naudojama tam tikra specifika). Galutinis rezultatas vainikuojamas jau nebe vienu, o trimis atspaudais. Kol susirinkusieji svarstė, kaip geriau ir tiksliau įprasminti kraštiečio rašytojo asmenį knygos ženkle, edukatorė garsiai skaitė ištraukas iš Juozo Paukštelio kūrybos ir rašytojo atsiminimų. Po sukurtą ekslibrisą  kūrėjai padovanojo viešajai bibliotekai.
Projekto vykdymo metu rašytojui Juozui Paukšteliui sukurti  ekslibrisai bus suskaitmeninti ir eksponuojami viešosios bibliotekos internetinėje svetainėje parengtoje virtualioje  parodoje.  Tikimės, kad šia gražia ir prasminga iniciatyva susidomės mokiniai, kiti bendruomenės nariai,  papildydami parodą  naujais darbais.
Projekto partneriai: Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka
Projektą remia: LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba

Bibliotekos inf.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą