2019 m. gegužės 19 d., sekmadienis

Renginys – diskusija „ES drauge saugiau“

Europos atstovybės Lietuvoje vadovas A. Pranckevičius.

Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Z. Sinkevičienė parašė ir laimėjo projektą Europos Komisijos komunikacijos kampanijos „ES drauge saugiau“ renginiui. Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje įvyko renginys – diskusija „ES drauge saugiau“.

Europos Komisija vykdo komunikacijos kampaniją „ES drauge saugiau“, kurios tikslas – plačiau informuoti apie tai, kaip ES saugo savo piliečius nuo globalių grėsmių ir kitų pavojų. Šios kampanijos dėmesio centre – paprasti herojai, kurie europiniu lygmeniu padeda įveikti iššūkius sveikatos, aplinkos, nusikalstamumo, terorizmo, migracijos ir ekonomikos srityse. Per paprastų žmonių gyvenimo istorijas siekiama parodyti, kokia svarbi yra Europos Sąjunga kasdieniniame žmonių gyvenime. Europa – tai ne vien administracinis vienetas ar įstatymų leidėjas, tai veiksmingas saugumo užtikrinimo tinklas, kuriuo ES piliečiai gali pasikliauti ir būti tikri, kad gyvena saugiai. Kampanijos metu bus pateiktos atskiros paprastų didvyrių  istorijos bei liudijimai parodantys, kad, susidūrusi su kolektyviniais iššūkiais ir grėsmėmis, Europos Sąjunga yra stipriausia, suvienijusi jėgas ir išvien siekia tikslų, pranokstančių nacionalinius interesus. Kampanijai pasirinktos 19 temų, susijusių su šiandieniniais Europos Sąjungos iššūkiais. Viena iš temų  „Migracijos problemų sprendimas“. Istorijos žmonių, kurie padeda pabėgėliams. Šie žmonės gelbsti gyvybes jūroje, padeda pabėgėliams prieglobsčio prašymo procesuose, prisideda, kuriant jų naują gyvenimą.
  kampanijai pasiūlytų temų, susijusių su šiandieniniais Europos Sąjungos iššūkiais, Viešoji biblioteka pasirinko tema: „Pabėgėlių integracija Lietuvoje“.
Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje išleido knygą „Žmonės, kurie saugo Europą“, kurioje pristatytos istorijos penkiolikos žmonių, dirbančių kasdienį, nepastebimą darbą. Šią Knygą pristatė Viešosios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo-informacijos skyriaus bibliotekininkė Kristina Urniežienė.
Diskusijoje dalyvavo ir apie Europos saugumą, taiką, laisvę, ekonomiką, socialinę atskirtį, valstybių gynybą, nedarbą, teroristines atakas, karius, gaisrininkus, kurie  suteikia žmonėms socialinį saugumą kalbėjo Europos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.  Europos atstovybės Lietuvoje vadovui  žiūrovai pateikė klausimų apie ekonominius imigrantus, apie pabėgėlius, migracijos srautą, apie sukurtą sienų pakrančių apsaugos tarnybą ir t.t. Diskusijos dalyviams, Viešajai bibliotekai Arnoldas Pranckevičius padovanojo knygų „Žmonės, kurie saugo Europą“.
Viešosios bibliotekos direktorė Z. Sinkevičienė padėkojo už padovanotas knygas, supažindino auditoriją su šioje knygoje A. Pranckevičiaus straipsniu „Saugoti taiką, ginti laisvę“ ir Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ užsieniečių integracijos programos vadovės Gintarės Skuodytės straipsniu „Priimti kitokį nei aš“.
Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ užsieniečių integracijos programos vadovė Gintarė Skuodytė skaitė pranešimą tema „Pabėgėlių integracija Lietuvoje“, pademonstravo filmą „Sielvarto jūra, vilties jūra“. Filmas apie pabėgėlių šeimas iš Sirijos, kurios prašė prieglobščio. Šis filmas apie tai, ką tenka išgyventi žmonėms, kai prasideda karas ir šeimos turi palikti Tėvynę.  Pranešėja G. Skuodytė supažindino su Lietuvoje prieglobščio ieškantiems emigrantams procedūras, apie įdarbinimą Lietuvoje, mokymąsi lietuvių kalbos. Šiuo metu padeda 250 žmonių iš įvairių šalių: Šri lankos, Irano, Irako, Sirijos, Afganistano, Tadžikistano, Turkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos.
Diskusijoje dalyvavo ir mintimis dalinosi  Pabradės dienos centro „Kultūros įkalnė“ vadovė Ieva Čečelytė.
Renginyje dalyvavo Naujosios Akmenės Trečiojo amžiaus universiteto rektorė Rimana Vapsvienė, bendruomenės nariai, Akmenės rajono savivaldybės tarybos narys Richardas Sudaris, žurnalistas Vytautas Ruškys.
Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas dalyvavo ir skaitė pranešimą Užimtumo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Lietuvos pramonininkų  konferencijos Vilniuje suregtame forume „Lietuvos demografinė politika ir sprendimai“. Meras forume apžvelgė užsieniečių integracijos ypatumus. Užsieniečių integracijos tema liečia ir Akmenės rajoną.

Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Z. Sinkevičienės nuotr.
Jono Vapsvos ir D. Markulienės nuotr.



Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ užsieniečių integracijos programos vadovė G. Skuodytė.



Iš kairės į dešinę:  Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ užsieniečių integracijos programos vadovė G. Skuodytė, Pabradės dienos centro „Kultūros įkalnė“ vadovė I. Čečelytė,  Europos atstovybės Lietuvoje vadovas A. Pranckevičius.

Viešosios bibliotekos direktorė Z. Sinkevičienė ir Europos atstovybės Lietuvoje vadovas A. Pranckevičius. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą