2019 m. liepos 25 d., ketvirtadienis

Rengiamas garsaus grafiko Petro Repšio ekslibrisų katalogas


Šiemet sukanka 50 metų, kai pirmajame respublikiniame ekslibrisų konkurse garsus grafikas, vienas žinomiausių Lietuvos knygos ženklų kūrėjų, medalių autorius, menininkas tyrėjas Petras Repšys, pristatęs savo pirmąjį ekslibrisą, tapo nominantu. Iš Šiaulių kilusio menininko kūryba itin vertinama ir nacionalinės dailės mėgėjų, ir dailėtyros profesionalų.

Dar 2018 m. spalį Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (toliau ŠAVB) surengtame tarptautiniame forume „Lietuvos ekslibrisui – 500“ susirinkę knygos meno žinovai ir ekslibrisų kolekcionieriai diskusijų metu aktualizavo būtinybę surinkti, suregistruoti, suskaitmeninti, aprašyti ir išleisti P. Repšio knygos ženklus, išsaugoti šį vertingą palikimą ne tik grafikų reikmėms, bet ir studentams, pedagogams, plačiajai visuomenei.

ŠAVB žinoma kaip ilgametė knygos ženklų saugotoja ir puoselėtoja, populiarinanti lietuviškus ekslibrisus. Čia jau prieš beveik du dešimtmečius pradėjo veikti Ekslibriso muziejus, kuriame buvo saugomi kultūrinę ir meninę vertę turintys ekslibrisai. 2014 m. šis muziejus reorganizuotas į žymaus grafiko Gerardo Bagdonavičiaus vardo ekslibrisų fondą. Todėl Biblioteka jautė pareigą inicijuoti katalogo išleidimą, skirtą Petro Repšio kūrybos ir knygos ženklų tradicijų Lietuvoje pristatymui ir populiarinimui. Parengiamieji darbai pradėti dar 2018 m. – medžiagą projektui P. Repšys, padedamas Vilniaus dailės akademijos savanorių, visus metus rinko savo archyve.

Kataloge bus atskleista išsami, iki šiol visuomenei dar nepristatyta menininko ekslibrisų kolekcija, sukurta 1969–2019 m. Dauguma P. Repšio ekslibrisų dedikuoti rašytojams, poetams, dailininkams ir kitoms kultūros asmenybėms, atstovaujančioms ištisai Lietuvos epochai.

Su ekslibriso fenomenu P. Repšys susipažino mokydamasis šeštoje klasėje kai lankydavosi legendinio dailininko Gerardo Bagdonavičiaus namuose. Neatsitiktinai pirmasis ir vienintelis ekslibriso rinkimo ir tyrimo centras šalyje veikia būtent šio žanro entuziastų Gerardo Bagdonavičiaus ir Petro Repšio mieste, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, kuriai P. Repšys ir padovanojo visa savo sukurtų ekslibrisų rinkinį. Kiekvienas atskiras P. Repšio ekslibrisas – žavi grafikos miniatiūra, pasižyminti ir puikiu humoru, ir išradingumu, ir atlikimo meistryste. [...] Jie būtinai ką nors pasako apie ekslibriso savininką bei jo pomėgius, apie ekslibriso autorių ir jo aplinką.
Giedrė Jankevičiūtė

Prisidėti prie projekto pakviesti respublikiniu mastu pripažinti savo srities žinovai ir kultūros atstovai – humanitarinių mokslų daktarė, menotyrininkė prof. G. Jankevičiūtė (katalogo sudarytoja, Vilniaus dailės akademija), šiuolaikinio knygų dizaino kūrėja grafikė Sigutė Chlebinskaitė, knygų redaktorė Audra Kairienė, vertėja Rasa Drazdauskienė ir kt.,

Kaip buvo minėta, P. Repšio ekslibrisų katalogas taps prieinamas ir plačiajai visuomenei – grafiko darbai bus suskaitmeninti ir perkelti į Lietuvos paveldo duomenų bazę (epaveldas.lt). Išleistas katalogas bus pristatytas Šiaulių knygų mugėje 2019 m. lapkričio 16 d.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

T. Pauliuščenkos inf.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą