2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Bibliotekininkų viešnagė Nesvyžiuje


Rugsėjo 12–15 dienomis grupė Radviliškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojų, Nesvyžiaus Pavlo Pronuzo rajoninės bibliotekos kvietimu, vyko į tradicinį tenykštės bibliotekos renginį „Naktis bibliotekoje“ (biblionaktis). Šis projektas, prie kurio jungiasi įvairios rajono kultūros, švietimo įstaigos, Nesvyžiaus bibliotekoje organizuojamas jau septintus metus ir kasmet skirtingomis temomis.
Šiemet pasirinkti Žiulio Verno knygos „Aplink pasaulį per 80 dienų“ motyvai. Atskirose erdvėse vaizduotos įvairios šalys – Japonija, Amerika, Anglija, Prancūzija,  Egiptas, Indija, Lietuva ir, žinoma, Baltarusija.  Mes pristatėme Lietuvą, kaip ir baltarusiai, buvome tikri savo šalių atstovai. Dalyviai, pasiskirstę komandomis, turėjo atlikti užduotis ir rinkti „biblionus“, kuriuos susumavus, buvo išaiškinti nugalėtojai. Visos šalys įkūrė įdomias ir savitas erdves, sugalvojo išradingų užduočių, kurios vertė gerokai pasukti galvas ir reikalavo nemažai pastangų. Mūsų užduotys buvo tokios: surasti ingredientus nacionaliniams patiekalams, sekėme ir kūrėme pasakas su „Kamishibai“,  siūlėme ieškoti lobio, radus jį, sugalvoti istorijas apie didikų Radvilų gyvenimą.
 Nesvyžiuje viešėjome keturias dienas, todėl spėjome su daug kuo susitikti ir pabendrauti. Be kitų, ir su Nesvyžiaus rajono vykdomojo komiteto pirmininku Aleksandru Lomskiu. Jis pasidžiaugė gražia, beveik 40 metų trunkančia Nesvyžiaus ir Radviliškio rajonų draugyste, kuri  įtraukė ir įvairias įstaigas, tarp jų  – viešąsias bibliotekas, bendradarbiaujančias jau trejus metus. Savo ruožtu Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė V. Šukaitienė išreiškė viltį, kad ir ateityje šie gražūs ryšiai tęsis, jungiantis prie bendrų tarptautinių projektų. Taip pat susitikome su Nesvyžiaus rajono deputatų tarybos pirmininku Valerijumi Laziuku, Kultūros ir jaunimo skyriaus vedėju Aleksandru Krugliku, pavaduotoja  Olga Mišaliova,. Mus lydėjo nuostabi bibliotekos bičiulė, Nesvyžiaus viešosios bibliotekos kultūros organizatorė Natalija Rybakova, kuri supažindino su turtinga Nesvyžiaus istorija, pasirūpino, kad aplankytume Baltarusijos sostinę Minską, jame, be abejo, ir naująją Nacionalinę biblioteką, kuri dar vadinama žinių deimantu. 20 skaitytojų salių, darbo vietos, pritaikytos neįgaliems, 8 milijonai knygų ir dokumentų, naujausi kompiuteriai, teleliftai, kurie leidžia sutrumpinti knygų pristatymo skaitytojams laiką iki 15–20 min.,  daugiau nei 1000 darbuotojų, per 2000 lankytojų kiekvieną dieną – neįmanoma išvardyti visų mus stebinusių ir džiuginusių skaičių ir faktų, kuriuos sužinojome, pamatėme. Iš 23 aukšto apžvalgos aikštelės turėjome galimybę apžvelgti Minską dideliu spinduliu.
Prieš išvykstant mūsų bibliotekos direktorė ir Nesvyžiaus kultūros skyriaus vedėjas sutarė dėl galimybių jungtis prie bendrų projektų, mes padėkojome už įspūdingą viešnagę.

Radviliškio viešosios bibliotekos inf.


Ekskursija po viešąją biblioteką (lydi direktorė Liudmila Vitko pirma dešinėje ir bibliotekos darbuotoja Natalija Rybakova pirma kairėje).

Minske, prie Nacionalinės bibliotekos(pirma iš kairės N. Pakštienė, vaikų skyriaus vedėja    ,J. Kvedarienė, kultūros projektų vadovė, bibliotekos direktorė V. Šukaitienė, Tyrulių filialo bibliotekininkė  S. Remeikienė).


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą