2019 m. rugsėjo 10 d., antradienis

Garbingos kalbos turnyras „Po šimts pypkių tas rupūžes iš burnos“!


Pakruojo r. savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos Vaikų erdvė ir Pakruojo dvaras vasarą atostogaujančius vaikus kvietė į garbingos kalbos turnyrą „Po šimts pypkių tas rupūžes iš burnos“, skirtą gimtos kalbos puoselėjimui. Dvaro iniciatyva organizuotas turnyras tęsėsi visą rugpjūčio mėnesį, kurio metu, trečiadieniais, vaikai rinkosi į Vaikų erdvės rytmečius. Rugsėjo 1 d. Pakruojo dvare iškilmingai paminėtas  baigiamasis garbingos kalbos turnyro renginys.

Į pirmąjį susitikimą Vaikų erdvėje Pakruojo dvaro Baronas atvyko karieta. Ne tuščiomis, atvežė dalelę gėlėčiausio dvaro Lietuvoje – geltonų serenčių ir  vaikų taip mėgstamų ledų. Tąkart Baronas papasakojo apie senų laikų papročius, apie žodžio ir minties svarbą, apie bausmes, ištarus nederamą žodį. Pasak kilmingo svečio, kalbėti reikia taip, kad jokia žodinė rupūžė neiššoktų iš burnos...  Kartu su Baronu vaikai iškilmingai prisiekė visada ištartu žodžiu gerbti save bei kitus. Kad priesaikos būtų lengviau laikytis, bibliotekininkės Vaikų erdvėje sukūrė įvairias stoteles: „Blogų žodžių slėptuvė“, „Atsiprašymų ir gerų žodžių krepšys“, „Žodžių keitykla“.
Po savaitės įvykęs antrasis turnyro rytmetis buvo labai kūrybiškas:  vaikai kūrė zombių Keikūnų skulptūras. Pažiūrėti ir pasidomėti, ar sunku laikytis garbingos kalbos priesaikos, atvyko Pakruojo dvaro Baronas. Vaikai savo ruožtu smalsavo apie Pakruojo dvarą: kas prižiūri tokį didelį dvarą  kai Baronas išvyksta, ar tiesa, kad ten labai daug gėlių...
Gausus būrys jaunųjų pakruojiečių susirinko ir sekančią savaitę. Ką veikėme? Išradingiausi statė gražių žodžių pilis, kurios vėliau virto tikrais rūmais. Netrukus juose apsigyveno mažųjų kūrėjų išrinkti jiems gražiausi lietuviški žodžiai: Šeima, Meilė, Drąsa, Mama, Medus, Mokykla... Smalsiausi turnyro dalyviai buriavosi prie „Eksperimentinės laboratorijos“, kurioje susipažino su naujai gauta knygele „SMAGŪS EKSPERIMENTAI, kad geriau suprastum, kas vyksta aplinkoje“. Knygelėje – per trisdešimt įvairiausių bandymų. Keletą atlikti pabandė ir vaikai. Vadovaujant  bibliotekininkei, pradurti balionai jų nesusprogdinus, pagaminti stebuklingi spalvoti burbulai, išmokta išimti riešutus iš vandens nesušlapus pirštukų... Reikia pripažinti, kad ne visi eksperimentai pavyko, bet tam ir yra laboratorija, kad galėtume mėginti dar kartą. Nebuvo užmirštos ir informacinės technologijos (IT): skraidė dronai, išsijuosęs „dirbo“ išmanusis Vaikų erdvės 3D spausdintuvas, įvairiais žaidimais viliojo interaktyvusis stalas.
Ketvirtasis rytmetis kvietė į senąją mokyklą. Nuščiuvę vaikai dairėsi po pritemdytą „klasę“, kurioje ant stalų paslaptingą šviesą skleidė uždegtos žvakės, o vietoj popieriaus lapų buvo padėtos beržo tošys ir rašiklį atstoti turinčios žąsies plunksnos.  Į pamoką  atvyko ir Baronas, kartu ant beržo tošies rašė, labai daug įdomių istorijų apie senuosius laikus papasakojo.  Prisimintos net bausmės už nederamą elgesį. Vieną jų, klūpėjimą ant žirnių, norintys  galėjo išbandyti čia pat bibliotekoje.
Paskutinę atostogų savaitėlę visi susirinko į finalinį garbingos kalbos turnyro rytmetį. Šį kartą Pakruojo dvaro Baronas atvyko nešinas didžiuliu ir labai skaniu pyragu. Kadangi vasarą Vaikų erdvėje vyko ir daugiau projektų, tai šventę apjungėme ir padarėme vieną gražų šventinį susitikimą, skirtą aptarti vasaros darbus, paskelbti įvairių projektų nugalėtojus, apdovanoti geriausius skaitytojus. Prasidėjus linksmiausiai – apdovanojimų daliai, buvo labai nekantru, kokią gi turnyro pradžioje žadėtą staigmeną paruošęs kilmingas svečias. Koks buvo džiaugsmas išgirdus, kad Barono sprendimu, kvietimais rugsėjo 1 d. apsilankyti Pakruojo dvare ir ten dalyvauti parengtose programose apdovanojami ... visi rytmetyje dalyvavę vaikai ir juos lydėsiantys artimieji!
Rugsėjo 1-osios rytas Pakruojo dvare buvo labai gražus. Vaikai, lydimi tėvelių, senelių ir kitų artimųjų, būriavosi dvaro svečių menėje. Visus pasveikino dvaro Baronas ir ponia Kristina. Garbingos kalbos turnyro kulminacija – šventėje dalyvavusiems vaikučiams įteikti svarbūs dokumentai  – Jaunojo dvarininko liūdimas! Ir tai dar ne viskas, visi pakviesti pajodinėti dvaro žirgais! Kas tokios patirties jau turėjo – balne laikėsi išdidžiai, kitiems gi viskas buvo nauja, tad jaudulio tikrai netrūko. Laukė dar viena staigmena, kluono teatro spektaklis „Kiškių mokykla“! O jau po jo visi pasklido pabiro po Pakruojo dvarą...  Šitiek žydėjimo vienoje vietoje!
Nuoširdus ačiū Pakruojo dvarui už partnerystę, suteiktą šventę Vaikų erdvės jauniesiems  skaitytojams ir jų artimiesiems.  Rėmėjams – Agentūros-visos Lietuvos vaikai Pakruojo labdaros ir paramos fondui – už dovanas. Ačiū vaikučiams už draugystę, smalsumą, aktyvumą. Pasak dvaro Barono, šioje nuotykių bei atradimų kupinoje istorijoje taško dar nededame, tik kablelį... Taigi, laukiame tęsinio ir sakome iki kitų susitikimų!

Pakruojo r. savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos Vaikų erdvės inf.











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą