2019 m. rugsėjo 26 d., ketvirtadienis

Pirmoji ŠAVB projekto „Penki pojūčiai – penki keliai pažinti“ veiklų diena

Rugsėjo 25 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje oficialiai prasidėjo pagal Europos Sąjungos programą „Erasmus+“ bibliotekos vykdomo projekto „Penki pojūčiai – penki keliai pažinti“ savaitę truksiančios veiklos.

Atidarymo metu susitiko trijų projekto partnerių – Latvijos Cėsių pradinės internatinės mokyklos-ugdymo centro, Kroatijos švietimo centro„Ivan Štark“ ir Šiaulių „Ringuvos“ specialiosios mokyklos – atstovai. Iš šių mokymo įstaigų kartu su mokytojais ar vadovais atvyko grupės vaikų, turinčių įvairių intelekto ir psichikos sutrikimų, mokymosi sunkumų, įvairių lėtinių ligų.
Pirmoji veiklų diena buvo skirta susipažinti, komandinei dvasiai ugdyti – jaunuoliai ir jų vadovai susipažino vieni su kitais, buvo supažindinti su planuojamų veiklų programa, pagrindinėmis taisyklėmis. Tada kiekvienos šalies atstovai trumpai pristatė savo šalį, miestą ir mokymo įstaigą, iš kurios atvyko. Nustebino kūrybingi ir labai skirtingai pateikti pristatymai, kuriuos savo rankomis gamino, savarankiškai pristatė patys jaunuoliai. Vėliau visi persikėlė į parką, kur buvo žaidžiami komandinio darbo įgūdžius ir komunikaciją sutvirtinantys žaidimai. Vaikai iš kiekvienos šalies turėjo parengę po keletą žaidimų, į kuriuos įtraukė naujus draugus. Žaidimai buvo orientuoti į tokių pojūčių kaip rega, klausa ir lytėjimas lavinimą.
Po žaidimų lauke jaunuoliai sugužėjo atgal į Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešąją biblioteką, susipažino su visomis jos erdvėmis, išbandė čia veikiančias edukacijas ir paslaugas. Daug džiugesio sukėlė edukacija ŠAVB Knygos grafikos centre, kur jaunuoliai, panaudodami medžių lapus, iš daržovių pagamintus antspaudus, gaminosi ekslibrisus. Šioje edukacijoje kvapas ir lytėjimas padėjo pažinti dažus ir įrankius, o kūrybiški darbai džiugino ne tik jų autorius, bet ir jų draugus ir naujus pažįstamus.
Dieną užbaigė jaukus Lietuvos, Latvijos ir Kroatijos dalyvių susibūrimas, kurio metu pasidalyta pirmosios dienos įspūdžiais, patirtimi, kiekviena šalis papasakojo, ką nauja išmoko ir su kokiais sunkumais susidūrė bendraudami su kitos šalies dalyviais. Visą artimiausią savaitę projekto dalyviams nuobodžiauti neteks – jų  laukia pačios įvairiausios veiklos, supažindinančios su Šiaulių miestu, Lietuva, lavinančios visus reikalingiausius pojūčius (klausą, regą, lytėjimą, uoslę, skonį), vystančios geresnius bendravimo gebėjimus, jaunuolių saviraišką, norą pažinti ir susipažinti su naujais žmonėmis ir naujomis vietomis.
Projektas „Penki pojūčiai – penki keliai pažinti“ orientuotas į protinę negalią turinčius jaunuolius, kurie gyvena ir mokosi specialiose ugdymo ir globos institucijose Lietuvoje, Latvijoje ir Kroatijoje. Jų pasaulio pažinimas, suvokimas ir sąveika yra ribojama jų negalios, tačiau projekto komandos manymu, jie gali pajausti ir patirti naujų išgyvenimų, keliauti, susipažinti ir pabendrauti su kitos tautybės, panašios negalios jaunuoliais. Jaunimo mainai suteikia puikią galimybę susipažinti su kitataučiais, lavinti bendravimo gebėjimus, pojūčius, ugdyti jų protines, emocines ir fizines galias, savivoką ir saviraišką tam, kad jie galėtų sėkmingiau integruotis į visuomenę, patirtų mažesnę socialinę ir kultūrinę atskirtį. Neįgalių ir mažiau galimybių turinčių jaunuolių socialinę įtrauktį projekte planuojama skatinti lavinant 5 pojūčius: klausą, regą, skonį, lytėjimą ir uoslę.

Projektas bendrai finansuojamas pagal ES programą „Erasmus+“.

T. Pauliuščenkos inf.
I. Slonksnytės nuotr.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą