2019 m. rugsėjo 17 d., antradienis

Spektaklis „Shalom, Bellissima!“ Pakruojyje


Rugsėjo 15 d. (sekmadienį) Pakruojo r. savivaldybės Juozo Paukštelio viešojoje  bibliotekoje  (Pakruojo sinagogoje)  parodytas  spektaklis „Shalom, Bellissima!“ (režisierė Ina Pukelytė).  Žodžiai yra bejėgiai perteikti tą jausmą, kurį spektaklio metu išgyveno žiūrovai. Litvakės Bellos Shirin gyvenimo istorija, kurioje  persipynę tiek neįtikėtinai daug įvykių – salėje nepaliko abejingų.
Holokaustas, emigracija, smurtas, netektys ir šalia viso to  herojės širdyje gyvenanti begalinė meilė Lietuvai, tėvams, teatrui, gimtajam Kaunui ir ... Pakruojui, nes čia, mieste prie upės Kruojos,  gyveno jos seneliai, mama, dėdė.  Bellos Shirin vaidmenį atliko žinoma teatro aktorė Olita Dautartaitė, jai talkino jauni aktoriai  Kamilė Mileikytė ir Rokas Lažaunykas. Spektaklio metu žiūrovai buvo vaišinami žydiškais patiekalais chala ir foršmaku,  pagamintais  Šiaulių apskrities Žydų bendruomenės narės Antoninos Gainulinos.
 Renginyje dalyvavusi Bella Shirin neslėpė jaudulio. Pasak viešnios, jai  buvo labai svarbu atvykti į Pakruojį, nes iš čia kilusi jos mamytės šeima.  17-metė Bella, kartu su Holokaustą išgyvenusiais tėvais, emigravo į Izraelį 1963 metais. 2004 m. ji vėl sugrįžo į Lietuvą. „Mano šaknys yra Lietuva, aš esu šios šalies patriotė iki pat širdies gelmių.  Niekur kitur, kaip čia,  nėra taip gera ir gražu. Ir žmonės čia patys geriausi. Visus juos myliu, aš neturiu širdyje vietos pykčiui“, - sakė Bella.
Spektaklis „Shalom, Bellissima!“ Pakruojyje –  vienas iš Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos renginių, vykdant Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamos programos „Tolygi kultūrinė raida“ projektą „Tarpkultūriniai tiltai“, skirtą savo krašto pažinimui per žydų tautos paveldą. Projekto vadovė – vyresn. bibliotekininkė Gitana Maasienė.

Projektą finansuoja Lietuvos Kultūros taryba.
Projekto rėmėjai ir partneriai:  Pakruojo rajono savivaldybė, Žydų kultūros paveldo kelio asociacija, Šiaulių apskrities Žydų bendruomenė, Pakruojo kultūros centras.

Bibliotekos inf. ir nuotr.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą