2019 m. spalio 25 d., penktadienis

„Idėjų greitintuvo“ akademija jaunimui

2019 metų rugpjūčio 11–16 dienomis Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Plungės rajono savivaldybės, Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus ir Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosiomis bibliotekomis, organizavo „Idėjų greitintuvą“ – nemokamą 6 dienų kūrybinių industrijų vasaros akademiją aktyviems ir motyvuotiems 10–12 klasių gimnazistams. Akademijoje dalyvavo 24 moksleiviai iš Šiaulių, Telšių, Plungės ir Joniškio miestų bei rajonų.

Akademijos veiklos buvo glaudžiai susijusios su kūrybinių industrijų tema ir skatino gimnazistų kūrybinę saviraišką, gebėjimą bendradarbiauti, dirbti komandoje, efektyviai kurti bei įgyvendinti konkrečias idėjas. Per 6 dienas, dirbdami kartu su patyrusiais ir profesionaliais įvairių sričių lektoriais, moksleiviai turėjo sukurti galutinį produktą – inovatyvią skaitymo skatinimo reklamą, kuri kviestų vartotojus suvokti skaitymo procesą kaip intriguojančią veiklą. Kūrybines dirbtuves, praktinius bei teorinius užsiėmimus organizavo kūrybos vadovas, komunikacijos ir reklamos specialistas Artūras Bulota, aktorius, teatro pedagogas Mantas Cegelskas, „Eduplius“ vadovas, edukatorius Romanas Šarpanovas, „MO“ muziejaus komunikacijos specialistė, kūrybininkė Viktorija Aprimaitė ir kt. Užsiėmimų metu gimnazistai mokėsi įvairių kūrybinio darbo metodų (pvz., „Design Thinking“, grafinio užrašymo metodai ir kt.), lavino viešojo kalbėjimo, improvizacijos, komunikacijos įgūdžius, susipažino su pagrindinėmis rinkodaros koncepcijomis ir galimybėmis. 

Akademijos dalyviai dirbo susiskirstę į 5 mišrias grupes, kiekviena grupė turėjo savo pavadinimą, susikurtą logotipą ir vadovą lyderį. Grupių vadovais tapo bibliotekos darbuotojai. Jie ne tik konsultavo „Idėjų greitintuvo“ gimnazistus, organizavo vakarines refleksijas, bet taip pat vedė komandos formavimo dirbtuves ir praktinius-edukacinius užsiėmimus. Viena iš sudėtingiausių komandinių užduočių, su kuria susidūrė gimnazistai – misija „Tiltas“, kurios metu, dirbdami didelėje komandoje, jie turėjo statyti tiltą, mokėsi įsiklausyti ir perduoti informaciją tiek žodžiu, tiek kitomis formomis. Itin sėkmingas ir intriguojantis akademijos dalyviams pasirodė neformalus vakaro susitikimas-diskusija su aktoriumi ir renginių vedėju Modestu Vaitkevičiumi. Gimnazistai aktoriui turėjo itin daug klausimų ir kartu dalyvavo nedideliame improvizaciniame žaidime. 

Akademijos metu sukurtas skaitymo skatinimo reklamas „Idėjų greitintuvo“ dalyviai pristatė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos direktoriui ir kitiems svečiams. Nors sulaukė daug provokuojamų, sudėtingų klausimų, jaunieji akademikai nesutriko ir puikiai pagrindė, apgynė savo idėjas. Visi moksleiviai buvo apdovanoti akademijos diplomais ir šventiniu tortu. 

Šis Lietuvos kultūros tarybos ir Šiaulių miesto savivaldybės iš dalies finansuotas projektas sulaukė pasisekimo ir vien tik pozityvių atsiliepimų iš akademijos dalyvių bei jų tėvų. Viena iš „Idėjų greitintuvo“ dalyvių Viktorija po projekto atviravo: „Visada labai skeptiškai žiūrėdavau į visokias stovyklas. Tačiau ši stovykla, jos vadovai ir dalyviai man įrodė, kad įmanoma suburti tokią kompaniją, kurią tikrai suvienytų ir įkvėptų bendras tikslas. Paskaitas ir žaidimus vedę vadovai, lektoriai dalijosi su mumis savo patirtimi, mokė, kaip ugdyti kūrybiškumą, motyvavo, kad galime pasiekti BET KĄ, tik svarbu įdėti darbo. Ši stovykla išmokė planuoti laiką, sužadino visas emocijas ir idėjas, tūnojusias giliai pasąmonėje, atrodė – eini ir vis „brainstorm’ini“. Visos pažintys, idėjos ir patarimai man yra labai svarbūs, todėl šio projekto organizatoriams esu labai dėkinga už suteiktą galimybę.“

„Idėjų greitintuvas: kūrybinių industrijų vasaros akademija jaunimui“ įrodė, kad motyvuotiems Šiaulių ir Telšių apskričių moksleiviams nemokama neformaliojo švietimo akademija yra itin aktuali ir reikalinga. Nors panašaus pobūdžio akademijų jaunimui Lietuvoje esama, dauguma jų yra tiek finansiškai, tiek geografiškai sunkiai pasiekiamos gimnazistams iš mažesnių miestų. Todėl „Idėjų greitintuvas“ tapo jaunimui realų poveikį bei naudą atnešusiu projektu, kuris praplėtė kultūrinį paauglių akiratį, kritinį mąstymą, ragino imtis iniciatyvos ir paskatino kūrybiškumo, kaip išsilavinusio XXI amžiaus žmogaus įgūdžio, vertės suvokimą. Atsižvelgdama į įvykusio projekto sėkmę ir teigiamus atsiliepimus, biblioteka tikslingai sieks, jog ši akademija taptų tvaria, tęstine iniciatyva. 

Urtės Vaserienės inf.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą