2019 m. spalio 30 d., trečiadienis

„Mano gyvenimo knygos“ rezultatai džiugina

Dalinamės Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos vykdomo projekto „Mano gyvenimo knyga“ edukacinių-kūrybinių dirbtuvių akimirkomis. Rudeninė užsiėmimų sesija jau įpusėjo ir su kiekvienomis dirbtuvėmis Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto senjorų kuriamos gyvenimo knygos įgauna vis realesnį, išbaigtesnį pavidalą.
Pirmųjų kūrybinių dirbtuvių metu, padedami Lietuvos dailininkų sąjungos narės, Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos dailės mokytojos metodininkės Rasos Prišmontienės dalyviai susikūrė asmeninius ekslibrisus, sužinojo apie ekslibriso kilmės istoriją ir raidą, kryptis bei tendencijas. Ekslibrisas turėtų būti neatsiejama asmeninių knygų dalis, o ypač gyvenimo knygos – į jį projekto dalyviai įdeda dalelę savo asmenybės, savo požiūrį į pasaulį ir gyvenimo vertybes, kurios atsispindi ir gyvenimo knygoje.
Antrąją dieną ŠAVB kompiuterinio raštingumo edukatorė Jolita Rimeikienė senjorams pristatė elektroninių knygų kūrimo išmaniąsias programėlės bei internetinius knygų kūrimo įrankius. Šiomis edukacijomis siekta paskatinti senjorus įamžinti ir pasidalinti savo kūriniais ir virtualioje erdvėje, išmokti kaip tą padaryti. 
Turint susikurtą ekslibrisą, reikia knygos, į kurią jis klijuojamas. Spalio 27 d. vyko trečiosios kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyviams pristatyta meninės  knygrišystės istorija ir raida, praktinių užsiėmimų metu senjorai savarankiškai įrišo savo knygas į odinius viršelius, dekoravo juos kaltiniais spaudais, odos juostelėmis ir kitais elementais. Dirbtuves vedė profesionali knygrišė, pedagogė, dailininkė Leonora Kuisienė.
Stebint dirbančius senjorus, džiugu matyti, kad projekto veiklos pritraukia senjorų dėmesį, sukelia natūralų džiaugsmą matant savo ir kitų pasiektus rezultatus. Sukurta knyga taps ne tik meno kūriniu, bet ir įgis išliekamąją vertę šeimos ir draugų rate. Knygos bus eksponuojamos ir ŠAVB galerijoje, bei bus perkeltos į elektroninę erdvę.
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.  


T. Pauliuščenkos inf.
I. Slonksnytės, L. Brazos ir Leonoros Kuisienės nuotr.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą