2019 m. lapkričio 15 d., penktadienis

Didžiojo knygų pristatymo konkurso 2019 finalas

Lapkričio 14 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje skambėjo muzika, vaikų juokas, dainos, skaitomi tekstai ir garsūs plojimai – į 2019 m. Didžiojo knygų pristatymo konkurso finalą susirinko I–XII klasių moksleiviai iš Šiaulių miesto, Telšių, Plungės, Mažeikių, Pakruojo, Akmenės, Joniškio, Šiaulių, Kelmės rajonų. Taip pat šiais metais pirmą kartą prisijungė Panevėžio apskrities, Visagino moksleiviai.

Konkurso dalyviai pagal amžių buvo suskirstyti į tris grupes (I–IV, V–VIII ir IX–XII klasės), kurių kiekviena kovojo dėl geriausio knygos pristatymo savo amžiaus kategorijoje. Per 6 valandas vykusius moksleivių pasirodymus vertinimo komisija ir susirinkę žiūrovai išvydo daug įvairiausių knygų pristatymų, kiekvienas dalyvis ar dalyvių komanda savo pristatymą paruošė unikaliai, stebino originaliais knygų pristatymo būdais.

Jau 24-ąjį kartą organizuojamu knygų pristatymo konkursu Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka siekia populiarinti kokybišką bei vertingą lietuvių ir užsienio šalių įvairių žanrų literatūrą vaikams, skatinti moksleivių kūrybiškumą, ugdyti gebėjimą kritiškai vertinti, atsirinkti skaitomas knygas, didinti susidomėjimą knygomis ir pačiu skaitymu. Pristatydami knygas jaunuoliai turi išradingai atskleisti pasirinktos knygos ir autoriaus vertę, pademonstruoti apsiskaitymą ir gebėjimą įtaigiai bendrauti su auditorija, vertinamas gebėjimas atsirinkti vertingą literatūros kūrinį bei vaidybiniai, retoriniai dalyvių gebėjimai. Pasirodymus vertino kompetentinga įvertinti komisija: vaikų literatūros tyrinėtoja prof. dr. Džiuljeta Maskuliūnienė; Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjas viešiesiems ryšiams, lektorius Valdas Dambrava; Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Monika Šaltytė.

Komisija atkreipė dėmesį, kad kasmet jaunuolių pasirodymai gerėja, knygų pristatymai tampa vis įtaigesni, pasirenkamos vertingesnės knygos. Šiemet džiugino tai, kad vaikai pasirinko gerokai daugiau klasikinių ir naujų lietuvių autorių knygų. Mažųjų ir vyresnių moksleivių pasirodymai taip pat labai skyrėsi – mažųjų pasirodymai pasižymėjo žaismingumu, spalvomis ir judesiu, o dauguma vyresniųjų rinkosi santūresnius, lyriškus pristatymo būdus, rimtesnes knygas.

I–IV klasių amžiaus kategorijoje I-ąją vietą užėmė Mėta Matiekutė, Saulė Alvinskaitė ir Ieva Vesėlytė iš Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos. Merginos pristatė Gintarės Adomaitytės knygą „Žaliojo namo paslaptis“.
V–VIII klasių amžiaus kategorijoje I-ąją vietą užėmė Ugnė Pranevičiūtė, Dovydas Stasiūnas ir Lukas Skaburskis. Moksleivių komanda atvyko iš Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos ir pristatė Daivos Čepauskaitės knygą „Baisiai gražūs eilėraščiai“.
IX–XII klasių amžiaus kategorijoje nugalėtoja tapo Gabrielė Meškonytė iš Linkuvos gimnazijos. Mergina pasirinko pristatyti Laurent Gaunelle knygą „Dievas visada keliauja incognito“.

Be pagrindinių prizų, dalyvių laukė ir papildomos nominacijos, tokios kaip Meniškas knygos pristatymas, Retoriniai ir vaidybiniai sugebėjimai, Išbaigtas ir įvairiapusis knygos pristatymas, Originalus knygos pristatymas, Pasidalijimas asmenine patirtimi ir kt. Pirmųjų vietų ir nominacijų nugalėtojų laukė vertingi ir gausūs prizai, sukėlę džiaugsmingus vaikų krykštavimus ir plačias šypsenas, o vakaro pabaigoje visi buvo kviečiami paskanauti specialiai Didžiajam knygų pristatymo konkursui kepto torto.
Per pertraukas tarp skirtingų amžiaus kategorių pasirodymų vaikai dalyvavo ekskursijose bibliotekos erdvėse, smagiose edukacijose, dėl kurių laikas visiškai neprailgo, laukiant finalo pabaigos.

Džiugu, kad kasmet konkursas prasiplečia ir geografiškai, ir dalyvių skaičiumi, įsitraukia naujos viešosios bibliotekos, Lietuvos mokslo įstaigos. Konkurso organizatorė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka nuoširdžiai dėkoja Šiaulių, Telšių, Panevėžio apskričių ir Visagino bibliotekoms ir bibliotekininkams, moksleivių mokytojams už vaikų paskatinimą išbandyti jėgas konkurse, pagalbą ruošiant knygų pristatymus. Taip pat norime padėkoti moksleiviams už nuoširdžius pasirodymus ir puikius knygų pristatymus, kurie padarė įspūdį ne tik vertinimo komisijai, bet ir žiūrovams. Tikimės, kad ne viena rekomenduota knyga įstrigo atmintyje ir bus perskaityta.

Konkurso organizatorė – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka.
Konkurso globėja – roko grupė „Colours of Bubbles“.
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

T. Pauliuščenkos inf.
I. Slonksnytės ir E. Bočkovo nuotr.














Komentarų nėra:

Rašyti komentarą