2019 m. lapkričio 25 d., pirmadienis

Istorinės atminties renginys: „Joniškio evangelikų liuteronų bažnyčiai – 190 metų“

Kad Joniškio rajonas yra pasienio rajonas ir ribojasi su Latvija byloja bibliotekoje vykstantys renginiai.  Lapkričio 16 dieną Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko istorinės atminties renginys: „Joniškio evangelikų liuteronų bažnyčiai – 190 metų“.
Paskaitą „Joniškio evangelikų liuteronų (latvių) bažnyčios ir bendruomenės istorijos bruožai“ skaitė dr. Ernestas Vasiliauskas. Jis sakė, kad latvių, o tuo pačiu evangelikų liuteronų bendruomenė prieškario Joniškyje ir jo apylinkėse buvo gana didelė, įdomi. Latviai turėjo ne tik savo bažnyčią, bet ir mokyklą, knygyną, Joniškis buvo laikomas Lietuvos latvių bendruomenės sostine.
Televizijos laidų „Kelias. Ekspedicijos liuteronų istorijos pėdsakais“ redaktorius, Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupo Viktoro Kalvano anūkas pristatė televizijos filmą, skirtą Joniškio, Žagarės, Daunoravos maldos namams ir bendruomenėms. 
Evangelikų liuteronų bendruomenę sveikino rajono vadovai. Meras Vitalijus Gailius į susirinkusiuosius kreipėsi latviškai. 
Sveikinimo žodžius tarė Žiemgalos draugijos Joniškio skyriaus pirmininkė Ilona Osipova, Žeimelio muziejaus direktorė Daiva Skrupskelytė, Alkiškių latvių bendruomenės nariai, svečiai iš kaimyninės Jelgavos,  filologijos mokslų daktaras iš Latvijos universiteto Ingus Borovskis. 
Joniškio latvių draugijos „Avots“ pirmininkė Natalija Franckaitienė priminė, kad Latvija lapkričio 18-ąją mini 101-ąsias Nepriklausomybės metines.
Joniškio evangelikų liuteronų parapijos pirmininkė Laima Norvaišienė ir kunigas Romas Pukys dėkojo už sveikinimus, dėmesį, o Ernestui Vasiliauskui už renginį ir istorijos paskaitą. 
Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje iki lapkričio  30 dienos veiks paroda „Evangelikai liuteronai Joniškio krašte“.

Vijoleta Kuprevičienė
Ritos Mačiukienės nuotr




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą