2019 m. lapkričio 20 d., trečiadienis

Knygų mugės šurmuly...

Lapkričio 15 d. Pakruojo r. savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka  pakruojiškius ir miesto svečius kvietė į jau tradicine tapusią Knygų mugę. Šventės dieną Pakruojo sinagogoje įsikūrė leidyklos ALGARVĖ, ANDRENA, EGLĖ, KAUKO LAIPTAI, LIEPARAS, MUZIKIJA, RAIDYNĖLIS, ŽARA, PRANCŪZIŠKAS KNYGYNAS, šįmet išleistą knygą „Juozas Paukštelis ir Juozo Paukštelio literatūrinės premijos laureatai“ (sudaryt. Romualda Kulšytė) kvietė įsigyti Juozo Paukštelio viešoji biblioteka. Mugės lankytojai buvo viliojami ne vien naujomis knygomis – viešojoje bibliotekoje ir Vaikų erdvėje netrūko įvairių renginių.

Knygų mugės atidarymo metu sveikinimo žodį tarė, svečius bei šventės programą pristatė viešosios bibliotekos direktorė Romualda Kulšytė. Šiltų palinkėjimų nestokojo, gražia iniciatyva džiaugėsi, autoriams ir leidyklų atstovams sulaukti daug pirkėjų, o mugės lankytojams – įsigyti reikiamą leidinį linkėjo meras Saulius Margis, Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacijos prezidentė Ramutė Žandarienė. Muzikiniais kūriniais šventę papuošė Pakruojo Juozo Pakalnio muzikos mokyklos jaunieji atlikėjai Agota Stankevičiūtė ir Mikas Kazakevičius (mokyt. Dainius Tomkus).

Literatūrinė valandėlė „Lietuvių kalbos lobiai poringėm ringuoja“ vyko Vaikų erdvėje. Jauniesiems bibliotekos lankytojams rašytoja Liudmila Petkevičiūtė pasakojo, kaip gimsta jos istorijos, kodėl jose yra taip, o ne kitaip, taip pat pristatė  naujausią savo knygelę vaikams (ir ne tik vaikams!) „Saulės spalvų poringės: geltona“. Ją buvo galima įsigyti mugėje, susidomėję – skubėjo pirkti sau ar dovanai.

Edukacinė programa „Tariu, skaitau, rašau“ sukvietė ikimokyklinukus – Pakruojo nevalstybinio katalikų lopšelio-darželio mažuosius. Popietę vedė Šiaulių Dainų progimnazijos mokytojos Irena Kazymirkienė ir Aušra Ramanauskienė. Vaikai sklaidė leidyklos „Raidynėlis“ knygeles, sprendė įvairias užduotėles, žaidė, klausėsi, patys klausinėjo – laikas bėgte prabėgo.

Tuo pat laiku vyresnieji mugės lankytojai rinkosi į žurnalisto, Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario Antano Stanevičiaus fotografijų parodos „Jeigu tave užmirščiau, Jeruzale...“ atidarymą Pakruojo sinagogoje. Paroda gimė iš autoriaus kelionių po Izraelį. Praeitis, dabartis, žydų tautos stiprybės ištakos – autoriaus užfiksuoti vaizdai kalba patys už save. Unikali paroda sinagogoje bus eksponuojama iki gruodžio 15 d. Nespėję atvykti į atidarymą – nenusiminkite, aplankyti parodą laiko turėsite visą mėnesį. Laukiame!

Knygos šventė tęsėsi ir popiet. Viešosios bibliotekos salė vos talpino susirinkusius į lietuvių literatūros tyrinėtojui, kritikui, profesoriui Albertui Zalatoriui pagerbti skirtą renginį. Mintimis apie šio susitikimo organizavimą bei kaip tai susiję su šįmet bibliotekos išleista knyga pasidalino viešosios bibliotekos direktorė Romualda Kulšytė. Raiškų žodį dovanojo skaitovas Juozas Šalkauskas bei  Pakruojo „Atžalyno“ gimnazistės Justina ir Gabija. Smuiko melodija klausytojus užbūrė rajono muzikos mokyklos mokinys Jokūbas Gaška ir jo mokytoja Ligita Stravinskienė. Atsiminimais apie tėtį dalinosi prof. Alberto Zalatoriaus dukra Eglė Zalatoriūtė. Popietę moderavo literatūrologas prof. Dainius Vaitiekūnas. Renginys baigtas dokumentinio filmo „Knygnešio dukra“ peržiūra ir nuoširdžiomis padėkomis.

Neliko užmiršti ir poezijos gerbėjai. Šįmet juos subūrė susitikimas su poetais Viktoru Gulbinu ir Viktoru Rudžiansku. Pristatydamas naujausią savo knygą „Urbanistinis vienetas",  Viktoras Gulbinas perskaitė keletą eilėraščių, kuriuose, iš pirmo žvilgsnio,  kiek ironiškas požiūris į kasdienes gyvenimiškas situacijas, o kartu – švelni meilės lyrika, gamtos pajauta. Viktoras Rudžianskas kolegą papildė ne vien posmais, bet ir pamąstymais: linksmai ir kartu rimtai apie kūrybą, gyvenimą, šiandienos realias. Renginį moderavo Pakruojo literatų klubo narė, bibliotekininkė Edita Kurauskienė.

Šventė baigta lietuvių režisieriaus Algimanto Puipos filmo „Kita tylos pusė“ (2019) peržiūra. Pagal garsaus švedų rašytojo Torny Lindgreno romaną „Kamanių medus“ sukurtas filmas – apie panašius ir kartu labai skirtingus brolius Einarą (akt. J. Budratis) ir Kasparą (akt. Povilas Stankus). Gyvenimiška istorija – intriguojanti, stebinanti, nepaliekanti abejingų.

Visą penktadienio dieną šurmuliavusi Knygų mugė baigėsi. Nuoširdus AČIŪ leidykloms, autoriams, o svarbiausia, mūsų krašto žmonėms – dažniems bibliotekos renginių lankytojams, miesto svečiams, rajono vadovams, mokytojams, mokiniams, visiems, prisidėjusiems žodžiu, muzika, idėjomis, darbais. Tikimės, kad ši graži literatūrinė iniciatyva mus kasmet suburs vis gausiau ir kvies naujų įspūdžių.

Iki susitikimo Pakruojo Knygų mugėje kitąmet!

Bibliotekos inf.
Nuotr. Gitanos Maasienės









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą