2019 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Kūrybinės improvizacijų edukacijos vaikams

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka įgyvendina projektą „Kūrybinės improvizacijų edukacijos vaikams“, kuris skirtas 6–10 metų amžiaus vaikų kūrybiniam potencialui ugdyti, kūrybinių raiškų įvairovei skatinti, stiprinti vietos kultūrinį identitetą bendradarbiaujant su švietimo įstaigomis.

Projekto pagrindinė rėmėja Lietuvos kultūros taryba, rėmėja – Kelmės rajono savivaldybė.
Projekto metu suorganizuotos edukacijos tikslų siekia per improvizaciją, nes natūrali ir spontaniška kūryba yra patikimiausias būdas atsiskleisti kūrybinėms galioms, būtent jos padeda išlaisvinti vaizduotę iš schemų, naikina ribas tarp fantazijos ir tikrovės. Psichologai ir pedagogai sutaria, kad improvizuoti gali visi, tik reikia tam sudaryti sąlygas ir turėti itin kūrybiškus mokytojus.
Rugsėjo mėnesį judesio edukacijoje dalyvavo Tytuvėnų gimnazijos Pagryžuvio ikimokyklinio-pradinio ugdymo skyriaus bei Liolių pagrindinės mokyklos Maironių skyriaus pradinių klasių mokiniai. Čia judesys ir improvizacija buvo pagrindiniai vaikų įrankiai, kuriuos jie turėjo panaudoti perteikiant žymių lietuvių dailininkų iliustracijas. Mokiniams buvo išdalintos dailininkų Sigutės Ach, Birutės Žilytės, Rimanto Rolios ir kelmiškio A. Seselsko sukurtos knygų iliustracijos, kurias vaikai turėjo išsinagrinėti, pasiskirstyti vaidmenis  ir improvizuodami judesiais sukurti savo istoriją.
Kelmės lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ lankytojai buvo pakviesti į kūrybinį užsiėmimą, kuriame jie susipažino su naujomis bibliotekos vaikų erdvėje „apsigyvenusiomis“ lėlėmis: lape, vilku, avyte, gaideliu, varle. Vaikai sužinojo apie gyvūnų charakterius, apie tai, kaip jie „kalba“, vėliau patys žaidė, kūrė ir improvizavo.
Spalio mėnesį Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos trečiokai ir ketvirtokai dalyvavo literatūros edukacijoje, kurią vedė knygų vaikams autorė Ignė Zarambaitė, kuri yra parašiusi šias knygas   „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“, „Emilio laiškas“, „Skudurinukė“ bei „Stebuklingi senelio batai“. Mokiniai kūrė knygų veikėjus iš kartono, tekstilinio popieriaus ir kitų medžiagų.
Kelmės „Aukuro“ ir Vaiguvos Vlado Šimkaus pagrindinių mokyklų trijų pradinių klasių mokinukai  dalyvavo „Labaiteatro“ spektaklyje „Aplink pasaulį“, kuris yra interaktyvus, įtraukiantis vaikus į spektaklio vyksmą ir leidžiantis pajausti žaidybinio teatro esmę.
Liolių bibliotekoje lankęsi šio miestelio pagrindinės mokyklos  pradinukai dalyvavo Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos darbuotojų parengtoje edukacijoje „Knygos ir lėlės“. Vaikai susipažino su įvairiausiais knygų personažais-lėlėmis, vėliau jau patys improvizavo kurdami lėlėmis įvairias istorijas.
Lapkričio mėnesį Tytuvėnų gimnazijos Pagryžuvio pradinio ugdymo ir Mockaičių skyriaus ketvirtokai dalyvavo „Stalo teatro“ režisierės, aktorės, dailininkės Saulės Degutytės vedamuose  užsiėmimuose „Spalvotos šešėlių pasakos“. Vaikai  ne tik pirmą kartą pamatė, kaip grafoprojektoriaus pagalba kuriamos pasakos, bet ir patys dalyvavo Jono Basanavičiaus  užrašytos pasakos „Kodėl aš nieko neturiu“ kūrime – piešė karalių, karalaitę, pirklius, karietą, žirgus, kariuomenę, miestus ir daug kitų iliustracijų, o vėliau žiūrėjo, kaip jų nupiešti herojai „atgijo“, tapdami pasakos veikėjais.

Nijolė Kančauskienė, Kelmės Žemaitės biblioteka





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą