2019 m. lapkričio 19 d., antradienis

Šiaulių knygų mugė 2019 stebino kultūrinių renginių įvairove

Stalo teatro spektaklis „Eglė žalčių karalienė“.
Lapkričio 16 d. rytą šiauliečius pasitiko plačiai atvertos Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos durys, pro kurias sklido tranki būgnų muzika, lankytojų šurmulys ir per garsiakalbius skambantys garsūs kvietimai į prasidedančius renginius – visą dieną lankytojus kvietė ketvirtoji Šiaulių knygų mugė.
Bibliotekoje apsilankiusiems svečiams, renginių dalyviams, knygų leidėjams, edukatoriams ir kultūros įstaigų atstovams šis šeštadienis tapo tikra knygos ir kultūros švente Šiauliuose. Mugės atidarymo metu Šiaulių miesto mero pavaduotojas Egidijus Elijošius pabrėžė: „Svarbu, kad esame neabejingi knygai, neabejingi bendravimui su knyga ir žmonėmis, kurie rūpinasi knyga, rūpinasi, kad ji mus pasiektų. Džiugu, kad Šiauliai juda, jaučiame ritmą, o jauni žmonės myli knygą“. Ritmą mugės lankytojai tikrai pajuto – nusiteikti energingam visos dienos mugės ritmui padėjo Šiaulių dienos centro „Goda“ orkestro atliekama būgnų muzika.

Knygos šventę  įprasmino iškilmingi ŠAVB inicijuoto konkurso „Gražiausia 2017–2018 m. Šiaulių ir Telšių apskričių knyga“ apdovanojimai. Jau tęstiniu tapusiu ŠAVB organizuojamu konkursu siekiama skatinti Šiaulių bei Telšių apskričių knygų leidėjus, dailininkus, techninius redaktorius, poligrafijos specialistus puoselėti ir išlaikyti knygos meną ir knygos kultūrą. Gražiausia 2017–2018 m. knyga paskelbta Remigijaus Pačėsos knyga „Shtai“ (Šiaulių „Aušros“ muziejus). Nominacijos Širdžių knyga nugalėtoja tapo knyga „Šiaulių berniukų gimnazija XIX a. II p.–XX a. I p.“ (Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija), nominaciją Turinio ir formos vienovė iškovojo Gintaro Stulgaičio knyga „Fotografija“ (Šiaulių „Aušros“ muziejus), nominaciją Estetiškiausia knyga – Antano Dilio knyga „Iš fotoarchyvo“ (Šiaulių „Aušros“ muziejus), o Andriaus Seselsko knyga „Sielos sodai“ iškovojo nominaciją Istorijos pasakojimas vaizdais.

Šiaulių knygų mugės 2019 kultūrinių renginių programa stebino savo įvairove, veiklų ir temų pasiūla kiekvieno lankytojo skoniui. Gausią muzikos mėgėjų ir gerbėjų auditoriją čia sutraukė Pasaulio lietuvių metams skirta diskusija su pasaulinio garso akordeonistu Martynu Levickiu apie muziką, kultūrą, tautiškumą ir kitas šiandienai svarbias temas, taip pat bibliotekoje vinilinėmis plokštelėmis prekiaujantys kolekcininkai. Ne mažesnio populiarumo sulaukė ir Šarūno Jasiukevičiaus, dar žinomo Praeities žvalgo vardu, pirmosios knygos „Černobylis: pasaulis po trečiojo pasaulinio karo“ pristatymas. Sausakimša Konferencijų salė klausėsi pokalbio su autoriumi ir uždavė begalę klausimų apie Černobylio katastrofą, įsimintinas žygių akimirkas, knygos atsiradimo aplinkybes ir kt.

Gerų knygų mylėtojus taip pat sutraukė mugėje savo naujausias knygas pristatę Kastytis Sarnickas (Kastetas), Virginija Kulvinskaitė, Gintaras Bleizgys. Daug dėmesio ir atbalsių sulaukė susitikimas su vienu žymiausių lietuvių prozininku, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Valdu Papieviu, kuris į mugę nepatingėjo atvykti net iš Prancūzijos. Kino ir teatro mėgėjų mugėje laukė vaidybinių filmų „Riešutų duona“ ir „Gražuolė“, Stalo teatro spektaklis „Eglė žalčių karalienė“, ypač didelį įspūdį palikęs mažiesiems lankytojams, kurie į mugę papramogauti atėjo kartu su tėvais. Į vaikams ne tokius įdomius renginius tėvai savo atžalų galėjo ir nesivesti – mažųjų bibliotekos lankytojų laukė trumpalaikės vaikų priežiūros centras „Kibi ribi“, gausus skaičius įvairiausių edukacijų ir žaidimų, kurie užėmė vaikus ne vienai valandai.

Poezijos mylėtojai irgi neliko nuskriausti – poetas, eseistas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Kornelijus Platelis susirinkusiesiems pristatė savo dešimtąjį eilėraščių rinkinį „Įtrūkusios mėnesienos“. Ypač aktyvaus humanitarų susidomėjimo sulaukė mugės svečiai prof. A. Bumblauskas ir dr. M. Bumblauskas, pristatę savo bendrą knygą „Žemaitijos krikštas: christianizacijos procesas XV–XVII amžiuje“ ir Dalios Čiočytės, Astos Gustaitienės, Dalios Jakaitės ir Marijaus Šidlausko knygos „Krikščionybė ir šiuolaikinė lietuvių literatūra“ pristatymas.

Kaipgi ŠAVB ir Šiaulių miestas be ekslibrisų! Jiems taip pat buvo skirtas didžiulis dėmesys. Mugėje visuomenei buvo pristatytas ilgai lauktas, ŠAVB parengtas ir ką tik išleistas žymaus grafiko, vieno žymiausių Lietuvos ekslibrisų kūrėjų Petro Repšio ekslibrisų katalogas, pristatyta vieno žinomiausių Lietuvoje ir visame pasaulyje šiuolaikinių lietuvių dailininkų, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Stasio Eidrigevičiaus ekslibrisų paroda.

Iki pat 19 val. bibliotekoje netilo šurmulys, džiugino iš renginio į renginį einantys lankytojai su knyga ar net jau keliomis knygomis rankose, džiugino ir sambrūzdis prie leidiniais prekiaujančių leidyklų ir edukacinių užsiėmimų erdvių. Vis nauji lankytojai rinkosi į biblioteką net ir Knygų mugės uždarymo laiku – čia juos pritraukė rašytojo, slemo kūrėjo Mariaus Povilo Elijaus Martynenko pasirodymas, kuriuo buvo užbaigta įspūdžių kupina Knygų mugės diena.

Šiemet Šiaulių knygų mugė vėl parodė, kad Šiauliuose kultūrinis gyvenimas gyvas, gyva knyga, gyva biblioteka, gebanti sėkmingai išlikti bendruomenės traukos centru, pritraukianti knygų ir kultūros mylėtojus į kultūrinius renginius, skatinanti skaitymo kultūros propagavimą jaunose šeimose, kurių 2019 m. Šiaulių knygų mugėje netrūko.

Renginį finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė.

T. Pauliuščenkos inf.
Bibliotekos archyvo nuotr.

Daugiau nuotraukų.



Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos edukacija vaikams.

Diskusija su pasaulinio garso akordeonistu Martynu Levickiu.

Alfredo ir Mangirdo Bumblauskų knygos „Žemaitijos krikštas: christianizacijos procesas XV–XVII amžiuje“ pristatymas.

Praeities žvalgo (Šarūno Jasiukevičiaus) knygos „Černobylis: pasaulis po trečiojo pasaulinio karo“ pristatymas.

Susitikimas su nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, rašytoju Valdu Papieviu.

Mugės uždarymą vainikavo slemerio Mariaus Povilo Elijo Martynenko pasirodymas.

Mugėje laukė ŠAVB ir mugės partnerių bibliotekų ir kultūros įstaigų parengtos edukacijos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą