2020 m. vasario 28 d., penktadienis

Knygų ir poezijos apsuptyje – apie jautrumą

Vasario 25-ąją Radviliškio rajono viešojoje bibliotekoje įvykęs renginys susirinkusiuosius panardino į jautrių pamąstymų,  paliečiančių sielos gelmes, laiką. Tokį jį dovanojo susitikimas su Airijoje gyvenančia išeive, eilių ir esė kūrėja Jūrate Gembutiene (Deivina Orchide) ir jos knyga „Palieski angelo sparnu“.

Viešnia radviliškiečiams prisistatė pačios sukurtą vaizdo medžiagą, kuri papasakojo apie jos gyvenimą, praradimus ir atradimus, spalvingą asmenybę, pagrindines nuostatas, dabar išeivijoje sėkmingai plėtojamą verslą. Tokia pat patraukli forma panaudota ir supažindinant su knyga „Palieski angelo sparnu“. Rodomi vaizdai, atvirumu paperkantys, emocingi atsakymai į renginio vedėjos Andželos Pontežienės klausimus, autorės iš naujosios knygos skaitomi eilėraščiai, betarpiškas bendravimas su klausytojais, gyvenimiški, sava patirtimi paremti patarimai, kaip žmogui išlikti stipriam akistatoje su neganda, problema, liga, prasmingos mintys, citatos, papasakotos skaudžios, o kartais juokingos istorijos, situacijos – visa tai tilpo paliestose temose ir jas savaip nušviesino. Netgi tas, kurios daugumai paprastai asocijuojasi vien su liūdesiu, neviltimi, skausmu. Ypač vaikų.
Vakaro metu kalba vis ir sukosi apie juos – vaikus, sergančius vėžiu, besigydančius ligoninėse, sveikstančius ar, deja, jau palikusius mūsų pasaulį. Jūratė Gembutienė  savo veikla, ryšiais, parama siekia aktyviai padėti jiems, jų šeimoms ir tam skatina visus, plačiai perduodama žinutę, kad svetimo skausmo nėra. Jos knyga „Palieski angelo sparnu“ skirta būtent tam. Kaip pati teigė, mintį kurti tokios temos eilėraščius ją paskatino pergyvenimai dėl sergančių vėžiu vaikų, jų skausmo, susižavėjimas tų  „mažųjų didvyrių“ tvirtybe, jiems pasiaukojančiais žmonėmis. Ilgainiui tai padiktavo ir knygos idėją, padrąsino visame pasaulyje ieškotis išeivių lietuvių fotomenininkų, kad  knygai paaukotų savo vertingų, iškalbingų nuotraukų. Visa tai, dar esė, autorės bei kai kurių skaitytojų gilūs, lyriniai pamąstymai dabar ir yra šiame išskirtiniame Jūratės Gembutienės rinkinyje.
„Tai, kas šventa, negali tapti komercija“ – tokį šūkį pasirinkau aš su komanda, tai galioja ir šiai knygai“, – sakė renginyje išeivė. 20 procentų nuo parduotų knygų sumos ji nutarė skirti paramos ir labdaros fondui „Mamų unija“, kuris rūpinasi vėžiu sergančiais vaikais, jų tėvais ir kurio veikloje nuoširdžiai padėti ji stengiasi. Vakaro dalyviai, dėkodami už viešnios, jos komandos  tokią kilnią, prasmingą misiją, prisidėjo prie to, pirkdami pristatytąją knygą, dalyvaudami renginyje surengtoje loterijoje. Paremdama šią labdaros idėją, knygų savo lėšomis nupirko, Radviliškio viešajai bibliotekai padovanojo ir jos ilgametė rėmėja Elona Vaišnienė (JAV).
Tąkart skambėjo ir kitos kūrėjos – šiaulietės poetės Sigitos Jocaitės-Jonutienės eilėraščiai. Jų paskaičiusi, su savo kūryba supažindinusi autorė tarsi pratęsė jautrumo ir atjautos vakarą.
Viešėjusios kūrėjos atsisveikindamos pasidžiaugė, kad dvasingame renginyje sulaukė tikrai nemažai susidomėjusiųjų, ypač jaunimo atstovų. Anot jų, tai – viltis, kad pasaulis, nežiūrint į nieką, darysis vis geresnis.

Radviliškio rajono viešosios bibliotekos inf. ir nuotr.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą