2020 m. vasario 25 d., antradienis

Literatūrinis renginys, skirtas Tarptautinės gimtosios kalbos dienai

Literatūrinio renginio, skirto Tarptautinei
gimtosios kalbos dienai dalyviai.
Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kairiškių kaimo filialo vyr. bibliotekininkė Janina Čibirienė pakvietė bibliotekos lankytojus į tradicinį bibliotekos renginį, skirtą Tarptautinei gimtosios kalbos dienai. J. Čibirienė ir Papilės Simono Daukanto gimnazijos gimnazistė Adrijana Badinaitė  pasidalino žymių žmonių , rašytojų, istorikų, kalbininkų – Justino Marcinkevičiaus, Simono Daukanto, Jono Jablonskio mintimis apie gimtąją kalbą, istoriją.

Literatūriniame renginyje dalyvavo ir savo kūrybą skaitė Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos pirmininkė, periodinio leidinio „Gintaro gimtinė“ redaktorė, poetė Dalia Milukaitė – Buragienė. Poetė pasidalino mintimis apie lietuvių gimtosios kalbos svarbą, apie lietuvių poetų kūrybą, apie knygų, almanachų rengimą, leidybą, apie Lietuvoje rengiamus literatūrinius renginius, kuriuos ji organizavo. Padėkota Viešosios bibliotekos direktorei, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos garbės narei, Akmenės krašto literatų klubo „Žiemgalija“ pirmininkei Zitai Sinkevičienei už organizuojamus literatūrinius renginius, konferencijas, kurios garsina Akmenės kraštą Lietuvoje. Poetė padeklamavo eilėraščius „Lietuvių kalbai“, „Akyse debesų“, „Lietuva“, „Poezijai“. Poetė Kairiškių kaimo filialo vyr. bibliotekininkei J. Čibirienei padovanojo poezijos knygą „Skamba devynbalsė mūza“.
Renginyje mokytoja Rita Masiulienė pristatė Chakelį Lemcheną, kilusį iš Papilės miestelio. Chakelis Lemchenas mokėsi Vilniaus Universitete, kuriame Lietuvių kalbą dėstė žymus kalbininkas Jonas Jablonskis. Mokytoja supažindino su Ch. Lemcheno biografija, nuveiktais darbais („Lietuvių kalbos įtaka lietuvių žydų tarmei“), parengtais žodynais: 1960 metais išleistais „Rusų – lietuvių kalbų žodynu“, 1951 m. „Tarptautinių žodžių žodynu“.
Viešosios bibliotekos direktorė pasidalino mintimis apie akmeniškę bibliotekininkę, Pasaulio Tautų teisuolę Oną Šimaitę. Paskaitė ištrauką iš Julijos Šukys knygos „Epistolofilija“, pasidalino mintimis apie renginį „Ona Šimaitė – Vilniaus legenda“, apie atidengtą Onos Šimaitės portretą Vilniaus universiteto komunikacijos erdvėje. Z. Sinkevičienė mintimis pasidalino apie Akmenės krašto literatų kūrybą, paskaitė savo rašytą recenziją, skirtą poetės Vitalijos Žakienės leidžiamai poezijos knygai, padėkojo Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos pirmininkei Daliai Milukaitei-Buragienei už literatūrinį bendradarbiavimą.
Renginyje dalyvavo poetė, dainuojamosios poezijos kūrėja Vilhelmina Imbrienė, kuri skaitytojams padovanojo dvi sukurtas dainas „Žirgui“ ir „Lelija“ ir dainas, skirtas Lietuvai, kalbai, gimtinei. Poetė iš Ventos Irena Viršulienė paskaitė savo eilėraščių iš almanacho „Eilėraščio takais“: „Žodžiai“, „Tau“, „Laikas“ ir kt. Poetė. Akmenės krašto literate Vitalija Žakienė papasakojo apie leidžiamą savo poezijos knygą. Vyr. bibliotekininkė J. Čibirienė paskaitė poetės V. Žakienės eilių.
Bibliotekoje buvo parengta spaudinių paroda, skirta lietuvių kalbai.

Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Z. Sinkevičienės inf.
D. Markulienės nuotr.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą