2020 m. vasario 24 d., pirmadienis

Tremties prisiminimai: ir vyrai verkia...


Vasario 21-osios popietę Radviliškio viešosios bibliotekos pilnutėlė salė buvo apimta rimties. Besirenkančius buvusius tremtinius, politinius kalinius, šaulius, senjorus, pedagogus, kultūros atstovus, kitus miesto bei rajono gyventojus, svečius susikaupti iškart nuteikė fotoparoda, kurios stendai vaizdžiai liudijo tragiškus tautos istorijos puslapius. Netrukus suskambo Radviliškio Vaižganto progimnazijos muzikos mokytojo Tomo Kanapinsko atliekama lyrinė melodija. Po jos tylą suvirpino Šiaulių ,,Juventos“ progimnazijos mokytojos Editos Valaitienės skaitomos jos senelio, laisvės kovų dalyvio, pogrindžio spaudos platintojo Stanislovo Alksnio laiškų ištraukos...


         Taip tąkart čia prasidėjo renginys „Lietuvių tremties ir kalinimo vietos Sibire ir Kazachstane“ – susitikimas su bendrijos „Lemtis“ nariais, ekspedicijos „Kazachstanas 2019“ dalyviais: Gintautu Alekna, jau minėta Edita Valaitiene, Danguole Pėčeliene, Algirdu Šadausku, Andriumi Šakinsku, Ugne Gontaite.
Į renginį atvyko Radviliškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Mindaugas Pauliukas. Jis pirmasis prisilietė prie renginio temos, akcentuodamas mūsų tautos patirtos tremties tragediją. Kaip pats teigė, tremties vietos Kazachstane jam kelia ypač daug emocijų, jaudinančių prisiminimų, nes jas yra lankęs, daug apie jas girdėjęs skaudžių nepamirštamų istorijų, kai trejus metus dirbo Kazachstane konsulu, bendravo su tenykščiais žmonėmis. Dabar tuo jis dalijosi su nepaslepiamu jauduliu ir ašaromis akyse: „Atsiprašau už prasiveržusias emocijas, bet labai sunku apie tai kalbėti... Kartais ir vyrai verkia...“
Praėjusių metų liepos pabaigoje bendrijos „Lemtis“ nariai, Mažeikių rajono Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos mokytojų ir mokinių komanda bei pedagogai iš Klaipėdos, Neringos, Radviliškio dalyvavo ekspedicijoje į Kazachstaną, kur buvo ištremta, iš kur nebegrįžo daugybė  lietuvių. Dabar ekspedicijos dalyviai Danguolė Pėčelienė ir Algirdas Šakinskas susirinkusiesiems žodžiu bei filmuota medžiaga pristatė savo patirtus įspūdžius. Tai klausytojus tarsi nuvedė į ten buvusių nutremtų, kalėjusių lietuvių vietas, įgalino pamatyti dažnai liūdnai atrodančias jų palaidojimo vietas, kurias ekspedicijos dalyviai pasistengė kaip įmanoma sutvarkyti, leido sužinoti, ką apie tautiečius dar prisimena aplinkiniai senbuviai. Jautriai ekspedicijos prisiminimais dalijosi Ugnė Gontaitė, Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos mokinė. Ji šiandieninės jaunosios kartos vardu kvietė ir prašė suaugusiųjų neleisti pasikartoti tokioms tragedijoms, išmokyti juos, jaunus, saugoti gyvąją atmintį ir tautos istoriją. Bendrijos ,,Lemtis“ narė Edita Valaitienė papasakojo apie tautų ir inteligentijos likimus pragaro centre – Dolinkoje.
Algirdas Šadauskas iš Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos renginyje atgyjančius prisiminimus pakreipė kita kryptimi – į lietuvių tremties vietas Sibire. Jis papasakojo apie savos gimnazijos, vienintelės Lietuvoje įgyvendinančios tokio pobūdžio projektą ,,Išsaugokime atmintį“, ekspediciją į Krasnojarsko kraštą. Su konkrečiomis lietuvių tremties ir kalinimo vietomis Sibire, ekspedicijomis į jas, jų dalyvių ten atliktais darbais, su filmuota medžiaga ir su salėje eksponuotomis dokumentinėmis nuotraukomis supažindino ekspedicijų pradininkas, vadovas Gintautas Alekna, dalyvavęs jau 53 tokiose ekspedicijose.
Renginio metu patriotinių dainų padainavo Radviliškio Vaižganto progimnazijos mokinių Kamilės Aksinavičiūtės ir Ugnės Ivanovaitės duetas (vadovas – Tomas Kanapinskas).
Bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė padėkojo visiems už šį prasmingą susitikimą – savitą  istorijos pamoką, už kilnią ir reikšmingą ekspedicijų dalyvių veiklą, tautos istorijos saugojimą ir įteikė padėkos raštą.
Radviliškio viešosios bibliotekos inf. ir nuotr.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą