2020 m. balandžio 30 d., ketvirtadienis

Viktorina apie Pakruojo kraštą pasiekė finišo tiesiąją


Kartu su švelnėjančiu karantinu ir sužaliavusiu bei sužydėjusiu pavasariu baigėsi Pakruojo krašto istorijos, kultūros pažinimui skirta viktorina. Startavusi kovo 19-ąją, finišo tiesiąją pasiekė balandžio 30 dieną. Per tą laiką paskelbti 6 viktorinos turai, pateikta 60 klausimų. Sudarant klausimus, stengtasi pasižvalgyti po visas aštuonias rajono seniūnijas, ieškoti jų istorijose įdomesnių įvykių, faktų.
Ko siekta viktorina? Vienas didžiausių tikslų buvo sudominti žmones krašto, kuriame jie gyvena, istorine praeitimi, gamtos ir kultūros paminklais, iškiliais žmonėmis. O griežtasis karantino laikas, kai dienas leisdavome namuose, buvo tam tinkamas. Pasiteisino mūsų viktorina, ar ne tesprendžia tie, kurie ja domėjosi. O didžiausias kiekvieno dalyvio laimėjimas yra savęs praturtinimas naujomis žiniomis. Norime pasidžiaugti tais, kurie išdrįso siųsti mums atsakymus. Tik reikėtų patikslinti, kad ne tais, o tomis. Viktorinoje varžėsi tik moterys. Kai kurioms entuziazmo užteko dalyvauti tik viename ture, kitos buvo atkaklesnės ir "kovojo" iki pat finišo. Nuo pradžios į viktorinos klausimus atsakinėjo Valentina Alekseriūnaitė ir Virginija Kvedarienė. Nuo antrojo turo įsijungė ir Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos Rimkūnų padalinio vyresn. bibliotekininkė Jovita Martišienė. Ar buvo klausimų, į kuriuos nei vienai dalyvei nepavyko pateikti teisingo atsakymo? Buvo, bet tik vienas. Ir tas klausimas – apie rašytoją, kultūros veikėją XIX a. pab.- XX a. pr. gyvenusį Pašvitinio krašte. Vienai dalyvei atrodė, kad tai kunigas, visuomenės veikėjas Juozas Dabužis-Dabužinskis, kitoms – kunigas ir literatas Juozapas Rimkevičius. Teisingas atsakymas buvo Povilas Višinskis, 1899-1901 m. gyvenęs Pašvitinio apylinkių Pavirčiuvės dvare ir čia mokęs dvarinininko Vladislovo Jaloveckio sūnus.
Viktorinos atradimas buvo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Pakruojo skyriaus darbuotoja Virginija Kvedarienė. Jei kitos dvi dalyvės savo tiesioginiame darbe turėjo ar tebeturi sąlyčio taškų su Pakruojo krašto istorija, tai Virginija Kvedarienė yra toli nuo tų dalykų. Žavėjo moters užsispyrimas ir sugebėjimas išlikti viktorinoje net tada, kai klausimai atrodė lyg ir neįveikiami. Štai ką apie tai viktorinos klausimų sudarytojai viename laiške rašė Virginija: „Galiu pasakyti, kad buvo apėmęs šerlokiškas“ azartas, ieškant atsakymų. Ypač tų, kurių taip greit nepavyko rasti. Tačiau čia ir visas smagumas – uogytė ant torto.“
Suvedus visų viktorinos turų rezultatus, paaiškėjo, kad geriausiai sekėsi Valentinai Alekseriūnaitei. Ji ir tapo viktorinos nugalėtoja. Antroji vieta atiteko Virginijai Kvedarienei, trečioji – Jovitai Martišienei. Viktorinos nugalėtoja, pirmosios ir antrosios vietos laimėtojos apdovanojamos Pakruojo rajono savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyriaus bei Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos dovanėlėmis.

Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkės
Genės Juodytės inf.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą