2021 m. rugpjūčio 4 d., trečiadienis

Festivalis „Kiemai“ Naujojoje Akmenėje sulaukė išskirtinio svetingumo

Liepos 29 d. Naujosios Akmenės Ramučių g. 4 daugiabučių kieme staiga išdygusi scena ir suskambusi muzika bei Akmenės rajono meno mokyklos jaunimo vokalinės grupės „Belekuoks“ atliekamos dainos pritraukė aplinkinių daugiabučių gyventojų dėmesį. Tie, kurie dar nebuvo girdėję apie kieme vyksiantį festivalio „Kiemai“ renginį, atėjo pasmalsauti ir galiausiai sužinoję, kad renginio metu pokalbio-diskusijos scenoje už kelių minučių prisės socialinio tinklo „YouTube“ turinio kūrėjas, apžvalgininkas Skirmantas Malinauskas ir televizijos laidų vedėjas, žurnalistas Timūras Augucevičius, liko iki vakaro pabaigos.

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos trečią kartą organizuojamas ir jau šiauliečių pamėgtas festivalis „Kiemai“ ir išskirtinis renginių formatas – kultūriniai renginiai daugiabučių kiemuose – buvo naujiena Naujajai Akmenei. Renginio Naujojoje Akmenėje organizatorės Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė atskleidė, kad pasiūlymas bendradarbiauti organizuojant tokį festivalį buvo naujas iššūkis ir patirtis bibliotekai, miestui ir miesto bendruomenėms. Nors patirties organizuojant tokius gana neįprastus renginius iki šiol dar neturėta, organizatorius nudžiugino bendruomenių ir miesto įstaigų noras bendradarbiauti, prisidėti prie organizavimo veiklų ir susikurti sau šventę – kultūrinį renginį, kuriame žiūrovai puikiai praleido vakarą. Vieni atėjo dėl muzikos, kiti – dėl diskusijoje dalyvausiančių asmenybių, dar kiti – norėdami užduoti rūpimą klausimą ir išgirsti atsakymą. Tokia galimybė buvo suteikta – žiūrovai galėjo S. Malinausko ir T. Augucevičiaus paklausti rūpimų dalykų tiesiogiai arba per „sli.do“ programėlę. Keleto žiūrovų laukė ir skani staigmena – renginio draugo „Gurme bar“, „Gurme sushi“ įsteigti prizai. Bibliotekos direktorė užsiminė, kad įgyta patirtis ir patrauklus renginio formatas paskatino planuoti daugiau tokio pobūdžio renginių, o festivalis „Kiemai“ taip pat šiltai būtų priimtas Naujojoje Akmenėje ir kitais metais.

Vakarą užbaigė bardo Kęstučio Krenciaus atliekamos dainos, o žiūrovai dar ilgą laiką nesiskirstė, šnekučiavosi su kaimynais, kalbino renginio svečius ir su jais fotografavosi, dalijosi įspūdžiais, padėjo renginio organizatoriams susitvarkyti. Toks daugiabučių ir miestų bendruomenių susivienijimas, bendrystės atradimas kultūriniuose renginiuose yra trečius metus rengiamo festivalio ir projekto „Kiemai“ kertinis akmuo. Tokia netradicinė ir privati erdvė kaip daugiabučių namų kiemai sukuria ypatingą atmosferą, jaukumo jausmą be jokių įsipareigojimų ir suvaržymų. Kalbinant susirinkusius žiūrovus atrasta ir tokių, kurie privilioti įdomių asmenybių ir intriguojančios diskusijos temos „Visuomenės teisė žinoti“ nepatingėjo atvykti iš kitų miestų. Kai kuriems jų tai buvo jau ne pirmasis „Kiemų“ renginys. Pasak jų – šiais metais ir ne paskutinis.

Festivalio „Kiemai“ renginys Naujojoje Akmenėje buvo paskutinis liepos mėnesį. Rugpjūčio mėnesį festivalis vėl grįžta į Šiaulius, kur šiauliečių lauks dar keturi kultūriniai renginiai. Pirmasis jų – jau rugpjūčio 3 dieną. Plačiau apie šiuos renginius – www.savb.lt.


RENGINIO ĮRAŠAS



T. Pauliuščenkos inf.

R. Stonkutės nuotr.











Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė


Organizatorės: Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka, Šiaulių ir Akmenės rajonų savivaldybių viešosios bibliotekos


Festivalio partneriai ir rėmėjai: Akmenės rajono savivaldybė, Šiaulių rajono savivaldybė, Akmenės rajono savivaldybės kultūros centras, Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centras, Akmenės rajono meno mokykla, atviras jaunimo centras „NewStone“, „Akmenės būstas“, Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka, „Paskirtis“, „Mano būstas Šiauliai“, Šiaulių miesto savivaldybės Centro poliklinika, Lietuvos radijas ir televizija, interneto dienraštis „Bernardinai.lt“, kultūros žurnalas „Literatūra ir menas“, naujienų platforma „Etaplius.lt“, Šiaulių apskrities televizija, Šiaulių turizmo informacijos centras, Akmenės rajono laikraštis „Vienybė“, „Kuršėnų krašto žinios“, Kuršėnų miesto bendruomenės tinklalapis „kursenai.lt“, Lietuvių gestų kalbos vertimo centro Šiaulių teritorinis skyrius, Šiaulių kino meno klubas, „Busturas“, „LTG Link“, Geležinė Lapė, „Owexx“, „Garsas LT“, „Toi–Toi“, „Gorila reklama“, „Vilmers“, „Kvepia pasakom“, knygynų tinklas „Pegasas“, „Saulės pica“, Kuršėnų Gariūnų kebabinė, „Gurme bar“, „Gurme sushi“


Renginio draugai: DNSB Vilniaus g. 15, 17, Kuršėnai ir Gumbinės g. 114, Šiauliai.



1 komentaras:

  1. Aš labai didžiuojuosi ir džiaugiuosi galėdamas čia dalintis šiuo nuostabiu, nuostabiu ir nepaprastu liudijimu, tiesiog negaliu patikėti, kad mano buvęs žmogus yra čia su manimi, maldaujantis už visus savo blogus darbus, pasakojantis, kaip jis visą laiką jautėsi tuščias jis buvo toli, paliko mane ir mane labai įskaudino po skyrybų, įvykusių prieš kelis mėnesius. Ir visas šis stebuklas įvyko iškart po to, kai paprašiau daktaro EGWALI pagalbos, šiandien esu laimingiausia moteris pasaulyje, sakyčiau, kad vėl turėčiau šalia savo buvusįjį. Tai stebuklas man ir mano šeimai, ir amžinas malonumas bei linksmumas. Dabar esu tokia laiminga ir nežinau, kaip išreikšti savo dėkingumą ir dėkingumą daktarui EGWALI. Aš labai rekomenduoju jį, jei jums reikia skubios pagalbos, nes tai garantuota, patikėkite manimi.
    Siųskite jam el. Laišką šiandien /dregwalispellhome@gmail.com arba per
    „WhatsApp“: +2348122948392

    AtsakytiPanaikinti