2021 m. gruodžio 14 d., antradienis

Kristupo Armoškos fotoklajonės

Šiluvoje gyvenantį ir Tytuvėnų gimnazijoje besimokantį septyniolikmetį Kristupą Armošką būtų galima pristatyti kaip gamtos fotografą bei jaunąjį bitininką. Kristupas jaunųjų bitininkų šventėje yra užėmęs antrąją vietą ir atstovavo Lietuvai pasaulio varžybose Slovakijoje bei ruošiasi naujoms, kurios vyks Slovėnijoje. Jis galėtų būti puikus gidas lydintis po miškus, kuris supažindintų su laukinių žvėrių pėdsakais ir pamokytų, kaip vieną ar kitą žvėrį nufotografuoti. Meilę gamtai Kristupui įskiepijo tėtis, kuris nuo mažens sūnų pasiimdavo į miškus, o paaugusį – ir į medžiokles.

Lapkričio 25 dieną Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų erdvėje, vykusiame susitikime su jaunaisiais bibliotekos lankytojais, Kristupas papasakojo, kad domėtis fotografija pradėjo būdamas trylikos metų. Jaunasis fotografas kalbėjo, kad norint nufotografuoti laukinį žvėrį visų svarbiausia – ryžtas, kantrybė ir būti kuo tylesniam. Taip pat svarbi ir aprangos detalė – maskuotė, kurią turėjo galimybę išbandyti ir patys vaikai.

Kristupas jau turi kelių metų patirtį, ir žino, kur yra nuolatinės elnių buveinės. Stirnas lengviausia nufotografuoti, nes jos išlenda iš miško ir skabo želmenis. Rudenį, kai vyksta elnių ruja, lengva pastebėti, kur rankasi elniai. Elnias atsargus, jautrus gyvūnas, visada anksčiau nei žmogus pajunta nekviestą įsibrovėlį į jo valdas ir tyliai pasišalina. Ir tik rugsėjį rujos metu elniai išsiduoda savo baubimu, jog čia gyvena. Be to Kristupui puikiai sekasi pamėgdžioti elnio balsą. Vaikai klausėsi, klausinėjo ir stebėjosi, kaip tarsi žinomi dalykai turi tiek daug paslapčių.

Gamtos fotografai – tylūs paslaptingo gamtos pasaulio stebėtojai. Susiduriantys su pavojais, laukine gyvybės jėga ir amą atimančiu grožiu. Su didele meile ir užsidegimu gyvajai gamtai kalbėjo jaunasis fotografas – Kristupas Armoška.

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos informacija



1 komentaras:

  1. Reportažas apie šio įdomaus vaikino fotografijų parodos pristatymą https://www.youtube.com/watch?v=PhWArrBgZe0

    AtsakytiPanaikinti