2023 m. gruodžio 14 d., ketvirtadienis

Apdovanoti ekslibrisų konkurso „Šviečiantis kodas“ laureatai

 Gruodžio 14 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vyko ekslibrisų konkurso „Šviečiantis kodas“ apdovanojimai. Į juos susirinko būrys moksleivių ir jų mokytojų.

2023 m. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka vykdė projektą „Šviečiantis kodas“. Pirmajame projekto etape buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės, kurių metu Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos Dizaino fakulteto lektorė Virginija Kalinauskaitė Šiaulių apskrities mokyklų dailės mokytojams skaitė paskaitą „Ekslibrisas: atsiradimas. Kūrėjai Lietuvoje, kūrimo technikos“, o bibliotekos Knygos grafikos centro edukatorė Lolita Putramentienė vedė praktinius mokymus. Vėliau kūrybinės dirbtuvės persikėlė į mokyklas. Mokiniai, susipažinę su ekslibriso ištakomis ir kolekcijomis, bandė patys susikurti knygos ženklą, buvo paskelbtas ekslibrisų konkursas „Šviečiantis kodas“, kuriame varžėsi moksleiviai iš aštuonių Šiaulių apskrities mokyklų.

Mokiniai buvo paraginti savo ekslibrisus skirti pasirinktoms Šiaulių krašto asmenybėms. Iš viso konkursui buvo pateikta apie 113 knygos ženklų. Vertinimo komisijos nariams – Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos dailės mokytojai metodininkei Janinai Budrienei, Šiaulių „Santarvės“ gimnazijos dailės mokytojai Modestai Purienei, dailininkams grafikams prof. Vaidotui Januliui, Vaivai Kovieraitei-Trumpei ir Lolitai Putramentienei – atrinkti geriausius darbus buvo nelengva. Po ilgų diskusijų galiausiai buvo išrinkti aštuoni geriausių darbų autoriai:

  • Rugilė Danilevičiūtė, mokytoja Jūratė Varanavičienė, Naujosios Akmenės Ramučių gimnazija;
  • Egita Grigoriūtė, mokytoja Jolita Šlivinskienė, Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazija;
  • Kamilė Purvineckaitė, mokytoja Irena Arlauskienė, Kelmės Jono Graičiūno gimnazija;
  • Gabrielius Urba, mokytoja Sandra Šimkuvienė, Kelmės r. Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvinskio gimnazija;
  • Eividas Janevičius, mokytoja Ieva Galkauskaitė-Tenienė, Šiaulių r. Meškuičių mokykla;
  • Vesta Navickaitė, mokytoja Daiva Šipulskienė, Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazija;
  • Armanda Blovieščiūtė, mokytoja Jūratė Termenienė, Šiaulių r. Voveriškių mokykla;
  • Gabija Žiupsnytė, mokytoja Zita Staškienė, Akmenės r. Ventos mokykla.

Iš komisijos atrinktų ekslibrisų parengta netradicinė kilnojamoji paroda (ekslibrisai įamžinti ant stilizuotų šviečiančių knygų) jau eksponuojama mokyklose, jaunimo pamėgtose vietose: kavinėse, jaunimo erdvėse, sporto klubuose, grožio salonuose ir kitur. Gruodžio 15 d. parodą Šiauliuose bus dar galima apžiūrėti kavinėje „Coffas“ (Vilniaus g. 136),  o 2024-aisiais ji iškeliaus į Šiaulių regioną.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Dianos Janušaitės inf.

T. Pauliuščenkos nuotr.
















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą