2012 m. spalio 25 d., ketvirtadienis

Projektas „Maironio poezija visoms kartoms“ Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje

Joniškio rajono Jono Avyžiaus viešoji biblioteka Maironio 150-osios gimimo metinėms paminėti  skiria renginių ciklą, kurį organizuoja pagal LR Kultūros rėmimo fondo iš dalies finansuotą projektą „Maironio poezija visoms kartoms“.
Spalio 17 d. bibliotekoje įvyko paskaita „Kiekvienas turime savo Maironį“, kurią skaitė literatūrologė, Šiaulių universiteto doc. dr. Džiuljeta Maskuliūnienė. Lektorė per svarbiausius Maironio asmenybės ir kūrybos bruožus atskleidė, kas yra Maironis Lietuvai ir kiekvienam lietuviui. Maironis – tautos žadintojas, dainius. Eilėraštis „Lietuva brangi“ tapo giesme ir antruoju Lietuvos himnu. Iš žemaičių krašto kilęs Maironis nuo Žemaitijos miestelių ir kalnelių savo plačiu kūrėjo žvilgsniu aprėpė esmines visos Lietuvos vietas, kaip: Trakų pilį, didžiąsias Lietuvos upes. Beje, bibliotekininkės yra radusios nepublikuotą Maironio eilėraštį, kuriame minimas Joniškis. Kadangi renginyje dalyvavo daug jaunimo, moksleivių, lektorė jausmingai išanalizavo lietuvių poezijos šedevru laikomą eilėraštį „Vakaras ant ežero Keturių Kantonų“.
Paskaitos apie Maironį lektorė doc. dr. Džiuljeta  Maskuliūnienė
Kas yra Maironis kiekvienam iš mūsų? „Maironio posmą ar eilutę galima surasti kiekvienai dienai, nuotaikai, jausmui. Kiekvienas išsilavinęs, kultūringas lietuvis turi turėti savo autentišką santykį su Maironiu“, – kalbėjo lektorė. Dž. Maskuliūnienė ir retoriškai klausė „Ar Lietuvai reikia klasikų? O ar Lietuvai reikia autoritetų?, atsakydama, kad Maironis yra moralinis autoritetas, pavyzdys, kaip reikia mylėti savo šalį.
Paskaitoje dalyvavo rajono bibliotekininkai, mokytojai, Žagarės gimnazijos gimnazistai, „Saulės“ pagrindinės mokyklos, Žemės ūkio mokyklos moksleiviai, literatai ir kiti joniškiečiai.
Spalio 18 d. paklausyti Maironio poezijos į biblioteką atėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Joniškio rajono filialo nariai ir Joniškio M. Slančiausko progimnazijos aštuntokai. Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Eglė Šukienė trumpai pristatė projekto renginius, linkėdama išgirsti sau artimą Maironio poezijos posmą. Renginio dalyviams Maironio posmus skaitė Šiaulių dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė. „Išgirsite tokį Maironį, koks artimas man”, – sakė aktorė, skaitymui pasirinkusi mažiau žinomas poeto eiles.
Maironio eiles skaito aktorė Nomeda Bėčiūtė
Programą  paįvairino muzikiniai intarpai. Sodrus aktorės balsas puikiai atskleidė Maironio poezijos grožį. Pabaigoje visi drauge sugiedojo „Lietuva brangi“.
Pagal projektą Maironio kūryba pristatoma ir vaikams. Vaikų literatūros skyriaus vedėja Dovilė Kurlienė su kolegėmis parengė spektaklį su lėlėmis – Maironio „Jūratę ir Kastytį“.
Lėlių spektaklis „Jūratė ir Kastytis“
Lėlių spektaklis „Jūratė ir Kastytis“
Spektaklio premjerą pirmieji išvydo „Saulės“ pagrindinės mokyklos pirmaklasiai pirmosios knygutės šventėje „Vesk mane į savo šalį“ spalio 18 d.
Žagarės, Skaistgirio, Maldenių ir Bariūnų bibliotekas lankantys vaikai per vasarą piešė piešinius tema „Maironio eilės mūsų piešiniuose“. Visą spalio mėnesį vyko šių piešinių parodos. Spalio 19-osios popietę Maironio eilės skambėjo Gasčiūnų pagrindinėje mokykloje ir Maldenių bibliotekoje.
Pagal Maironio eiles vaikai piešia Skaistgirio bibliotekoje
Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Stupurų filialo bibliotekininkė Silva Andriuškienė pakvietė Gasčiūnų pagrindinės mokyklos mokinius, kaimo žmones į popietę „Valanda su Maironiu“. Maironio eiles skaitė Šiaulių dramos teatro aktorė Silvija Povilaitytė, mokyklos skaitovai  Mindaugas Kasiulis ir Tomas Gustas. Dainas Maironio žodžiais atliko mokyklos gitaristų trio, merginų ansamblis ir vyrų choras. Maironio sukakčiai skirtame renginyje dalyvavo ne tik moksleiviai, bet ir skaitytojų klubo „Gašvinė“ narės, knygos gerbėjai iš Stupurų ir Rudiškių.     

Aktorė Silvija Povilaitytė su renginio dalyviais Maldeniuose
Maironio jubiliejui skirta popietė Maldeniuose prasidėjo skambant dainų įrašams pagal Maironio eiles. Aktorė Silvija Povilaitytė atliko literatūrinę programą „Poezijai ir maldai atvėręs savo sielą“. Popietės dalyviai: ir suaugusieji, ir vaikai iš visos širdies kartu su aktore sudainavo „Oi neverk, matušėle“. Renginyje dalyvavo Joniškio „Audruvės“ literatų klubo nariai, kurie ta proga pristatė naują savo kūrybos almanachą ir gyvenimo jubiliejaus proga pasveikino iš Maldenių kilusį audruvietį literatą Joną Ivanauską.

Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos informacija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą