2012 m. gruodžio 18 d., antradienis

Projektas „Pagauk skaitymo malonumą“ Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje


Projektas „Pagauk skaitymo malonumą“
Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje

     2012 m. spalio–gruodžio mėnesiais Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka įgyvendino skaitymo skatinimo projektą – renginių ciklą „Pagauk skaitymo malonumą“, kurį iš dalies finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

      Projekto veiklų įgyvendinimas prasidėjo  mylimos kraštietės, Rašytojų sąjungos narės, rajono Garbės pilietės poetės Onos Kubiliūtės -Mikalauskienės naujos poezijos knygos „Smilinėjimai“ sutiktuvėmis.

      Didelis būrys klausytojų–bibliotekininkų, pedagogų, vyresniųjų klasių moksleivių dalyvavo seminare „Pagauk skaitymo malonumą“. Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Dovilė Kurlienė pristatė 5-7 klasių moksleivių skaitymo poreikių tyrimą. Seminare dalyvavusi rašytoja ir literatūros vertintoja Gintarė Adomaitytė betarpiškai ir subtiliai kalbėjo bei  diskutavo su auditorija apie praeities vaikų ir jaunimo literatūros „aukso fondą“ ir Metų knygos rinkimuose dalyvaujančias knygas.

      Ir suaugusiems, ir vaikams visada didelį įspūdį palieka susitikimai su gyvais autoriais. Savo trykštančia energija, talentinga kūryba mokytojas,  bibliotekos darbuotojas ir į renginį atėjusius „Saulės“ pagrindinės mokyklos antrokus sužavėjo poetė Zita Gaižauskaitė.

      Dėl itin didelio susidomėjimo populiaria asmenybe ir Metų knygos rinkimuose  dalyvaujančios knygos „Lėlė“ autore Nomeda Marčėnaite bibliotekoje suplanuotą susitikimą teko perkelti į didesnę Kultūros centro salę. Į susitikimą atėjo gausus būrys vaikų iš miesto mokyklų, atvyko net iš rajono mokyklų, dalyvavo  nemažai suaugusiųjų. „Saulės“ pagrindinės  mokyklos 4b klasės mokiniai, perskaitę „Lėlę“, nupiešė piešinių, užrašė savo minčių, palinkėjimų ir padovanojo Nomedai. Po susitikimo klausytojai tiesiog gulte apgulė viešnią autografų. Geriausias renginio įvertinimas buvo tas,  kad skirstydamiesi žmonės prašė daugiau tokių įdomių ir šiltų susitikimų.

      Itin pavykusi ne tik skaitymą skatinanti, bet ir vaikų kūrybiškumą ugdanti edukacinė programa „Kuriame, skaitome, sužinome“ su Žagarės miesto vaikais Lėlių namuose. Lėlių namų šeimininkė –tautodailininkė lėlininkė Aušra Petrauskienė pravedė 7 kūrybinius užsiėmimus vaikams: pristatė knygutes, kurių veikėjos lėlės, buvo skaitomos ištraukos iš knygučių. Užsiėmimų metu mokiniai ir jų mokytojos išmoko pasidaryti paprastą skudurinukę: visiems labai patiko kurti ir smagiai praleisti laiką.

      Visada patrauklios žaidybinio, lavinamojo  pobūdžio renginių formos.  Į pagal projektą vykusias skaitančių bendruomenių varžytuves Stungių bendruomenėje atvyko trijų bendruomenių: Daukšių, Maldenių ir Stungių bendruomenių komandos. Jos varžėsi literatūrinėje viktorinoje, atliko įvairias su knyga, literatūriniu išprusimu susijusias užduotas. Nugalėtojai – Maldenių bendruomenės komandai įteiktas projekto prizas – suvenyrinė vaza su išgraviruotu užrašu „Skaitanti bendruomenė“. Varžytuvių dalyviai džiaugėsi ne tik proto mankšta, prizais, bet ir galimybe kultūringai ir prasmingai pabendrauti, pasibūti.
   
      Knygų pristatymų varžytuvės įvyko Joniškio „Saulės“ pagrindinėje mokykloje.    Literatūrinių varžytuvių dalyvės –„Saulės“ pagrindinės mokyklos ir Mato Slančiausko progimnazijos šeštaklasių komandos atliko namų užduotis – pristatė pasirinktas knygas, rungtyniavo   kūrybingumo, skaitymo užduotyse: piešė ir pristatė Mažojo princo planetą, stengėsi kuo raiškiau perskaityti duotą knygos ištrauką, piešė ir komentavo šuns portretą, vardino skaitytas knygas, žinomas leidyklas. Komanda nugalėtoja ir aktyviausi dalyviai apdovanoti prizais, saldumynais, knygomis.

      Varžytuvių organizatorė – šios mokyklos mokytoja lituanistė Vilma Kumpikevičiūtė, visada entuziastingai besirūpinanti paauglių skaitymo įgūdžiais, kartu su kolegėmis parengė ir  10 skaitytinų knygų sąrašą paaugliams.

      Visą spalio mėnesį Vaikų literatūros skyriuje vyko tradicinės pirmosios knygutės šventės „Vesk mane į savo šalį“: visi miesto pirmaklasiai ne tik supažindinti su skaitymo  galimybėmis bibliotekoje, visoms klasėms padovanota po knygą, vyko skaitymai balsu, parodyti lėlių spektakliai.

      Tęsdamos bendravimo su rajono  senelių namų gyventojais tradicijas pagal projektą Viešosios  bibliotekos darbuotojos surengė priešpiečius su knyga Joniškio r. Beržėnų senjorų namuose: seneliams nuvežė knygų, vaišių, pabendravo prie kavos puodelio, muzikinę programėlę surengė  Stupurų filialo bibliotekininkė Silva Andriuškienė su savo bibliotekos skaitytojomis iš Stupurų ir Gasčiūnų kaimų. Taip pat su knygomis ir kalėdiniu  lauknešėliu bibliotekininkės aplankė  Joniškio senelių globos namų „Santara“ gyventojus.

      Gruodžio 11 d. įvyko baigiamasis renginys – padėkos vakaras bibliotekos ir knygos bičiuliams. Muzikinę programą atliko aktorius Giedrius Arbačiauskas (gitara) ir Eglė Arbačiauskienė (violončelė). Vakaro metu padėkota bibliotekos bičiuliams, aktyviausiems projekto ir kitų renginių pagalbininkams: pedagogėms Vilmai Kumpikevičiūtei, Daliai Žilevičienei, Joniškio literatų „Audruvė“ klubo prezidentei Reginai Briedytei, skaitymo idėjų puoselėjimo bendraminčiui – Visuomenės sveikatos biuro kolektyvui ir kt.




Renginio akimirkos:



Poetė Zita Gaižauskaitė su Joniškio vaikais




Akimirka iš susitikimo  su menininke, knygos „Lėlė“ autore Nomeda Marčėnaite




Edukacinė programa „Kuriame, skaitome, 
sužinome“ lėlininkės Aušros Petrauskienės  Lėlių namuose Žagarėje





Skaitančių bendruomenių varžytuvių laimėtoja - Maldenių bendruomenės komanda




Knygų pristatymų varžytuvės  Joniškio „Saulės“ pagrindinėje mokykloje 




Priešpiečiai su knyga Beržėnų senjorų namuose




Padėkos vakaras. Literatūrinę muzikinę programą bibliotekos ir knygos bičiuliams
atlieka aktorius Giedrius Arbačiauskas su žmona Egle. 




Violeta Vilčiauskienė
Joniškio r. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą