2013 m. lapkričio 19 d., antradienis

KRAŠTOTYRINIŲ SPAUDINIŲ PARODA „ŽMOGAUS BUVIMO ŽEMĖJE PRASMĖ“


skirta Akmenės rajono merės, Biomedicininių mokslų daktarės, Lietuvai pagražinti draugijos Akmenės skyriaus pirmininkės, Lietuvos Socialdemokratų partijos Akmenės skyriaus pirmininkės
Eugenijos Meškienės  5-osioms mirimo metinėms  (2008-2013 m.)  paminėti

         Prancūzų rašytojas Viktoras Hugo yra pasakęs: „Visi žmonės eina tais pačiais gyvenimo keliais, bet ne visi vienodai įmina pėdas“. Spręsti apie žmogaus gyvenimo prasmę neįmanoma iš jo trukmės. Juk skaitomą biografiją irgi vertiname ne pagal jos knygų puslapių skaičių, o pagal turiningumą.

Viešojoje bibliotekoje parengta kraštotyrinė spaudinių paroda „ŽMOGAUS BUVIMO ŽEMĖJE PRASMĖ“, skirta anapilin  išėjusios Akmenės rajono merės, Biomedicininių mokslų daktarės, Lietuvai pagražinti draugijos Akmenės skyriaus pirmininkės, Lietuvos Socialdemokratų partijos Akmenės skyriaus pirmininkės  gerb. Eugenijos Meškienės  5-osioms mirimo metinėms  (2008-2013 m.)  paminėti.

Viešoji biblioteka, miestų bei kaimų bibliotekos- filialai glaudžiai bendradarbiavo su Lietuvai pagražinti draugijos Akmenės skyriumi, kurios pirmininkė buvo gerb. Eugenija Meškienė. Bibliotekininkai susibūrė į būrelį „Žemyna“, buvo parengtas renginių ciklas „Gimtinės kultūra“. Ji apėmė spaudinių parodas, literatūrines popietes, rašinių konkursus, pažintines ekskursijas, viktorinas, dailiojo skaitymo konkursus, knygų leidybą, dalyvauta eilėje projektų, gautas finansavimas literatūrinių- bibliografinių rodyklių, kurias sudarė Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė: „Medžių ir krūmų brolijoje“ (1999 m.), „Lietuvos upės, ežerai, lietuvių poezijoje, prozoje, tautosakoje“ (2002 m.), „Gėlės – Žemės džiaugsmas“(204 m.), „Akmenims prabilus“(2007 m.).

Literatūrinėje bibliografinėje rodyklėje „Gėlės – Žemės džiaugsmas“ (2004 m.) - sudarytoja Viešosios bibliotekos direktorė Z. Sinkevičienė, buvo nušviesta Lietuvai pagražinti draugijos Akmenės skyriaus veikla, kryptys. Surinkta ir pateikta medžiaga iš žiniasklaidos „Lietuvai pagražinti draugijos Akmenės skyrius spaudoje“, papasakota apie šiam skyriui vadovaujančią pirmininkę gerb. Eugeniją Meškienę – visų rengiamų projektų koordinatorę, rašančią įvairius projektus gamtos, ekologijos, aplinkosaugos temomis.

Eugenija Meškienė padėjo išleisti knygas ir Akmenės krašto literatams P. Sarapinienei, J. Žukauskienei. Knygos buvo išleistos atspindėti įvairius projektus, kurie buvo skirti jaunimui. Išleistos šios knygos: P. Sarapinienė „Nekaltinkim rudens“ ir „Sveiki valgiai“, S. Gritkuvienė „Ilgesio krantinėje“, Z. Jackevičiūtė- Liaukšienė „Paukščių metai“, P. Sarapinienė, D. Sarapinas „Gero apetito“, „Svajonės ir mintys apie laimę“, J. Žukauskienė „Prakalbintos paslaptys“ ir t. t.


Kraštotyrinių spaudinių parodoje eksponuojama surinkta medžiaga apie gerb. Eugeniją Meškienę iš žiniasklaidos, periodinių leidinių, knygų, iš knygų apie Akmenės kraštą, rajoninio laikraščio „Vienybė“, dienraščio „Šiaulių kraštas“, laikraščių „Žaliasis pasaulis“, „Tėviškės gamta“, „Savivaldybės žinios“.


Kraštotyrinių spaudinių parodoje eksponuojama ir rajoninio laikraščio „Vienybė“  redaktoriaus pavaduotojos Julijos Sejavičienės išleista knyga „Vitražas metų lange“. Knygoje nušviečiama darbinė ir politinė gerb. Eugenijos Meškienės veikla,  apie 32 metus prabėgusius Akmenės krašte, apie laiko sūkurius ir kelyje sutiktus žmones. Knygoje paminėti ir bibliotekininkai: „Gerbiu bibliotekininkus, nešančius knygos šviesą“, sakė gerb. Eugenija Meškienė.

J. Sejavičienė rašė: „Toji knyga – tai paminklas jos gyvenimui ir darbui“.

Viešojoje bibliotekoje yra įsikūręs Akmenės krašto literatų klubas „Žiemgalija“. Drauge su šiuo klubu yra rengiami literatūriniai vakarai, seminarai, knygų pristatymai, poezijos skaitymai. Lietuvos Nepriklausomųjų rašytojų sąjungos  narė Dalia Milukaitė- Buragienė, žinoma Lietuvoje, kaip akrostichų  kūrėja, 2002 metais parašė akrostiką „Vardan gyvenimo žmonių“, skirtą a. a. Gerb. Eugenijai Meškienei.

Europoj ir padangėje gimtoj
Ugningai Jūs žvaigždė šviesioji
Gerumo ilgesiu nušvinta tuoj –
Entuziazmo niekad nestokojai.
Neramūs siekiai ateiti rašys,
Ir drieksis vėl draugystės gijos...
Jauna širdis plaks meilės kupina,
Atjaus paguodos žodžiams lyjant.

Mokslo žinias dalinate ir rašot,
Energijos it saulė sklidina.
Šaukia gimtadieniu gaivus peizažas,
Kantrybės taurę kelia kasdiena...
Inauguracijos linkiu lyg karalienės –
Erdvėj tespindi Jūs šviesi žvaigždė!
Nubudę ateitim Akmenės dienos
Elegijose atgarsiais švytės.

 
Maloniai kviečiame aplankyti šią parodą
Viešosios bibliotekos direktorė
Zita Sinkevičienė
 



 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą