2013 m. gruodžio 10 d., antradienis

Susitikimas su Egle Gudonyte

                Gruodžio 6-osios pavakarę, nekreipdami dėmesio į už lango šėlstančią pūgą,  Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje gausiai susirinko kraštietės, pradedančios rašytojos Eglės Gudonytės gerbėjai. Tą vakarą vyko jos pirmosios knygos „Karta nuo Sibiro“ pristatymas (ši autorė jau rašo ir antrąją knygą).
Renginyje akcentuota, kad pristatomoji knyga – tai ne tiek dokumentinis pasakojimas, kiek autorės ir tuo pačiu visos kartos santykis su skaudžiu istoriniu, labai asmenišku faktu. Tremties pragarą patyrė autorės mama ir seneliai, palaidoję Sibire du vaikus. Tai knyga, kuri savo modernia kūrinio forma išsiskiria iš kitos literatūros tremties tema, gali sudominti ne tik Sibirą iškentusius  žilagalvius, bet ir šiandieninį jaunimą.
E. Gudonytė susitikime pasidalijo įžvalgomis apie savo mamos Astos Gudonienės (Mockaitytės) išgyvenimus Sibire, Altajaus krašte, Ust Kano kaime. Tačiau, kaip paaiškino rašytoja, knygoje perteikiamos ir kitos dvi (pačios autorės ir jos močiutės) pozicijos. Taigi atsispindi požiūris į tą laikmetį skirtingų kartų, skirtingų trijų moterų lūpomis. Anot kraštietės, ne ji „rašo Sibirą“, o „Sibiras rašo ją“. Pagrindinis tikslas buvo parodyti, kiek šiandien mumyse yra Sibiro.
Vakaro dalyviai sužinojo, kad, jau parašiusi šią knygą, E. Gudonytė kartu su mama, du kartus lankėsi tose vietose Sibire, kur kadaise gyveno jos mama, seneliai. Ji negalėjo neatsistebėti ten gyvenančių žmonių gyvybine ir kūrybos galia, kuri, matyt, ir tuomet padėjo išgyventi jos artimiesiems Sibiro taigoje.
Pristatymo metu ištraukas iš knygos „Karta nuo Sibiro“ skaitė Arvydas Kavaliauskas ir pati autorė.
Už knygą ir susitikimą kraštietei padėkojo jos buvę bendraklasiai ir pedagogai bei Viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė, įteikdama gėlių ir literatūros apie Radviliškio kraštą.


Vilma Merkytė,
Radviliškio viešosios bibliotekos renginių organizatorė

Iš kairės: Arvydas Kavaliauskas, Vilma Merkytė, Eglė Gudonytė

Ištraukas iš knygos skaitė Arvydas Kavaliauskas

Susitikti su kraštiete rašytoja susirinko gausus gerbėjų būrys

Autorės mama Asta Gudonienė  

Kraštietę Eglę Gudonytę pasveikino Viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė

Lauros Bagučanskytės nuotraukos

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą