2014 m. vasario 19 d., trečiadienis

Saugesnio interneto savaitė Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje

Vasario mėnesį daugelis pasaulio šalių 11-ąjį kartą šventė Saugesnio interneto dieną. Šia diena siekta atkreipti jaunų žmonių dėmesį į saugų elgesį internete, apsaugoti vaikus nuo neteisėto ir žalingo interneto turinio, skatinti visuomenę saugiau ir atsakingiau naudotis interneto technologijomis bei mobiliaisiais įrenginiais.

Tradiciškai Saugesnio interneto diena yra minima antrojo metų mėnesio antros savaitės antradienį. Šiemet ji buvo švenčiama vasario 11 d. Dienos šūkis – ,,Kurkime geresnį internetą kartu!“. Siekdama atkreipti tiek jaunų, tiek suaugusių žmonių dėmesį į itin aktualią saugumo internete temą, asiociacija ,,Langas į ateitį“ pakvietė visas Lietuvos bibliotekas prisidėti prie naujos lietuviškos iniciatyvos ,,Saugesnio interneto savaitė“.

Prie šios iniciatyvos mielai prisijungė ir Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka. Vasario 10-15 d. kasdienis darbas čia buvo pagyvinamas ir papildomas įvairiausiomis saugaus interneto naudojimą skatinančiomis veiklomis. Kiekviena diena prasidėdavo nuo Saugesnio interneto dienos 2014 klipo peržiūros. Bibliotekoje veikė vaikams ir suaugusiesiems skirtos dokumentų parodos ,,Saugus ir draugiškas internetas“, kuriose bibliotekininkių padedami visi norintys galėjo rasti atsakymus į klausimus: Kas yra saugus internetas? Kaip efektyviai apsaugoti savo asmeninius duomenis? Ką daryti susidūrus su internetiniais sukčiais? Jaunesnieji bibliotekos lankytojai susipažino su knygų ir kitų dokumentų paroda „Būk atsargus internete“. Vaikams buvo pristatytas projekto „Bibliotekos pažangai“ sukurtas leidinys „Saugus ir draugiškas internete“. Leidinyje patraukliai pateikiamos atsargaus elgesio internete taisyklės. Dauguma nusprendė, kad jų laikytis naršant internete, bendraujant ar žaidžiant tikrai nėra sudėtinga, tik reikia jų nepamiršti. Moksleiviai susipažino su leidiniais „Elektroninis paštas“, V. Dagienės „Į Kompiuterių šalį“ ir kitais. Visą savaitę informacinė paroda buvo išdėliota ant stalo vaikų bibliotekos skaitykloje, bet svarbiausia, kad vaikai knygomis domėjosi, jas skaitė ir vartė. Viena diena buvo skirta piešinių akcijai „Aš saugus internete“. Geriausio plakato kūrėju visi pripažino Armandą Kukecką iš „Kražantės“ progimnazijos. Kai kurie patys mažiausieji bibliotekos lankytojai pirmą kartą susidūrė su Saugesnio interneto simboliu Meškiuku. Kad pažintis būtų tvirtesnė, jie ne tik visą dieną vaikščiojo prisisegę ženklą su Meškiuku, bet jį ir nusipiešė, kad tikrai nepamirštų.

Keletą kartų per dieną bibliotekos lankytojai buvo kviečiami pasižiūrėti trumpų vaizdo siužetų apie dalinimąsi informacija internete, prisijungimą prie elektroninių svetainių, asmeninių duomenų apsaugą, internetines pažintis ir kt. Susirinkusieji drauge su bibliotekininkėmis noriai aptarinėdavo ką tik matytus vaizdo siužetus. Pokalbiams pasibaigus, visi gaudavo skrajutes su nuorodomis, kur galima kreiptis susidūrus su internetinio nesąžiningumo atvejais.

Bibliotekos lankytojams taip pat buvo pateikiami vaikams ir suaugusiems skirti saugesnio interneto bei naudojimosi kompiuteriu žinių įsivertinimo testai. Saugaus interneto testą sudaro net keli klausimynai. Vieni jų, itin spalvingai iliustruoti, skirti vaikams, kiti – žmonėms, kuriems dar reikia pagilinti ar tiesiog pasitikrinti savo žinais apie atsargų elgesį internete. Daugelis jaunųjų bibliotekos skaitytojų sprendė testą ne vieną kartą, kai kurie tiek kartų, kol atsakė teisingai į visus 10 pateiktų klausimų.

Bibliotekininkės Milda Dinapaitė ir Danguolė Garnienė











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą