2014 m. kovo 4 d., antradienis

Gimtosios kalbos diena

Vasario 21-oji – Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Visų didžiausia tautos dovana yra kalba. Ji rodo tautos kilmę, galybę ir senovės būdą. Mūsų amžiuje grėsmė išnykti anglų, rusų ir kitų didesnių tautų kalboms nėra didelė. Tačiau mes, lietuviai – nedidelė tauta, tad turime daryti viską, kas įmanoma, kad ateityje išsaugotume ir būsimosioms kartoms paliktume neįkainojamą turtą – gimtąją kalbą. Nacionalinės geografijos draugijos duomenimis, kas 14 dienų miršta viena kalba. Jei taip bus ir toliau, iki 2100 metų pasaulyje išnyks 3500 kalbų, kuriomis dabar šnekama. Nuolat tobulėjančios informacinės technologijos sudaro puikią galimybę greitai surasti reikiamą informaciją, bendrauti, tačiau yra ir kita pusė – kalba praranda gyvumą, sodrumą...

Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų skaitykloje šventinė nuotaika vyravo jau renginio išvakarėse, kai prasėdėjo senovinių buities rakandų  parodos ruošimas. Mylimi, iš kartos į kartą keliavę daiktai, trumpam paskolinti, kad juos galėtų pamatyti ir pasidžiaugti mūsų bibliotekos jaunieji lankytojai, atkeliavo iš  bibliotekos darbuotojų: Algio Guntarskio – žibalinė lempa, Mildos Dinapaitės – anglinis lygintuvas, Marytės Jezerskienės – senovinė austinė lovatiesė, Gražinos Zakrasienės – verpimo ratelis, žurnalistės Janinos Skeberdienės – net keletas daiktų  bei Kelmės kultūros centro Etninės kultūros ir tradicinių amatų skyriaus vedėjos Nomedos Jokubauskienės  išsaugota100 metų senumo austinė skara ir kiti surinki rakandai... Gražiai išdėlioti senoviški  daiktai neliko vaikų nepastebėti. Prasidėjo spėliojimas, ieškojimas po enciklopedijas ir žinynus:  kas tai? Kas ką žinojo, rašė ant lentos, kas ne – klausė  savo senelių ar surado atsakymą knygose... Paaiškėjo, kad vaikai žino tikrai nemažai.

Vasario  27 dieną į šventę atvyko „Kražantės“ progimnazijos moksleiviai, lydimi mokytojų Irenos Kliminskienės, Hildos Markulės bei bibliotekininkės Nijolės Baltrušaitienės. Liaudiška daina vaikus pasitiko Šaltenių vokalinis moterų ansamblis, kuriam smagiai pritarė armonikierius Česlovas Mėlinis. Šauniam ansambliui vadovauja Šaltenių bibliotekos bibliotekininkė Ramunė Railienė.

Pradinukai sužinojo apie Tarptautinės gimtosios kalbos dienos prasmę ir esmę. Bibliotekininkė Albina Šemetulskienė pristatė Idalijos Stankienės knygą „Seniai seniai, kai mūsų dar nebuvo“ (2009), apibūdino keletą senovinių daiktų: žibalinę lempą, kavos malūnėlį, anglinį lygintuvą, žirkles avims kirti. Bibliotekininkė Milda Dinapaitė papasakojo apie lietuvių raštijos kūrėjo Mikalojaus Daukšos „Postilę“ . Skaidrėse, didžiuliame ekrane, Postilė atrodė didingai. Vaikai turėjo galimybę  paskaityti „Postilę“ su jau nenaudojamomis raidėmis, žodžiais, išsireiškimais bei palyginti tekstą, koks jis butų būtent šiais laikais. Vaikai sugrįžo į praeitį ir pamatė, kaip raštas atrodė daugiau nei prieš 400 metų Mikolojaus Daukšos laikais. Tytuvėnų miesto bibliotekininkė Dalia Galbuogienė, tapusi tikra žemaite, „pavedžiojo“ vaikus po įvairius mažus miestelius ir didesnius Lietuvos miestus. Vaikai susipažino su Kėdainiais, Žeimeliais, Raseiniais ir kitais.

Bibliotekos lankytojai, kurie nedalyvavo šventėje, dar keletą dienų galėjo apžiūrėti senovinių buities rakandų parodą, pavartyti knygas apie gimtąją kalbą bibliotekoje surengtoje literatūros parodoje „Gimtųjų žodžių apkabintas, aš gyvas kalboje“ arba tiesiog užrašyti ant lentos jau sužinotus senovinių daiktų pavadinimus. Smagu, kad lentoje liko nedaug tuščios vietos.... Tikimės, kad Gimtosios kalbos diena vaikams įkvėpė pasididžiavimo savo  kalba, tuo neįkainuojamu turtu, kurį paveldėjome iš mūsų protėvių. Atraskime gimtosios kalbos lobius, vertinkime jos savitumą, kasdien puoselėkime savo kalbą, saugokime senąsias tradicijas.

Danguolė Garnienė, vyriausioji bibliotekininkė












Komentarų nėra:

Rašyti komentarą