2014 m. kovo 17 d., pirmadienis

Knygnešio diena Sedos miestelio bibliotekoje

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Sedos filiale kovo 14 d. vyko popietė „Knygnešių gadynė“. Popietėje dalyvavo Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos 2 a. klasės mokiniai su mokytoja Inga Šemetiene.
Mokytoja vaikams vedė pamoką Knygnešio dienai. Parodė skaidrinę medžiagą apie knygos kelią, nuo rašto pradžios, rašytinių šaltinių atsiradimo iki spaudos uždraudimo laikotarpio Lietuvoje. Su vaikais diskutavo, kam reikalingos knygos ir kaip jos įtakoja žmogaus gyvenimą, kaip ugdo jo kalbą ir vystymąsi. Tada buvo padalinti popieriaus lapai, vaikai suskirstyti į grupeles ir vestos pamokos žinių užtvirtinimui, papasakojama apie užduotį. Paskirsčius temas mokiniams apie knygą, apie knygnešius, apie slaptas mokyklas bei garsųjį mūsų knygnešį Jurgį Bielinį, kurio gimtadienis kovo 16 d. Lietuvoje yra minima kaip Knygnešio diena, buvo pradėta rinkti informacija. Kas užmiršo, ką pasakojo mokytoja, sėdo prie kompiuterių ir internete rinko informaciją bei atskleidė savo temą popieriaus lape, rašydami ir piešdami. Galiausiai vaikai popieriaus lapus surišo į vieną segtuvą, taip patys pagamindami knygą.
Vėliau vyresnioji bibliotekininkė Janina Kelerienė pristatė parengtą parodą „Drąsieji knygnešiai“. Čia buvo pateikta informacija apie Mažeikių rajono, Viekšnių miestelio knygnešę Barborą Šiuipytę- Beržanskienę, kuri paskatinta savo brolio kunigo Mykolo Šiuipio priėmė savo namuose ir paskirstė lietuvišką spaudą, spaudos draudimo laikotarpiu.
Renginį organizavo mokytoja Inga Šemetienė ir vyresnioji bibliotekininkė Janina Kelerienė

Straipsnio autorė vyresnioji bibliotekininkė
Loreta Mickienė






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą