2014 m. balandžio 23 d., trečiadienis

Kristijono Donelaičio asmenybės ir kūrybos santykis su kultūra

Kovo 28 dieną Telšių Žemaitės dramos teatre vyko Respublikinė literatūrinė, istorinė konferencija „Kristijono Donelaičio asmenybės ir kūrybos santykis su kultūra“. Konferenciją Žemaitijos sostinėje organizavo Vincento Borisevičiaus gimnazija. Pagrindinė jų partnerė - Telšių Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka. Konferencijos koordinatorės – Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Vida Urnikienė ir Vincento Borisevičiaus gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Gražina Jankauskaitė. Joms talkino Telšių r. sav. administracijos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyrius, Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, Žemaitės dramos teatras, Telšių švietimo centras.
Konferenciją palaimino Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Jo ekscelencija teigė, kad lietuvių literatūros ir kultūros neįmanoma pažinti aplenkiant K. Donelaitį: „Labai svarbu pajusti, jog prieš 300 metų gyvenęs poetas šiandien yra aktualus, iš jo kūrybos galime pasisemti gražios krikščioniškos patirties.“ Prasmingos konferencijos visiems linkėjo Telšių r. savivaldybės meras Vytautas Kleiva, LR Seimo nario Valentino Bukausko linkėjimus perdavė jo padėjėja Regina Lukauskienė. Sveikinimo žodį tarė Vincento Borisevičiaus gimnazijos direktorius Robertas Ežerskis.
Konferenciją vedė Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyrius vyr. specialistė Irena Daubarienė bei Vincento Borisevičiaus gimnazijos lietuvių k. mokytoja G. Jankauskaitė.
Ypač daug gražių minčių, naudingų pamąstymų pedagogams ir mokiniams apie K. Donelaitį savo pranešimuose išdėstė garbūs konferencijos svečiai: doc. dr. Darius Kuolys (Vilniaus universitetas), Sigitas Narbutas (Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius), Petras Gedvilas (Šilalės r. Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazija). Apsilankymu gimtajame krašte ypač džiaugėsi buvusi kraštietė, Žemaitės gimnazijos mokinė, doc. dr. Roma Bončkutė (Klaipėdos universitetas). Pranešimą „K. Donelaitis ir Mažoji Lietuva: vietovės įtaka asmenybės formavimuisi ir kūrybai“ skaitė Janina Bucevičė (Telšių V. Borisevičiaus gimnazijos istorijos mokytoja).
Savo mintis pranešimuose dėstė ir Telšių Žemaitės, „Džiugo“, Vincento Borisevičiaus, Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijų mokiniai bei gimnazistai iš Alytaus šv. Benedikto, Kelmės r. Užvenčio Šatrijos Raganos, Šilalės r. Kaltinėnų Aleksando Stulginskio gimnazijų. Renginio metu menines kompozicijas parodė Telšių „Kranto“ pagr. mokyklos 5–7 klasių ir Plungės „Saulės“ gimnazijos I–III klasių moksleiviai.
Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Vida Urnikienė sakė, kad įvykusi konferencija – tai vienas iš projekto „Jaunimo kūryba ant 7 kalvų“ etapų: „Džiaugiuosi, jog konferencija vyko ne siaurame tam tikros srities specialistų rate, o pasiekė plačiąją visuomenę, joje dalyvavo mokiniai, pedagogai, bibliotekininkai, kultūros darbuotojai ir kt. Telšiai puošiasi ne tik vizualiai, bet ir gražiais renginiais.“
Koordinatorių V. Urnikienės ir G. Jankauskaitės teigimu, konferencijos metu tarp dalyvių užsimezgusią draugystę pratęs įvairūs bendri projektai. Renginio svečias S. Narbutas artimiausiu metu į Telšius planuoja atvežti parodą apie K. Donelaitį.
Respublikinėje literatūrinėje, istorinėje konferencijoje į K. Donelaitį pažvelgta iš visų pusių: meninės, istorinės, literatūrinės. Tai – puiki saviraiška jaunimui. Konferencijoje gimė išliekamąją vertę turinti knyga – joje sugulė įvairiausios dalyvių mintys apie renginį. Į knygą taip pat susegti ir konferencijoje skaityti pranešimai.


Laikraštis „Telšių žinios“, korespondentė  Aurelija Servienė




 












Komentarų nėra:

Rašyti komentarą