2014 m. balandžio 18 d., penktadienis

Skaitykime, draugaukime, būkime kartu... bibliotekoje!

Balandžio 1-15 d. Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekoje kaip ir kiekvienais metais vyko vaikų įrašymo į skaitytojus dienos „Eikim, tėveli, į biblioteką“.

Šis dviejų savaičių renginys, jau tapęs gražia tradicija daugumai mokytojų, vaikų bei tėvelių, kviečia mažuosius apsilankyti bibliotekoje ir tapti jos skaitytojai, susipažinti su naudojimosi biblioteka taisyklėmis, naudotis nemokamomis interneto paslaugomis. Šiomis dienomis vyko daugybė įvairiausių renginių, kurie gražiai persipynė su Tarptautine vaikų knygos diena.  Patys mažiausieji, kurie pirmą kartą atėjo su tėveliais,  vartė žaislines knygeles, garsiai skaitė, dėliojo dėliones, žaidė stalo žaidimus ir sužinojo, kad čia galima smagiai praleisti laiką. Tikimės, kad atėję pirmą kartą, jie ilgam taps bibliotekos lankytojais.

Renginių ciklas prasidėjo balandžio 1 dieną. Šią dieną biblioteką aplankė net trys įvairios vaikų grupės. Nuo ankstaus ryto atskubėjo lopšelio-darželio „Kūlverstukas“ šešiamečiai, lydimi savo auklėtojų, popietę – Kelmės progimnazijos „Kražantė“ antrokai kartu su mokytoja Lina Armoniene, bei progimnazijos paailgintos dienos grupės mokiniai (mokytoja Janina Baškienė). Džiugu, kad jau ne vienas mokinukas lanko biblioteką ir gali savarankiškai skaityti. Mažieji lankytojai buvo supažindinti su Hanso Kristijano Anderseno kūryba, jiems pravestos edukacinės pamokėlės „Idalijos Stankienės kūryba vaikams“, aptartos bibliotekoje eksponuojamos parodos:  Kelmės „Aukuro“ pagrindinės mokyklos moksleivės Monikos Stonaitytės fotografijų paroda „Svajonių vartai....“ bei literatūros paroda „Jau sudėjome visas raideles“.

Balandžio 2-oji – Tarptautinė vaikų knygos diena. Simboliška, kad tą dieną vyksta daug renginių. Vienas tokių – Vaikų knygos šventė lopšelyje-darželyje „Kūlverstukas“. Vaikai buvo paruošę savo rankų darbo originalią knygelių parodą, kurią gražiai pristatė Irina Paradnikaitė-Abromavičienė, darželio  metodininkė. Bibliotekininkės, tapusios Rašytoja (Nijolė Kančauskienė) ir Drevinuku (Danguolė Garnienė) vaikams papasakojo, kodėl būtent šiandien yra minima knygutės diena ir kas toks buvo Hansas Kristijanas Andersenas bei parodė atsivežtas knygutes, kurias parašė žymusis danų pasakininkas. Linksmu balsu prakalbėjo ir uždainavo juos aplankęs Žiogas ir kalbantis Šuo, darbšti Bitelė ir šmaikštuolis Drevinukas bei Karalienė ir Karalius. Smagu buvo kartu garsiai deklamuoti Kosto Kubilinsko eilėraštukus, dainuoti su Žiogu, trepsėti kojytėmis ir linguoti į taktą, ypač kai susirinko mažųjų grupė, kurioje dviejų ir trijų metų vaikai. Darželio vyresnėliai – keturmečiai ir penkiamečiai – puikiai dūzgė lyg bitės, garsiai mokėsi deklamuoti Martyno Vainilaičio eiles ir stebino savo drąsa. Tikimės, kad pirmasis jų žingsnelis į H. K. Anderseno pasakų pasaulį mažiesiems išliks ilgai atmintyje ir uždegs noru ateityje geriau pažinti šio rašytojo kūrybą.

Balandžio 3 d. keliavome į Tytuvėnuose vykusią Knygos šventę. Tarptautinė vaikų knygos diena Tytuvėnų bibliotekoje buvo paminėta  neįprastai ir originaliai. Šįkart pristatyti ją sumanyta knygų herojų eitynėmis per miestą. Smagiai į knygų herojų būrį įsijungė Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos pasakų klubo „Drevinukas“ nariai, kurie skaitė, deklamavo, kartu su kitais dalyviais atsakinėjo į Pepės Ilgakojinės klausimus. Spalvingame personažų būryje galėjai pamatyti Merę Popins (Tytuvėnų miesto bibliotekininke Dalia Galbuogienė), net dvi burtininkes (bibliotekininkės Danguolė Garnienė ir Vilma Dichavičienė), Rožinę Fėją, Drugelį, Mergaitę... Šventė baigėsi apdovanojimais ir prizais bei saldaus „skruzdėlyno“ skanavimu. Mažieji drevinukai grižo namo tvirtai tikėdami,  kad Knygų herojų eitynės Tytuvėnuose taps  prasminga tradicija, kad kitais metais būtinai atvyks ir dalyvaus nuostabiame knygų herojų pasaulyje.

Balandžio 4 d. bibliotekoje jau nuo pat ryto lankėsi Kelmės specialiosios mokyklos mokiniai, lydimi mokytojų Ingos Šimulienės, Onutės Jokubauskienės, Zitos Mendelienės bei Daivos Kačinskienės. Bibliotekininkė Albina Šemetulskienė papasakojo mokiniams apie Tarptautinę vaikų knygos dieną bei apie pasakų kūrėją H. K. Anderseną ir jo kūrybą, pristatė vaikams knygas, kurias išleido mūsų krašto kūrėjai: Ona Jautakė, Idalija Stankienė, Amelija Vyšniauskienė– Miltenienė bei dailininkų Linos Eitmantytės-Valužienės ir Andriaus Seselsko iliustruotus leidinius. Vaikams teko puiki galimybė tą dieną pabendrauti su dailininku A. Seselsku ir pamatyti jo iliustruotą knygą „Vilniaus padavimai“, kuri pripažinta stilingiausiai iliustruota 2013 metų knyga paaugliams. Mokiniai galėjo pasinerti į knygų pasaulį, susipažinti su naujais veikėjais – Karaliais bei senu geru pažįstamu išdykėliu Drevinuku, pajusti ir suprasti juos, kartu su jais išgyventi nuotykius ir trumpas istorijas, smagiai patrepsėti ir pritarti daina.

Balandžio 10 d. prasidėjo skaitymo šventė „Skaitome drauge“. Iš pat ryto į biblioteką atskubėjo mažieji lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ auklėtiniai, kuriuos palydėjo auklėtoja Alma Andrulienė. Vyko pirmoji pažintis su knygų pasauliu vaikų bibliotekoje. Mažieji „giliukai“ labai žingeidūs – noriai vartė knygas bei susipažino su Kelmėje gyvenusių ir gyvenančių kūrėjų kūryba. Didžiulį įspūdį vaikams paliko šmaikštusis Drevinukas, atsivedęs visą būrį geriausių savo draugų – Bitę darbštuolę, du Karalius, Žiogą ir Rašytoją (Nijolė Kančauskienė), pasiryžusią atsakyti į visus mažųjų klausimus.

Tą pačią dieną vyko literatūrinė valandėlė „Skaitome drauge“. Jaunuosius lankytojus pasitiko dvi draugiškos burtininkės (bibliotekininkės Danguolė Garnienė ir Vilma Dichavičienė). Šventės dalyvius gitaros garsiais pasveikino „Kražantės“ progimnazijos moksleivis Hilarijus Venckus, atlikęs L. Van Bethoveno „Džiaugsmo odę“. Pagryžuvio bibliotekos skaitytojai paskaitė kraštietės Amelijos Vyšniauskienės kūrybą, jauniausios bibliotekos skaitovės – sesutės ketverių Gerda ir penkerių Austėja Bankovskaitės, išraiškingai padeklamavusios Kazio Jakubėno eilėraštuką, sulaukė gausybės aplodismentų ir šypsenų. Skambėjo Sigito Gedos, Violetos Palčinskaitės bei Juozo Erlicko kūryba. Paskutinis Martyno Vainilaičio eilėraštis „Cha cha cha“ jau nuskambėjo choru. Ši diena buvo skirta populiarinti ir skatinti skaityti grožinę literatūrą, nepamiršti poezijos, o ypač mūsų kraštiečių kūrybos, bei puiki proga apmąstyti, kokią literatūrą geriausiai rekomenduoti mažiesiems skaitytojams, kuri visiškai patenkintų jų poreikius. Skaitymas garsiai – tai lyg vitaminas pavasarį, apsaugantis vaiką nuo ligų, nuo blogų įpročių ir nuo šiuolaikinių pasaulio grėsmių.

Balandžio 12 d., šeštadienį, susiriko mažieji skaitytojai, kurie mėgsta skaityti garsiai, į popietę Aš jau moku skaityti“. Tie, kurie dar nemoka skaityti ar tiesiog sunkiau sekėsi, galėjo pasiklausyti savo vyresniųjų draugų. Pasirodo, vaikai mėgsta poeziją: renginyje skambėjo skaitytojų pačių pasirinkti Sigito Gedos, Martyno Vainilaičio, Kazio Jakubėno, Zitos Gaižauskaitės eilėraščiai. Tie, kurie mėgsta piešti, sukūrė po gražią iliustraciją skaitytiems eilėraštukams.
Spalvingomis iliustracijomis papuoštos naujos knygos pasitinka pirmuosius skaitymo žingsnius žengiančius jaunuosius knygų mylėtojus. Balandžio 1-15 d. paruoštos literatūros parodos „Anderseno pasakų pasaulis “ bei „Jau sudėjome visas raideles“, surengta įdomi ir originali Kelmės specialiosios mokyklos 7-10 klasių moksleivių karpinių paroda (mokytoja Onutė Jokubauskienė).

Skaitymas yra vienas iš geriausių būdų, padedančių vaikui tobulėti ir lavinti vaizduotę, skatinančių kritiškai mąstyti, diskutuoti, lengviau integruotis į visuomenę. Įrašymo į skaitytojus dienų renginiai ir asmeniniai susitikimai su mažaisiais bibliotekos lankytojais padeda populiarinti knygą ir ugdo meilę skaitymui, moko pasinerti į nuotykių ir stebuklų pilną knygų pasaulį. Tokie renginiai teikia vilčių, kad pasiseks vaikus sudominti knyga, tik reikia dirbti visiems susitelkus kartu –bibliotekininkams, mokytojams ir tėveliams.

Danguolė Garnienė
Vyriausioji bibliotekininkė 











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą