2014 m. gegužės 20 d., antradienis

,,Atrask Europą Kelmėje’’

Gegužės 9-ąją visose Europos Sąjungos narėse yra minima Europos diena. Taip pažymima Roberto Šumano ir jo pasekėjų 1950 m. paskelbta deklaracija, suteikusi Europai postūmį vienytis.
Lietuvai šie metai bei ši Europos diena yra išskirtiniai dėl gražaus jubiliejaus – Lietuvos narystės Europos Sąjungoje dešimtmečio. Jau dešimt metų Lietuva yra pilnateisė Europos Sąjungos narė. Neužilgo, gegužės 25 d. drauge su kitomis 27 Europos Sąjungos šalimis rinksime ir naują, penkerių metų kadencijos Europos Parlamentą, kuris drauge su ES Taryba formuos tolesnę Europos Sąjungos politiką.
Per visą Lietuvą nuvilniję Europos dienai skirti renginiai neaplenkė ir Kelmės. Dar balandžio viduryje Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka buvo paskelbusi du Europos dienai skirtus konkursus. Pirmasis iš jų, piešinių konkursas ,,Graži mūsų Europa“ buvo skirtas jauniesiems bibliotekos skaitytojams. Į jį įsijungė ir bibliotekos padaliniai – Tytuvėnų bei Užvenčio miestų bibliotekos. Net keletą savaičių vaikai bibliotekose ir namuose piešė kitų šalių simbolius, Europos gėles, žymius statinius... O gegužės 9-ąją buvo surengtos šių darbelių parodos. Geriausių piešinių autoriams įteikti apdovanojimai. Specialiais prizais pradžiuginti ir jauniausieji, taip pat daugiausiai piešinių nupiešę konkurso dalyviai.
Antrasis, fotografijų konkursas ,,Mano namai – Europa“ buvo skirtas jaunimui bei suaugusiesiems. Galima pasidžiaugti, kad Kelmės mieste ir rajone atsirado nemažai fotografija besidominčių ir ja užsiimančių žmonių, kurie į biblioteką siuntė savo darytas nuotraukas. Po ilgų diskusijų iš visų atsiųstų fotografijų buvo išrinktos dvylika, kurios gegužės 9-ąją buvo eksponuojamos Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos languose. Konkurso laureatais tapo Tomas Pikturna, Kelmės J. Graičiūno gimnazijos moksleivė Gvidonė Miklovaitė ir Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos mokinė Goda Orlakaitė.
Gegužės 9-ąją Kelmės mieste surengta didžiulė Europos dienos šventė ,,Atrask Europą Kelmėje“. Šventė prasidėjo Žemaitės viešojoje bibliotekoje dešimtmečiams vaikams skirtu rytmečiu-viktorina ,,Aš, Kelmė ir Europa“. Dalyvių daugumą sudarė Kelmės ,,Kražantės“ progimnazijos ketvirtokai atlydėti mokytojų Mildos Bagdonavičienės, Danutės Baškienės ir Hildos Laimos Markulės bei bibliotekininkės Nijolės Kavaliauskienės. Rytmečio-viktorinos metu vaikai buvo supažindinti su Europos Sąjungos istorija, svarbiausiomis ES institucijomis ir jų veikla. Vaikams parodytas Gustavo video siužetas apie Europos Komisijos atstovybę Lietuvoje, pademonstruota Europos vaikų kampelio žaidimų ir viktorinų svetainė. Didžiulio vaikų aktyvumo sulaukė klausimų apie ES viktorina bei pokalbis apie ES šalių vaikiškų knygų autorius ir jų kūrinius. Vėliau kiekvienam renginio dalyviui buvo išdalinti balionai, kuriuos prisipūtę vaikai rašė savo sugalvotus palinkėjimus būsimam Europos Parlamentui.
Vidurdienį šventė persikėlė į greta Žemaitės viešosios bibliotekos ir Kultūros centro esančią Atgimimo aikštę, kur vyko Kelmės rajono mokyklų moksleivių ES šalių pristatymas ,,Europos Sąjungos aikštė Kelmėje“. Į Kelmės rajono savivaldybės kvietimą atsiliepė net 14 rajono mokyklų. Kiekvienos mokyklos moksleiviai ir mokytojai pagal iš anksto pasirinktą ES šalį paruošė specialius kiemelius, kuriuose originaliai pristatinėjo šių šalių ypatumus, simboliką, šokius, kulinarinį paveldą. Šventę pratęsė jaunimo muzikinių grupių koncertas. Susirinkusiesiems koncertavo roko grupė iš Šiaulių ,,Dime Novel” bei Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos muzikos studija ,,Obertonas”.
Europos dienos proga Žemaitės viešoji biblioteka drauge su senjorų bendruomene ,,Artimi” surengė ekskursiją ,,Atrask Europą Kelmės rajone”. Ekskursijos metu aplankytas Pakėvio dvaras ir ES fondų paramos dėka atnaujinti Užvenčio kraštotyros ir Povilo Višinskio memorialinis muziejai. Užvenčio kraštotyros muziejus įsikūręs buvusiame Užvenčio dvaro svirne. Muziejininkas Rimantas Serva ekskursijos dalyvius supažindino su čia veikiančiomis ekspozicijomis apie rašytoją Mariją Pečkauskaitę-Šatrijos Raganą ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarą Joną Smilgevičių. Būtent Užvenčio dvare prabėgo patys geriausi rašytojos M. Pečkauskaitės – Šatrijos Raganos metai, čia ji sėmėsi įkvėpimo ir patiems vertingiausiems savo kūriniams – „Sename dvare“, „Viktutė“. Apie 1912 m. dvarą įsigijo J. Smilgevičius. Taikydamas pažangius ūkininkavimo metodus, dvarą jis pavertė pavyzdingu ūkiu, kuriame užveisė pieninių galvijų bandą, užsėjo tabako plantaciją, įrengė modernų vandens malūną, lentpjūvę, plytinę. Pagerbiant šį žymų kultūros, visuomenės ir politikos veikėją, aplankytas Užventyje esantis jo kapas.
Ekskursija pabaigta 1960 m. įkurtame ir baigiamame renovuoti Ušnėnų kaime esančiame Povilo Višinskio memorialiniame muziejuje. Muziejus įkurtas švietėjo ir literato Povilo Višinskio sodyboje. Jo gimtajame name įrengta memorialinė ekspozicija, kurioje atsispindi ir kaimynystėje gyvenusios rašytojos Žemaitės gyvenimo ir kūrybos kelias.

Milda Dinapaitė,

vyresnioji bibliotekininkė











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą