2014 m. liepos 29 d., antradienis

BIBLIOTEKA MIESTO 65-MEČIUI

Naujosios Akmenės miesto 65-erių metų jubiliejus - tai graži ir reikšminga šventė miesto bendruomenei.
Viešojoje bibliotekoje (Nepriklausomybės 15a) parengta kraštotyrinių spaudinių, fotonuotraukų, bibliografinių spaudinių paroda „Naujosios Akmenės miesto veidas, žmonės ir darbai“, skirta artėjančiam Naujosios Akmenės miesto 65-mečiui.
Šią garbingą Naujosios Akmenės miestui jubiliejinę datą Viešoji biblioteka akcentuoja spaudinių paroda. Pirmoji spaudinių parodos ciklo dalis apie biblioteką „Biblioteka - kultūros ir informacijos centras.
Keletą štrichų iš Naujosios Akmenės miesto bibliotekos istorijos. Naujoji Akmenė - iš tikrųjų naujas miestas, išaugęs prieš Karpėnų kaime pradėtos statyti cemento gamyklos, dabartinį pavadinimą gavęs tik 1952 metais, o miesto teisę - 1965 metais. Tačiau jo biblioteka senesnė už patį miestą. 1940 metų pabaigoje Ramučių kaime Jono Gelmano namuose atidaryta skaitykla, kuri veikė tik kelis mėnesius. Prasidėjus karui ji buvo uždaryta. 1945m. savo namuose, savo iniciatyva, turėdamas 200 knygų asmeninę bibliotekėlę, atidarė Ramučių biblioteką. Tai ir buvo būsima Karpėnų kaimo, o paskui Naujosios Akmenės miesto bibliotekos užuomazga 1946 m. sausio 1d. Mažeikių Kultūros švietimo skyriaus įsakymu Jonas Gelmanas skiriamas atkurto klubo-skaityklos vedėju. Ši data laikoma Viešosios bibliotekos gyvavimo pradžia.
Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė parengė kraštotyrinį darbą „Pirmasis Naujosios Akmenės miesto bibliotekininkas Jonas Gelmanas", kuriame yra užrašyti jo prisiminimai su autentišku parašu, senos fotonuotraukos. Z.Sinkevičienės parengtas kraštotyrinis darbas - kronika apie Naujosios Akmenės bibliotekos darbuotojus „Knygos šviesos nešėjai ir kraštotyrinis darbas „Kameriniai renginiai ir spaudinių parodos skaitytojų aptarnavimo ir bibliografijos skyriuje 1993-2004m.“ Šiuose darbuose aprašyti buvę ir dabartiniai darbuotojai, skaitytojai, įamžintos renginių akimirkos. Viešosios bibliotekos direktorė Z.Sinkevičienė išleido dvi kraštotyrinio – informacinio pobūdžio knygas „Viešoji biblioteka – informacijos ir kultūros skleidėja“ I ir II d.
Bibliotekos darbuotoja Birutė Juozokienė parengė kraštotyrinį darbą „Bibliotekos fondų istorija 1946-1989m" , bibliografinę apžvalgą „Naujosios Akmenės žmonės. Parodos antroje ciklo dalyje pateiktos knygos, periodika bei aplankai apie Naujosios Akmenės miestą.
Trečioje spaudinių parodos ciklo dalyje „Naujosios Akmenės miesto veidas“ pateiktą ne vienerius metus rinktų nuotraukų apie miesto kūrimąsi pradžią, kelių dešimtmečių senumo saviveiklininkų fotonuotraukos. Nuotraukose žmones pamatė savo jaunystės draugus, bendradarbius, prisiminė įdomesnes gyvenimo akimirkas. Daug medžiagos eksponuojama apie žmonės, kurie savo jaunystę ir energiją atidavė Naujosios Akmenės miestui, jo gerbūviui puoselėti, kultūrai. Malonu buvo girdėti žmonių dėkingumo žodžius bibliotekininkams už šią parengtą kraštotyrinę spaudinių parodą.
Ketvirtoje spaudinių ciklo dalyje eksponuojama surinkta kraštotyrinė medžiaga apie Anapilin išėjusią Naujosios Akmenės    kultūros rūmų režisierę, poetę, ilgametę bibliotekos skaitytoją Stasę Niūniavaitę: „Cementininkų miesto šviesuolė Stasė Niūniavaitė 1923-2002m. Stasės Niūniavaitės 90-osioms gimimo metinėms paminėti Viešosios bibliotekos direktorė Z.Sinkevičienė išleido literatūrinę – bibliografinę rodyklę „Literatūrinė rudens paletė“ (Stasės Niūniavaitės vardo literatūrinės premijos laureatai 2004-2012m ir jų kūryba). Surinkta kraštotyrinė medžiaga apie Akmenės rajono garbės piliečius: botanikos sodo puoselėtoją a.a. A. Čiapą. S. Čirpų, garsiąją sportininkę Editą Pučinskaitę, Akmenės kraštotyrininką L. Rozgą ir t.t. Parodoje eksponuojama literatūrinė medžiaga apie literatus, rašytoją Vytautą Almanį, poetus L. Pukiną, D. Milukaitę- Buragienę, J. Almanis, P. Sarapinienę, V. Lėgaudienę, S. Ligeikienę, V. Imbrienę, S. Kantautą ir daugelį kitų.
Spaudinių parodoje eksponuojamos knygos, kuriose rašoma apie Naująją Akmenę: L.Rozgos „Akmenės rajonas“, „Būkime pažįstami: Akmenės kraštas“, Simaškos Algimanto knygoje „Lietuva“, „Pažintis su Lietuva“ ir t.t. Skaitytojai, miesto bendruomenė domisi parodomis apie Akmenės kraštą.
Kraštotyrinė spaudinių paroda eksponuojama Viešojoje bibliotekoje nuo 2014 rugpjūčio 1 iki 30 dienos. Maloniai kviečiame apsilankyti.
Viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius jauniesiems skaitytojams pasitinkant Naujosios Akmenės miesto 65-metį, paskelbė piešinių konkursą „Aš piešiu savo miestą“.

Viešosios bibliotekos direktorė
Zita Sinkevičienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą