2014 m. rugsėjo 19 d., penktadienis

Kužiuose startavo projektas ,,Jaunieji knygnešiai“

Kužių miestelyje nėra aktyvi jaunų žmonių savanoriška veikla. Aktuali ir jaunimo užimtumo problema. Miestelyje gyvena apie 200 senyvo amžiaus žmonių, iš jų tik 40 naudojasi miestelio bibliotekos paslaugomis. Dauguma turi sveikatos problemų ir ne visi gali ateiti į biblioteką. 
Suburta Kužių vidurinės mokyklos buvusių ir esamų mokinių komanda, kuri vykdys miestelio bibliotekininkės N. Viktoravičienės ir mokyklos socialinės pedagogės Rasos Lukauskienės inicijuotą projektą „Jaunieji knygnešiai“. Savanoriai talkins miestelio bibliotekai, teikdami knygnešystės paslaugą. 
Tikimasi, kad daugės senyvo amžiaus žmonių, besinaudojančių bibliotekos paslaugomis, jaunimas vykdys prasmingą veiklą, kurios dėka ugdysis asmeninės savybės, reikalingos tolimesniame gyvenime.
Jaunimui bendrauti su vyresnio amžiaus žmonėmis yra gan sudėtinga. Skiriasi požiūriai, aplinkinio pasaulio suvokimas. Kad jaunimas tai suvoktų, aplankėme Bridų „Senolių namus“. Jaunosios knygnešės Modesta Kvietkauskaitė ir Marija Rusteikaitė iškepė saldžią dovaną ,,Skruzdėlyną“. Senoliai jau laukė svečių. Jaunieji knygnešiai  apžiūrėjo kaip senjorai gyvena. Kartu darė rytinę mankštą, žaidė stalo žaidimus, gėrė arbatą, maloniai bendravo.
Grįždami iš Bridų aplankėme pirmuosius Lietuvoje  Lukšių bendruomenės namus. Kužių seniūnijoje, Lukšių kaime įsikūrusi  bendruomenė,  yra gražus savanoriškos veiklos pavyzdys. Bendruomenės pirmininkė, Vidutė Meižienė, sukvietusi būrelį Lukšių gyventojų, kužiškiams pasakojo apie bendruomenės veiklą. Jaunieji knygnešiai grįžo kupini įspūdžių ir toliau tęsia projekto numatytas veiklas.

Nijolė Viktoravičienė
Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Kužių filialo vyresnioji bibliotekininkė








1 komentaras: