2014 m. lapkričio 13 d., ketvirtadienis

Derlingas spalis Vaikų bibliotekoje

Ruduo – tai visų pirma derliaus nuėmimo, įvairiausių mugių, spalvų ir oro pokyčių, pasiruošimo žiemai laikas. Koks gražus šiais metais buvo spalio mėnuo, tarsi sugėręs praėjusios vasaros šviesą ir šilumą, toks ryškus bei džiuginantis savo spalvomis... Visa darbų ir spalvų paletė atsispindėjo Vaikų bibliotekos darbuose.

Jau pačią pirmą spalio dieną vaikai nusprendė pasidaryti rudens gėlę, kad Mokytojo dienos proga padovanotų mylimam mokytojui ar tiesiog papuoštų mūsų biblioteką. Nuspalvinti šalnos penkialapio vynvyčio ir klevo lapai puikiai tiko kūrybiniam darbui. Čia pat surengta literatūros ir vaikų piešinių paroda „Šitas gėlės žiedas – mano Mokytojai“, kurioje puikavosi ryškios vaikų sukurtos rudens rožės. Nepamiršo mūsų bibliotekos darbuotojos Audronė Stonaitienė, Virginija Navikienė ir Danguolė Garnienė pasveikinti mokytojų bei, pasitelkusios į pagalbą linksmąjį personažą Drevinuką, pravedė pamoką „Aukuro“ pagrindinės mokyklos ketvirtokams.

Pasaulio visuomenė kasmet spalio 4-ąją pažymi Pasaulinę gyvūnų dieną. Šios dienos pagrindinė misija – pagerbti visas gyvūnų gyvybės formas bei žmonijos ir gyvūnijos ryšį, padėkoti gyvūnams už jų svarbą žmonių gyvenime. Vaikų bibliotekoje vyko graži bei reikalinga akcija „Ateik, pažiūrėk, paglostyk...“. Kiekvienas bibliotekos lankytojas galėjo parodyti kitiems savo mylimą augintinį. Ketvirtokas Paulius Navikas parodė jūrų kiaulytę vardu Keksas, iliuzionistas Rolandas Kančauskas atnešė kinietiškas žuvedrėles. Beveik visą dieną du balti nuostabūs paukščiai puikavosi bibliotekoje ir džiugino ne tik vaikus, bet ir suaugusius. Sesės Kamilė, Fausta, Gerda ir Austėja Bankovskaitės pristatė savo mylimus gyvūnus: Siamo katiną Murzių, žiurkėną Mikį, šuniuką Bugį, net atnešė akvariumą su žuvytėmis. Vaikai vieningai nusprendė, kad gyvūnai yra mūsų tikri draugai, pagalbininkai ir šeimos nariai. Jie turi teisę niekada nejausti alkio ir troškulio, skausmo ir kančios. Bibliotekininkių parengta literatūros paroda „Mano augintinis“ suteikė vaikams žinių, kaip geriau ir tinkamiau prižiūrėti gyvūnus.

Norisi pasidžiaugti, kad Vaikų bibliotekoje itin populiarios – kūrybinės dirbtuvės. Jos tampa jau tradicinėmis, vykstančiomis beveik kiekvieną trečiadienį. Tai ir smagus draugystės apyrankių pynimas, kuris pasirodė visai įdomus net berniukams. Puikus kūrybiškumo, fantazijos bei kantrybės pavyzdys – darbeliai iš gamtos gėrybių ir daržovių. Pasiruošimas Helovino šventei truko net keletą dienų. Pradėta nuo svarbiausio Helovino akcento – paprasčiausio moliūgo dekoravimo. Pasirodo, moliūgo išskobimas – ne toks jau lengvas darbas, tačiau gerai nuteikė pats linksmas procesas, ir rezultatu liko patenkinti visi. Sekančią dieną vyko persirengimai bei vakariniai istorijų pasakojimai, žaidimai ir pasakų skaitymai žvakių šviesoje.

Biblioteka jau aštuntus metus vykdo edukacinį projektą „Lietuvių autoriai vaikams“ (projekto pagrindinis rėmėjas – Kultūros rėmimo fondas, projekto vadovė – vyriausioji metodininkė Nijolė Kančauskienė), kurio metu įvyksta įvairiausių renginių, populiarinančių lietuvių autorių kūrybą. Šiemet sulaukėme vieno žymiausių lietuvių kūrėjų vaikams – Kęstučio Kasparavičiaus, kuris spalio 16-ąją svečiavosi Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje. Spalio 21-ąją  nuotaikingą improvizuotą kelionę aplink pasaulį vaikams dovanojo spektaklio autorė aktorė Agnė Sunklodaitė bei muzikos kūrėjas Deividas Gnedinas.

Vaikų bibliotekoje rengiama nemažai įvairių parodų, viena tokių, sulaukusi gausių lankytojų – Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos moksleivės Godos Orlakaitės apyrankių ir fotografijų paroda „Vasaros atgarsiai...“. Goda tapo konkurso „Jaunieji Kelmės rajono kūrėjai“ nugalėtoja. Konkursą organizavo Kelmės rajono bibliotekininkų draugija (pirmininkė Milda Nekrašė), vykdydama projektą, kurį iš dalies finansavo Kelmės rajono savivaldybė. Parodą aplankė Elvyravos pagrindinės mokyklos mokinai, Kelmės specialiosios mokyklos auklėtiniai, Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos moksleiviai bei „Kražantės“ progimnazijos aštuntokai ir pirmokai.

Spalio mėnesį pasirašyta sutartis su Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru dėl profesinio orientavimo vykdymo. Paskirti mentoriai (bibliotekininkės D. Garnienė ir M. Nekrašė) Kelmės „Kražantės“ progimnazijos mokinių profesiniam veiklinimui. Jau įvyko pirmoji pažintis su bibliotekininko profesija. Aštuntokus į biblioteką palydėjo socialinė mokyklos pedagogė Laima Kareivienė.

Bibliotekos erdvė gerai tinka įvairiems susitikimas bei susibūrimams. Beveik kiekvieną mėnesio ketvirtadienį čia renkasi LMS Kelmės rajono mokinių savivaldų informavimo centro mokiniai, vadovaujami prezidentės Simonos Railaitės.

Neįprastas įvykis bibliotekos gyvenime – stalo žaidimas „Kelmės įkūrimas“, kurį maloniai paskolino šio žaidimo sumanytojas ir kūrėjas Kelmė kultūros centro dailininkas Andrius Seselskas. Žaisdami 3D edukacinį stalo žaidimą vaikai susipažįsta su Kelmės miesto atsiradimo istorija bei tradicijomis, architektūra ir kt. Tai puikus būdas jaunuosius lankytojus supažindinti ir paskatinti domėtis mūsų miestelio istorija. Mažesniesiems bibliotekos lankytojams iš pradžių klausimai pasirodė nelengvi, bet, žaisdami ne vieną kartą, jau prisimena daugelį atsakymų.

Bibliotekos trauka nedideliame miestelyje turi nemažą reikšmę. Liberalizuota erdvė jauniesiems bibliotekų lankytojams leidžia jaustis jaukiai ir laisvai, o įvairūs edukaciniai ir kūrybiniai užsiėmimai ne tik padeda įgyti naujų žinių, bet ir ugdo kūrybiškumą, lavina socialinius įgūdžius.

Vyriausioji bibliotekininkė
Danguolė Garnienė













Komentarų nėra:

Rašyti komentarą