2014 m. lapkričio 14 d., penktadienis

Šviesos ir knygos šventė Naisiuose

Tradicinė Šiaurietiška šviesos ir knygos šventė. Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiai primena mums senąją pasakojimų tradiciją, suteikia progos vaikams ir suaugusiems susipažinti su Šiaurės šalių literatūros lobiais, kviečianti tamsiais vėlyvo rudens vakarais susiburti ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį.
Ilgėjant darganotiems rudens vakarams, Naisių bibliotekos skaitytojai ir savanoriai ruošėsi artėjančiai Šiaurės šalių bibliotekų savaitei. 2014 metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – „Troliai Šiaurėje“.
Lapkričio 11 dienos vakaro skaitymams ir pokalbiui prie arbatos puodelio Naisių bibliotekoje susirinko nemažas būrys skaitytojų. Vienas pagrindinių šio renginio akcentų–skaitymo balsu skatinimas ir populiarinimas jaukioje atmosferoje, degant žvakutei. Būtent tokioje aplinkoje Šiaurės šalyse ištisos kartos skaitydavo ir pasakodavo įdomiausias istorijas. Renginį pradėjome filmuko peržiūra apie Norvegiją, pasigėrėjome kvapą gniaužiančia nuostabia gamta. Vyresnioji bibliotekininkė Benita Dabregienė papasakojo keletą sklandančių legendų apie trolius, gyvenančius Norvegijos kalnuose ir miškuose ir kitur.
Prieš pradedant skaityti privalomą tekstą, Naisių Zigmo Gėlės literatūros muziejaus vadovė Rita Žukauskienė trumpai supažindino su švedų rašytoju Stefanu Spjutu (Stefan Spjut) ir jo kūryba. Privalomą tekstą iš romano „Stallo“ skaitė Danutė Kazlauskienė, vėliau ją pakeitė Vida Samarina. Išgirstas tekstas privertė klausytojus padiskutuoti, susimastyti apie tai kas supa mus ir, kai ko nors nepajėgiame suprasti, atsiranda mistinės būtybės-troliai.
Lapkričio 12 dieną Naisių literatūros muziejuje vyko šviesos ir žodžio šventė, Šiaurės Šalių bibliotekų savaitės tema „Troliai Šiaurėje“. Į popietę susirinko Naisių mokyklos pradinių klasių mokiniai ir mokytojai. Vienas pagrindinių šio renginio akcentų–teksto skaitymas balsu.
Bibliotekininkė Benita Dabregienė papasakojo susirinkusiems apie Šviesos ir žodžio šventę, atkeliavusią pas mus iš Šiaurės, apie suomių rašytoją Tuve Jansson, kuriai šiemet sukako 100 metų. Ko gero ne vienas esate girdėję apie Muminukų slėnį ir jo gyventojus –Muminuką, Snusmumriką ir daugelį daugelį kitų? Tačiau apie juos tikrai nieko nežinotumėt, jei ne Tuvė Janson (Tove Jansson). Tai ji sukūrė daugybę nepaprastų istorijų apie trolius Mumius, arba Muminukus, kaip dabar įprasta vadinti.
Prie žvakių šviesos buvo skaitoma ištrauka iš Aslaug Jonsdottir, Kalle Güettler, Rakel Helmsdal knygelės „Monstrų kivirčas“. Išklausę pasirinktą skyrių, vaikai kalbėjo apie tai kad kartais tie, kuriuos laikome blogais, giliai viduje gali būti labai gerais. Padiskutavę nutarėme, kad monstrai, kaip ir mes, pykstasi, taikosi ir liūdi, jeigu įskaudina draugą.
Kultūros centro Naisių filialo vadovė Danutė Kazlauskienė kalbėjo apie teatrą, pakvietė visus suvaidinti pasaką. Ji paminėjo, kad 2014-ieji paskelbti „Teatrų metais“. Klausydamiesi Audronės Treinauskienės skaitomos Tovės Jansson „Muminukas ir žiemos sniegas“ pasakos, vaikai tapo knygos personažais ir kambarys virto teatro scena. Ši veikla mažiesiems šventės dalyviams suteikė daug teigiamų emocijų, atsiskleidė jų kūrybiškumas, fantazija. Vaikai sprendė įvairias užduotis, žaidė žaidimą su pirštukais „Kaip vorai ėjo pasivaikščioti”.
Šventės pabaigoje vaišinomės Danutės Kazlauskienės iškeptu „Trolių pyragu”.
Baigiantis šiaurietiškos šviesos ir knygos šventės renginiams, Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Naisių filialo vyresnioji bibliotekininkė Benita Dabregienė padėkojo visiems už aktyvų dalyvavimą, paragino ilgais rudens ir žiemos vakarais paimti į rankas knygą. Bibliotekoje veikia spaudinių parodos : „Pažink Šiaurės šalių literatūrą“ ir „Šiaurės pasakos mažiems ir dideliems”, skirtos Šiaurės Šalių bibliotekų savaitei.

Benita Dabregienė
Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Naisių filialo vyresnioji bibliotekininkė







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą