2014 m. gruodžio 12 d., penktadienis

Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekoje – Žiemgalos dalybų akto kopijų pristatymas

2014 metų gruodžio 11 dieną Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekoje svečiavosi Joniškio asociacijos Žiemių pradas „Simkala“ atstovai A. Bitaitis ir R. Gurskis. Susirinkusiems pranešėjai pristatė Lietuvos Kultūros tarybos finansuojamą projektą ,,Žiemgala XIII a. dokumentuose“.  Projekto partneriai-Joniškio istorijos ir kultūros bei Pasvalio krašto muziejus. Projektas skirtas pirmojo Žiemgalos padalijimo 760-osioms metinėms pažymėti, jo tikslas-supažindinti visuomenę su dviem 1254 m. Vakarų ir Rytų Žiemgalos dalybų aktais, 1259 m. Šiurpės ir Guostagalio valdas patvirtinančia popiežiaus bule, 1272 m. Duobenės ir Sparnenės žemių dalybų aktu bei 1416 m. Nuogailenos žemių aprašu. Visų dokumentų teksto turinys yra tiesiogiai susijęs su Akmenės, Joniškio, Pakruojo, Pasvalio, Biržų rajonais ir Kuršėnų seniūnija, šiandien esančiais Lietuvos Respublikos sudėtyje. Įdomu, kad viename dokumente minima Silenės vietovė, sietina su Šilėnų piliakalniu, esančiu netoli Kuršėnų.
Pasak asociacijos vadovo A. Bitaičio, Kuršėnai neturi krašto muziejaus, todėl nuspręsta bibliotekai įteikti dvi 1254 metų  Žiemgalos dalybų kopijas bei brošiūras „Žiemgalos aktai“, „Acta Semiggalliae“, kuriose dokumentai iš lotynų ir senosios vokiečių kalbų išversti į lietuvių kalbą.
Bibliotekos skaitytojai, istorijos mokytojai susidomėję diskutavo, uždavė klausimus  projekto pranešėjams.
Visus norinčius pamatyti XIII a. Žiemgalos padalijimo dokumentų kopijas, bei dokumentų išverstus tekstus, maloniai kviečiame apsilankyti Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekoje!!!

Joneta Filinskė
Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos vedėja,

Nuotraukos Linos Bartkevičienės





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą