2014 m. gruodžio 12 d., penktadienis

Septintieji projekto „Lietuvių autoriai – vaikams“ metai

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka jau septintą  kartą įgyvendino edukacinį projektą „Lietuvių autoriai vaikams“, kuris truko penkis mėnesius. Pagrindinė projekto rėmėja – Lietuvos kultūros taryba, dalinai projektą rėmė ir rajono savivaldybė.
Projektas aktualus ir unikalus tuo, kad populiarina lietuvių autorių (rašytojų, dailininkų, kitų kūrėjų) darbus, skirtus  vaikams. Projekto metu organizuojami renginiai, kuriuose mažieji bibliotekos skaitytojai supažindinami su lietuvių autorių kūryba, knygomis, skatina jas skaityti, pažinti, ugdo skaitymo kokybę ir bendrą vaikų kultūrą. Lietuvių rašytojų kūryba vaikams  yra įvairi, jos vis daugiau išleidžiama, šalia klasikų atsiranda naujų, savitų, įdomių autorių. Tačiau puiku, kad šalia jų, šiandieninių rašytojų kūrinių, pakartotinai leidžiamos senesnių lietuvių rašytojų knygos.  Skatindami vaikus pažinti ir skaityti originaliąją literatūrą, bibliotekininkai organizuoja įvairiausius renginius: Vasaros skaitymus, edukacines pamokėles, susitikimus su rašytojais, lankomasi muziejuose, spektakliuose. Ne išimtis ir šie metai – įgyvendinant projektą įvyko 15 renginių, kuriuose dalyvavo net 680 vaikų. Bet... apie viską iš eilės.
Vasaros skaitymai, kurie  vyko birželio – rugpjūčio mėnesiais, yra skirti aktyvinti vaikų skaitymą vasaros metu. Šioje akcijoje dalyvavo Kelmės Žemaitės viešosios, Tytuvėnų, Užvenčio, Pagryžuvio bei  Pašilėnų bibliotekų skaitytojai. Bibliotekose buvo parengtos Vasaros skaitymų lentynos, kuriose mažųjų skaitytojų laukė  naujos, iš projekto lėšų  įsigytos lietuvių autorių knygos. Vaikai per visą vasarą aktyviai jas skaitė, o rugsėjo pradžioje susirinko į bibliotekas, į  Vasaros skaitymų baigimo šventes.  Perskaičiusieji daugiausiai knygų buvo apdovanoti įvairiausiais prizais: knygelėmis, spalvingomis užrašinėmis, žurnalais „Laimiukas“, kuriuos dovanojo projekto „Bibliotekos pažangai-2“ iniciatyvos „Atrask vaikystės biblioteką“ globėja – dailininkė Lina Eitmantytė-Valužienė. Šventė turėjo ir savo – katinišką –temą – buvo skaitomi V. Giedros, A. Karosaitės, K. Kubilinsko, K. Jakubėno, Z. Gaižauskaitės ir kitų lietuvių rašytojų eilėraščiai apie katinus, veikė knygučių apie šiuos meilius gyvūnėlius paroda, o bibliotekininkė Dalia padainavo dainelę apie išdykusį katinėlį. Šventė baigėsi smagia ir įdomia išvyka į vienintelį Lietuvoje Šiauliuose esantį Katinų muziejų, kuriame vaikai ne tik susipažino su įdomia ekspozicija, bet Katino svetainėje vėl skaitė eilėraščius apie švelnųjį ir įnoringąjį Katinėlį.
Spalio mėnesį skaitytojai dalyvavo muzikiniame spektaklyje-žaidime „Aplink pasaulį“, kurio autoriai ir atlikėjai aktorė Agnė Sunklodaitė ir kompozitorius Deividas Gnedinas.  Vaikai fantazijos dėka lėktuvu, traukiniu, dviračiais, oro balionu ir pėsčiomis apsilankė Suomijoje, kur išmoko sveikatingumo, nes buvo užsukę į pirtį, Anglijoje, kur išmoko mandagumo, Italijoje, kur paragavo skanių picų, Prancūzijoje, kur dalyvavo madų pristatyme ir netgi Afrikos džiunglėse, kur akis į akį susitiko su beždžione, krokodilu, liūtu, gyvate, drambliu. Edukacinio spektaklio metu vaikai patyrė įvairiausių nuotykių, dainavo, žaidė, improvizavo ir... laimingai sugrįžo namo – į Lietuvą, kuri ir yra gražiausia pasaulio šalis, nes ji – Tėvynė.
Lapkričio viduryje bibliotekoje lankėsi Kęstutis Kasparavičius, vienas žymiausių Lietuvos menininkų, kuriančių vaikams.  Daugelis šį dailininką ir rašytoją pažįsta iš jo paties sukurtų ir iliustruotų knygų, kurias išleido leidykla „Nieko rimto“ : „Kvailos istorijos“, „Kiškis Morkus didysis“, „Dingęs paveikslas“, „Braškių diena“, „Sodininkas Florencijus“, „Povandeninė istorija“, „Baltasis dramblys“ ... Kęstutis Kasparavičius papasakojo kaip gimsta jo knygos, parodė ir iliustracijų eskizus,  ir pačias iliustracijas, kai jos dar nesugulusios į knygą, atsakė į vaikų klausimus, prisipažino, kad dabar, kaip dailininkas, labai daug keliauja po visą pasaulį,  bendradarbiauja su įvairiausiomis užsienio leidyklomis. Ko gero, smagiausia susitikimo dalis – bendras Kęstučio Kasparavičiaus ir vaikų darbas – didžiulis, spalvotas gražuolės Žirafos portretas, kuris ir šiandien puošią vaikų biblioteką.
Lapkričio pabaigoje į gimtąją biblioteką sugrįžo dailininkė, literatūrinio žurnalo „Laimiukas“  vyriausioji redaktorė, kelmiškė Lina Eitmantytė-Valužienė.  Pirmąją atvykimo dieną Lina bendravo su mažaisiais skaitytojais, skaitė ištraukas iš knygų, kurias iliustravo (o jų jau net dvidešimt!), sekė istoriją apie baltąjį erelį Rafį, pasakojimą iliustruodama savo piešiniais. Kitą dieną ir vaikai, ir suaugusieji rinkosi į Linos Eitmantytės-Valužienės iliustracijų parodos pristatymą.  Įspūdingi dailininkės darbai visą gruodžio mėnesį dar bus eksponuojami per abu bibliotekos aukštus. Parodoje – iliustracijos Selemono Paltanavičiaus knygoms „Labas, kaip gyveni?“ ir „Girios paštas“, Neringos Vaitkutės „Titnago plunksna“ ir „Vaivorykščių arkos“, Violetos Palčinskaitės „Muzika troliui“,  Claudijos Rainville ir Riccardo Geminiani knygai „Rafis, baltasis erelis“. Džiugu,  kad Lina mielai sutiko būti Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos globėja ir padovanojo mažiesiems bibliotekos skaitytojams knygų anglų kalba bei pažadėjo kaskart atvykdama į Kelmę atvežti naujų dovanų.
Dar viena įdomi priemonė, pristatanti  mažiesiems  skaitytojams  su lietuvių rašytojų kūrybą  – edukacinės pamokėlės, kurios įvyko Kelmės, Šedbarų, Maironių, Pagryžuvio bibliotekose ir buvo skirtos Žemaitės ir  Salomėjos Nėries kūrybai pažinti.
Prieš porą metų, įgyvendinant projektą „Lietuvių autoriai vaikams“, Kelmėje lankėsi dailininkas ir rašytojas Paulius Juodišius. Šiemet  šio autoriaus kūrybą vaikai pažino stebėdami Kelmės mažojo teatro spektaklį „Vabalų pyragas“, kuris pastatytas pagal P. Juodišiaus knygą „Amarėlio pyragas“.

Nijolė Kančauskienė,
Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą