2014 m. gruodžio 15 d., pirmadienis

Dailininkė Lina Eitmantytė- Valužienė Kelmėje

Lapkričio 28 d. į Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos Vaikų skaityklą susirinko  gausus būrys jaunųjų lankytojų iš „Kražantės“ progimnazijos bei „Aukuro“ pagrindinės mokyklos susitikti su iš Kelmės kilusia knygų iliustruotoja bei vaikų literatūrinio žurnalo „Laimiukas“ vyriausiąja redaktore Lina Eitmantyte-Valužiene.
Dailininkės L. Eitmantytės-Valužienės kūrybiniame bagaže  –  dvidešimt   iliustruotų knygų: mūsų kraštietės  Onos Jautakės „Gimtadienis su žvirbliu“, Neringos Vaitkutės  „Vaivorykščių arkos“ ir „Titnago plunksna“, Selemono Paltanavičiaus „Leopardas Leonardas“, Violetos Palčinskaitės „Muzika Troliui“  ir kitos, literatūrinis žurnalas vaikams „Laimiukas“, kalėdinių atvirukų komplektas, surengta ne viena kūrybos darbų paroda Lietuvoje, taip pat ir Kelmėje. Dailininkės kūrybos darbai eksponuoti Bolonijoje, Bratislavoje, Seule. 2013 metais Suomijos mieste Kuhmoinen galerijoje Riihigalleria organizuota  L. Eitmantytės-Valužienės personalinė paroda.
Dailininkė iliustravo italų Claudijos Rainville ir Riccardo Geminiani knygą „Rafis, baltasis erelis“ ir susirinkusiems parodė savo kurtas iliustracijas. Jaunieji dailininkės gerbėjai atidžiai klausėsi L. Eitmantytės-Valužienės pasakojimo apie baltąjį erelį Rafį, kuris buvo kitoks, nei jo gentainiai, kaip jam vėliau pavyko išmokti skraidyti, kaip jis tapo laimingas. Kūrėja paragino vaikus nebijoti būti kitokiais, nes kiekvienas jų yra ypatingas ir turi teisę būti savimi, o kitaip mąstantys žmonės yra patys įdomiausi. Ji supažindino vaikus su naujausia savo iliustruota Selemono Paltanavičiaus knyga „Girios paštas“, kurioje net 28 laiškai iš miesto ir girios bei paskaitė keletą ištraukų iš šios knygos. Vaikų paklausta, kokia pirmoji jos iliustruota knyga, dailininkė parodė Danutės Čiapaitės „Malonios pažintys“, kuri buvo išleista 1996 metais. Tai trumpi pasakojimai apie šuniuką Margį, ežį Kukulį, katiną Rainį ir kitus veikėjus. Į vieną piešinį gražiai įpinta Kelmės bažnyčia su jos aplinkiniais pastatais ir žaliais medžių vainikais, o kitame galima įžvelgti senąjį Kelmės malūną. Vaikai uždavė daug įvairių klausimų, nemažai vaikų atsinešė į susitikimą dailininkės iliustruotų knygų ir naujausią žurnalą „Laimiukas“. Po susitikimo dailininkė dalino autografus bei visus nustebino ir  sužavėjo Laimiuko antspaudu. Lina pakvietė vaikus į iliustracijų parodos pristatymą, kuris vyko sekančią dieną.
Iliustracijų parodos dalyvius sutiko muzikos garsai- Edvardo Grygo pjesės fortepijonui iš V. Pačinskaitės knygoje „Muzika troliui“ esančios kompaktinės plokštelės. Kamilė ir Fausta Bankovskaitės paskaitė ištraukas iš knygų, kurias iliustravo Lina Eitmantytė-Valužienė.   Įspūdinga dailininkės paroda eksponuojama Skaitytojų aptarnavimo-informavimo skyriaus suaugusių abonemente, antrame aukšte, bei vaikų bibliotekos pirmame aukšte. Eksponuojamos iliustracijos iš knygų Selemono Paltanavičiaus „Labas, kaip gyveni?“ ir „Girios paštas“, Neringos Vaitkutės „Titnago plunksna“, Violetos Palčinskaitės „Muzika troliui“ ir kt.
Šiltai ir nuoširdžiai Lina bendravo su savo gerbėjais, papasakojo apie muzikos mokslus M. K. Čiurlionio meno mokykloje, apie studijas Vilniaus Meno akademijos magistratūroje – iš viso aštuonerius metus su molbertu ir teptuku. Paklausta, ar dar groja smuiku, prisipažino, kad kartais smuikuoja. Šią parodą dailininkė paskyrė savo Tėveliui, kurio jau dešimtmetis nėra. Būtent jis tarė lemiamą žodį, kai teko rinktis savo kelią: Muziką ar Dailę, pasiūlęs dukrai rinktis tai, ką sako širdis... Pirmuosius žingsnius dailės pasaulyje Linai padėjo žengti dailės  mokytoja Irena Sabaitienė.  Apsilankiusi parodoje  mokytoja prisiminė, kad dar vaikystėje išryškėjo  Linos neeiliniai gabumai.
Šiuo metu dailininkė dirba leidykloje „Nieko rimto“, kuria žurnalą „Laimiukas“ bei padeda kitiems jauniems dailininkams.  Dailininkė prisiminė, kad vaikų bibliotekoje skaitė nuo pirmos klasės,  o kai išvyko iš Kelmės mokytis į Vilnių, grįžusi visuomet užsukdavo ne tik paskaityti, bet ir pabūti jaukioje bibliotekos aplinkoje bei pasidalinti naujienomis. Trauka į biblioteką didžiulė, gal todėl, kad jos močiutės namas stovėjo būtent bibliotekos vietoje...
Norime pasidžiaugti, kad Lina mielai sutiko būti Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos globėja ir padovanojo mažiesiems bibliotekos skaitytojams reikalingų   knygų anglų kalba bei pažadėjo kaskart atvykdama į Kelmę atvežti naujų knygų. Bibliotekoje liko ne tik naujausia dailininkės iliustruota knyga su autografu, bet ir šilti prisiminimai. Baigiantis renginiui Lina palinkėjo, kad parodos lankytojai atrastų nors dalelę savo vaikystės džiugesio jos sukurtose vaikiškų knygų iliustracijose.
Renginys įvyko įgyvendinant edukacinį projektą „Lietuvių autoriai vaikams“, kurio pagrindinė rėmėja yra Lietuvos kultūros taryba.
Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje dailininkės Linos Eitmantytės-Valužienės iliustracijų paroda veiks visą gruodžio mėnesį. Maloniai kviečiame apsilankyti.

Vyriausioji bibliotekininkė Danguolė Garnienė








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą